Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κίνημα Αλλαγής εγκαινίασε στην Ελλάδα το “ψηφιακό press briefing”-Παρουσιάστηκαν οι 150 θέσεις και πρωτοβουλίες του ΚΙΝΑΛ μέσα στην πανδημία

Published

on

To “The Socialist” έδωσε το παρόν.

Γράφει, ο Άγγελος Γαβρής

Στη συζήτηση εκτός από τους δημοσιογράφους συμμετείχαν και τα κεντρικά στελέχη της επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, όπως ο Παύλος Χρηστίδης, ο Παναναγιώτης Βλάχος, η Ζέφη Δημαδάμα, ο Μανώλης Όθωνας και ο Χρήστος Πρωτόπαππας αλλά και ο διευθυντής του γραφείου τύπου Νίκος Βοσδογάνης.

Μέσω γνωστής πλατφόρμας διαδικτυακών meeting, το Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησε την “νέα εποχή” στον χώρο των press briefing στην χώρα μας. Με “βρετανική ακρίβεια” και όχι την πάλαι ποτέ “ώρα ΠΑΣΟΚ” , το briefing ήταν στην ώρα του έτοιμο.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, ξεκίνησε να παρουσιάζει ένα πολιτικό πλαίσιο της συζήτησης που αφορά στη δράση της παράταξης εν καιρώ πανδημίας καθώς και στις πρωτοβουλίες που είναι υπο σχεδιασμό και πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων που έδωσαν το παρόν στην συνάντηση, ήταν το επόμενο σκέλος του press briefing.

Στην ερώτησή μου : “Οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής, αξιολογούν θετικά στην πλειονότητά τους την αντιπολιτευτική δράση του κόμματος μα ψυχολογικά έρχονται σε ρήξη με τον ίδιο τους τον εαυτό όταν διαβάζουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει για αυτό; “ , η απάντηση ήταν κατηγορηματική: “Πάνω απο όλα η Πατρίδα και η Υγεία, το Κίνημα Αλλαγής δεν θα ασχοληθεί με δημοσκοπήσεις που σε καιρό κρίσης είναι άκαιρες και τυχοδιωκτικές οι πολιτικές που μιλάνε για “πρόωρες εκλογές”, στην πλάτη του λαού η εκλογολογία εξυπηρετεί δόλιους σκοπούς.” 

Το πλαίσιο

Από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε να κάνουμε αντιπολίτευση ουσίας, εποικοδομητική και προγραμματική. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση, για την αντιπολίτευση. Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα εξάλλου, το Κίνημα Αλλαγής παράγει προτάσεις, κοινοβουλευτικό έργο και είναι παρόν σε όλες τις μεγάλες θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα στην πρώτη γραμμή.

Είμαστε ουσιαστικοί, στοχευμένοι και χρήσιμοι

Advertisement

Δεν μηδενίζουμε όσα έχει κάνει η κυβέρνηση. Αλλά διαπιστώνουμε καθυστερήσεις και ανεπάρκειες. Τις έχει επισημάνει η Πρόεδρος Φ. Γεννηματά και στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους Υπουργούς . Πολλές από τις προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί στην πορεία και αυτό είναι θετικό.. Άλλωστε το ΕΣΥ, που αποτελεί την ναυαρχίδα στην αντιμετώπιση της κρίσης του covid19, είναι έργο της Παράταξής μας.

Θυμίζουμε ενδεικτικά:

Την ένταξη ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό
Το δίκτυο πρώτης γραμμής για τεστ στα σπίτια
Την αγορά πατέντας για παραγωγή τεστ
Ένταξη της πρωτοβάθμιας υγείας στον σχεδιασμό
Την προστασία του υγειονομικού προσωπικού κ.α.
Γνωρίζουμε πώς είναι να διαχειρίζεσαι μια κρίση μόνος σου και οι άλλοι να βρίσκονται απέναντί σου. Όμως, ένα πατριωτικό κόμμα δεν επενδύει σε μικροπολιτικά συμφέροντα, όταν η χώρα μας, η Ευρώπη, ο πλανήτης βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι πολιτικές μας προτεραιότητες: Όρθια Κοινωνία, Ζωντανή Οικονομία

Πρώτη προτεραιότητά μας, είναι να βγει η κοινωνία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την πανδημία. Βασικό όπλο για την επίτευξή της, ειναι η θωράκιση και η μόνιμη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Δεύτερη προτεραιότητά μας, είναι να βγει η κοινωνία όρθια και η οικονομία ζωντανή. Να μην εκτιναχθεί η ανεργία, να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση και να μην πάμε σε νέα μνημόνια, που θα βυθίσουν τη χώρα σε νέα καταστροφική ύφεση.
Τρίτη προτεραιότητά μας είναι ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα προκύψει από το διάλογο κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων.
Τέταρτη προτεραιότητα μας είναι η αταλάντευτη υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και μια δίκαιη, αλληλέγγυα και ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζήτημα, που θα επιμερίζει ευθύνες.
Πώς θα τα πετύχουμε

Δίνουμε σήμερα μια πρώτη καταγραφή περίπου 150 παρεμβάσεων μας που αφορούν την διαχείριση της κρίσης και τις κοινωνικές, οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις της.

Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα στο σύνολο της, οι τομείς πολιτικής και όλα τα στελέχη μας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους τους παραγωγικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς παρακολουθούν την εξέλιξη της κρίσης, αξιολογούν τα κυβερνητικά μέτρα, εντοπίζουν προβλήματα, κενά, αδικίες και παρεμβαίνουμε άμεσα με υπεύθυνο και θεσμικό, διατυπώνοντας για όπου απαιτείται ρεαλιστικές, τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρεμβαίνουμε άμεσα αλλά και μέσω της συμμετοχής μας στο PES και διεκδικούμε από την Ε.Ε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης με νέα κεφάλαια, χωρίς τους όρους και τις προϋποθέσεις της προηγούμενης κρίσης. Νέα κεφάλαια μέσω ενός νέου «Ευρωομολόγου Ζωής» που θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους χωρίς να προσμετράται στο εθνικό χρέος των χωρών, για άμεση ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας, ρευστότητα των επιχειρήσεων, στήριξη των μικρομεσαίων, των εργαζομένων και των ανέργων.

Αλλά και με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι για το 2020, η λόγω της κρίσης συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ, τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και της η Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι εργαλεία άμεσα αξιοποιήσιμα.

Η επόμενη μέρα

Η κρίση δεν πρέπει να γίνει η αφορμή για να βαθύνουν οι προϋπάρχουσες ανισότητες.

Advertisement

Χρειάζεται σχέδιο αντιμετώπισης της ύφεσης και προστασίας των κλάδων και των εργαζομένων που θα πληγούν από την πανδημία.

Ένα πιθανό δεύτερο κύμα του ιού προϋποθέτει για την αντιμετώπισή του, την μόνιμη και βιώσιμη ενίσχυση του ΕΣΥ, τη μαζική χρήση τεστ, την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων του πληθυσμού, την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της Δημοκρατίας, καθιστούμε σαφές ότι ο περιορισμός ελευθεριών, ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων έχουν προσωρινό χαρακτήρα και ημερομηνία λήξης. Η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Δικαιώματα των Εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα.

Ο δρόμος προς το e-Κίνημα

Ο κορωνοϊός λειτούργησε ως καταλύτης για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του κόμματος:

Οι συσκέψεις στελεχών και της Κ.Ο, οι συνεδριάσεις των τομέων γίνονται ήδη διαδικτυακά.
Δίνουμε έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, την διαχείριση μηνυμάτων πολιτών που ζητούν βοήθεια και αλληλεγγύη
Η Συνήγορος του Μέλους διαχειρίζεται αιτήματα μελών και φίλων για τον κορωνοϊό
Ετοιμάζουμε το ψηφιακό κόμμα που θα επιτρέπει την συνεδρίαση και λήψη αποφάσεων των οργάνων του
Διασυνδέουμε ψηφιακά την κεντρική δομή με την Περιφέρεια και τα Δίκτυα Πολιτικής

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τις 150 παρεμβάσεις που αφορούν την διαχείριση της κρίσης και τις κοινωνικές, οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις της πανδημίας.

Περιλαμβάνουν τους ακόλουθους οικονομικούς κλάδους και κοινωνικές ομάδες:

Ναυτιλία
Παιδεία
Τουρισμός
Πρόνοια – Ανθρώπινα δικαιώματα – ενδοοικογενειακή βία
Μέτρα στήριξης επαγγελματιών, επιστημόνων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αγροτών, συνταξιούχων, εργαζομένων σε διαφόρους κλάδους.
Μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού – ενίσχυση συστήματος υγείας
Πρωτογενής τομέας
Οικονομία – Τράπεζες – Ευρώπη
Πολιτισμός
Δικαιοσύνη – Φυλακές
Ένοπλες Δυνάμεις
Γραμμή Επικοινωνίας μελών Κινήματος Αλλαγής

Advertisement