Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνημα Αλλαγής για τηλεργασία: “Δεν πρέπει να δημιουργηθούν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων”

Published

on

 Η τηλεργασία είναι μια μορφή εργασίας που μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για εργαζόμενους και εργοδότες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το Δημόσιο. Από την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω της μειωμένης κινητικότητας των υπαλλήλων, ως την ευελιξία που δίνει νέες δυνατότητες για έναν πιο αποτελεσματικό συνδυασμό επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Όπως, όμως, επισημαίνουν φορείς ως ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) και την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το Κίνημα Αλλαγής, έχει ασχοληθεί με το θέμα της τηλεργασίας κι έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Πολύ πιο συγκεκριμένες από τις διαρροές του Υπουργού Εσωτερικών για την τηλεργασία στο Δημόσιο, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ενώ δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση, ούτε καν έχει κατατεθεί το σχετικό σχέδιο νόμου για διαβούλευση.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να δημιουργηθούν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων. Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης, κινητικότητας κλπ με συναδέλφους τους που κάνουν την ίδια δουλειά στον χώρο της υπηρεσίας τους. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί εάν υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία εργαζομένων οι οποίοι θα εργάζονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως, όπως αναφέρουν τα σημερινά δημοσιεύματα.

Παραπέμπουμε την κυβέρνηση στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την τηλεργασία, τις οποίες μπορεί να δει εδώ:

 

Το Κίνημα Αλλαγής ανοίγει το διάλογο για τις ευκαιρίες που δημιουργεί η ψηφιακή εποχή, ταυτόχρονα θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις να αποφευχθούν οι νέοι κίνδυνοι εκμετάλλευσης. 

Πρώτο μέλημα για μας είναι μια βαθιά αλλαγή στα συστήματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με στόχο τον «Ψηφιακό Διαφωτισμό». 

Με τη σωστή εκπαίδευση οι νέοι και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις νέες συνθήκες και να αποτρέψουν τη νέα διεύρυνση των ανισοτήτων.

Advertisement

Δεύτερο: να εξασφαλίζεται η συναίνεση του εργαζομένου, όπως προβλέπει και η Ευρωπαϊκή Συμφωνία και όχι να εξαναγκάζεται αυτός σε αλλαγή της μορφής εργασίας του.

Τρίτον: να τηρούνται απαρέγκλιτα τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα. Υπάρχει μείζον ζήτημα με το ωράριο εργασίας. Στην έρευνα της ΓΣΕΕ το 35% των εργαζομένων δήλωσε πως στη διάρκεια του lockdown , δούλεψε περισσότερες ώρες με τηλεργασία από το νόμιμο ωράριο, χωρίς όμως να αναγνωρισθούν υπερωρίες. 

Τέταρτον: ο εργοδότης οφείλει να παρέχει τα μέσα και να καλύπτει το κόστος της επικοινωνίας. Όχι να επιβαρύνει τον εργαζόμενο. 

Πέμπτον: να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στην εξέλιξη του εργαζόμενου που μπορεί να δημιουργήσει η «Απουσία» του από το γραφείο. 

Έκτο: Να δημιουργηθεί ένα «Παρατηρητήριο τηλεργασίας» ως προέκταση της Επιθεώρησης Εργασίας, με συμμετοχή εκπροσώπων των Κοινωνικών Εταίρων.

Έβδομο: Να προβλέπεται και φυσική παρουσία του εργαζόμενου στην επιχείρηση μια ή δύο φορές την εβδομάδα. 

Ο εγκλεισμός και η απομόνωση μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα κοινωνικοποίησης τους εργαζόμενους, ακόμα και ψυχολογικά προβλήματα.

Advertisement

Από την άλλη η προσβασιμότητα, η αποφυγή συνωστισμού στα τρένα, στο μετρό και στα λεωφορεία, η ευελιξία να εργάζεται κανείς από το σπίτι ακόμα και των διακοπών του ή στο τρένο προς τη διήμερη εξόρμησή του, η από οποιαδήποτε χώρα είναι σημαντικά πλεονεκτήματα.

Πλεονέκτημα και για τη χώρα μας, που μπορεί να προσελκύσει ταλέντα. Γιατί να δουλεύεις, για παράδειγμα, από το βροχερό και κρύο Βορά, όταν μπορείς να κάνεις το ίδιο από ένα Ελληνικό νησί με το λάπτοπ σου;

Ή γιατί να αγωνιάς για το ακριβό κόστος ζωής στην Αθήνα, όταν μπορείς να κάνεις το ίδιο από ένα ορεινό ή παραθαλάσσιο χωριό της επαρχίας; 

Αρκεί να βρουν γρήγορο ίντερνετ και κέντρα δεδομένων (data centers) που θα υποστηρίζουν τις νέες ψηφιακές απαιτήσεις.

Η τηλεργασία δεν πρέπει να εξελιχθεί σε «ατύχημα», «εχθρό» του εργαζόμενου. 

Εδώ είναι ο δικός μας ρόλος. 

Εδώ αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η προοδευτική πολιτική που συνδυάζει την πρόοδο της οικονομίας, με την βελτίωση, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια της εργασίας.

Advertisement