ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τομέας Πολιτισμού Κινήματος Αλλαγής: Οι προτάσεις μας για την επέκταση των μέτρων σε όλους τους Καλλιτέχνες
Ανακοίνωση Τομέα Πολιτισμού του Κινήματος Αλλαγής
Ζούμε μια πρωτόγνωρη και ασφυκτική κατάσταση. Η παγκόσμια επιδημία του κορονοϊού COVID-19 καθώς και τα μέτρα περιορισμού που κρίθηκαν απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του στην Ελλάδα, ανάγκασαν το σύνολο των καλλιτεχνών της χώρας να αναστείλει κάθε επαγγελματική του δραστηριότητα.
Θέατρα και κινηματογράφοι έκλεισαν, μουσεία και κάθε πολιτιστικός χώρος ανέστειλε τη λειτουργία του, τα καλοκαιρινά φεστιβάλ κινδυνεύουν, αλλά και κάθε μελλοντικός σχεδιασμός κρίνεται επισφαλής ή παραμένει κι αυτός σε καραντίνα.
Οι Έλληνες καλλιτέχνες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης δέχτηκαν αυτήν την τόσο απρόσμενη πραγματικότητα. Αλλά δυστυχώς η επιδημία χτυπάει κατεξοχήν το συστατικό στοιχείο της δουλειάς τους: την επικοινωνία. Με το κοινό και μεταξύ τους. Η επιστροφή στην προηγούμενη κανονικότητα όλο και απομακρύνεται και το αίσθημα φόβου που θα έχει καλλιεργηθεί στους πολίτες, δημιουργούν μια νέα επικίνδυνη συνθήκη: τον κίνδυνο του επαγγελματικού τους αφανισμού.
Χαιρετίζουμε την άμεση ένταξη των καλλιτεχνών στην επιδότηση των εργαζομένων που ανεστάλη η εργασία τους, αλλά αυτό δε φτάνει. Εκατοντάδες θα ξεκινούσαν να εργάζονται σε παραγωγές που τώρα παρέμειναν στάσιμες.
Κατόπιν τούτων καλούμε την κυβέρνηση και ειδικότερα τα υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων να προχωρήσουν τώρα στο σχεδιασμό μιας νέας δυναμικής ενίσχυσης των Ελλήνων καλλιτεχνών. Δεν αρκούν μόνο τα επιδόματα, αλλά απαιτούνται γενναιότερα μέτρα όπως:
Ένταξη στους επιδοτούμενους κωδικούς όλων των καλλιτεχνών – ελεύθερων επαγγελματιών, ακόμα κι αν δεν εργάζονταν σε εταιρείες που λειτουργούσαν και ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
Επανακατοχύρωση των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων σε νέες προ κρίσης βάσεις: τερματισμός του εποχιακού χαρακτήρα, πλήρες ασφαλιστικό καθεστώς, απαγόρευση ωρομίσθιας εργασίας, αναβάθμιση καλλιτεχνικών σπουδών, επαναφορά σε καθεστώς ενσήμων μικτών-βαρέα, ενίσχυση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην εκπαίδευση με συμμετοχή επαγγελματιών καλλιτεχνών.
Κάθε κρατικό ή ημικρατικό φεστιβάλ που θα αναγκαστεί να αναστείλει ή να μεταθέσει εντεταλμένες παραγωγές, να τις διεξάγει το συντομότερο δυνατόν, άμα τη λήξει των περιοριστικών μέτρων. Έως τότε να γίνει καταβολή οικονομικών έναντι στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.
Ενίσχυση των μη κερδοσκοπικών πολιτιστικών εταιρειών, με άμεση επαναφορά του θεσμού των τακτικών επιχορηγήσεων και οικονομική ενίσχυση από τα πρώτα στάδια της καλλιτεχνικής παραγωγής, στο επίπεδο των εγκρίσεων.
Κρατικές ενισχύσεις στο σύνολο των Δη.Πε.Θε. ώστε να προχωρήσουν σε νέες παραγωγές.
Ενίσχυση στην κινηματογραφική παραγωγή από το στάδιο των εγκρίσεων.
Διεκδίκηση στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ενός νέου σχεδιασμού οικονομικών ενισχύσεων για την επόμενη μέρα, που θα ξεκινήσει άμεσα.
Οι καλλιτέχνες και ο σύγχρονος Πολιτισμός είναι δομικό συστατικό της Δημοκρατίας. Ο Πολιτισμός έχει χαρακτήρα αναπτυξιακό, συνεισφέρει στο ΑΕΠ, στη μοναδικότητα της ελληνικής ταυτότητας, ενισχύει το αίσθημα αυτοπεποίθησης του λαού μας, την επόμενη μέρα οι καλλιτέχνες θα αναλάβουν να αναπτερώσουν το ηθικό όλων μας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελμάτων που τώρα πιέζονται οικονομικά θα μπορέσουν αργά ή γρήγορα να ξανασταθούν στην αγορά. Δε θα συμβεί όμως το ίδιο στον Πολιτισμό. Ένα θέατρο, ένας κινηματογράφος δε θα γεμίσουν τόσο εύκολα. Μια χορευτική ομάδα, ένας θίασος, μια ορχήστρα, ένα κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό συνεργείο ίσως κάνει καιρό ώστε να μπορέσει να ξαναεργαστεί με την επικοινωνία που απαιτείται μεταξύ των καλλιτεχνών. Ένας εικαστικός άγνωστο πότε θα καταφέρει ξανά να κάνει έκθεση των έργων του.
Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Ο φόβος στους καλλιτέχνες για το εργασιακό τους μέλλον και την επιβίωσή τους αυξάνει μέρα με τη μέρα. Κοινωνία χωρίς Πολιτισμό είναι κοινωνία με πληγωμένη εθνική ταυτότητα.
Η Γερμανία ανακοίνωσε οικονομικό πακέτο ενίσχυσης του πολιτισμού 50 δισεκατομμυρίων €. Η Βρετανία 190 εκατομμυρίων €, η Ιταλία 130 εκατομμυρίων. Η ανησυχία είναι πια πανευρωπαϊκώς αποδεκτή.
Είναι θέμα όλης της Ελληνικής κοινωνίας. Είναι θέμα εθνικής προτεραιότητας.
Η επόμενη μέρα ξεκινάει τώρα.