Kώστας Σημίτης.Πρόεδρος.Πρωθυπουργός.Πρόβλημα; 

Του Γαβρή Άγγελου.

“Kώστας Σημίτης, Πρόεδρος, Πρωθυπουργός, Πρόβλημα;”

Aναλύοντας τα τρία “Π” του τίτλου:

“Πρόεδρος”-  

Όλοι όσοι σέβονται και γνωρίζουν την ιστορία του ΠΑΣΟΚ θα θυμούνται το 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και όλα όσα συνέβησαν τόσο πρίν όσο και μετά την εκλογή του Κώστα Σημίτη στην Προεδρία του Κόμματος. Το 1ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Μεγάλο, Ανδρέα Παπανδρέου… Η εκλογή τού ανέδειξε πολλά σημαντικά εσωκομματικά ζητήματα που επι καιρό, “έσκυβαν το κεφάλι” μπροστά στον πολιτικό “γίγαντα” και ιδρυτή του κόμματος. “Βγήκαν στη φόρα” όμως, κατά την διάρκεια αυτού του επεισοδιακού 4ου συνεδρίου ΠΑΣΟΚ:

Πρωθυπουργός.

Ένας από τους παραγωγικότερους Πρωθυπουργούς στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού Έθνους. Πήρε από το χέρι την Ελλάδα και την έβαλε στον χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου ως μια ανερχόμενη οικονομική δύναμη. Μεγάλωσε το “πρεστιζ” της χώρας στην Ευρωβουλή, ενώ κατά την πρώτη 4ετία της Πρωθυπουργίας του, αποτυπώνεται η  εργώδης διαδικασία που οδήγησε στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και στην ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε., τη νέα εξωτερική πολιτική με αποκορύφωση τη Συμφωνία του Ελσίνκι, την Ελληνική Προεδρία και την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση, τα μεγάλα έργα υποδομής, του αεροδρομίου, του Μετρό, των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και των οδικών αρτηριών της χώρας (Εγνατία οδός, Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου). Επίσης, για πρώτη φορά, η Ελλαδα πέτυχε σταθεροποίηση της οικονομίας  μετά από είκοσι και πλέον χρόνια και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, την εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την πολιτική για την κοινωνική συνοχή, την βελτίωση του συστήματος υγείας, το Πρόγραμμα Καποδίστριας και την αποκέντρωση της κεντρικής εξουσίας.

Σημίτης: Αποτυχημένος πρωθυπουργός ο Παπανδρέου | Alfavita

Πρόβλημα.

Ο Κώστας Σημίτης, προκάλεσε πολλές φορές “ρίγη” και “drama” στον χώρο του κέντρου. Με αποκορύφωμα την διαγραφή του από τον Γιώργο Παπανδρέου το 2008, όπως όλοι θυμόμαστε. Από την στιγμή της αποχώρησής του από τον ενεργό πολιτικό βίο, ο Κώστας Σημίτης κάθε άλλο παρά ανενεργός παρέμεινε. Με άρθρα, παρεμβάσεις “κόντρα στο κύμα” και “κόντρα στην γραμμή του κόμματος” ο πρώην ΠΘ, κάνει αισθητή την παρουσία του, αφού στον απόηχο των παρεμβάσεών του, η εσωστρέφεια που από τότε ενυπάρχει στον προοδευτικό και κεντρώο χώρο, κάνει πάντα την εμφάνισή της δυναμικά. Ένα μεγάλο θέμα που προέκυψε και προκύπτει , είναι τα “παιδιά του Σημίτη”. Παιδιά που έχει σπεύσει να “αγκαλιάσει” η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παιδιά που ακόμα και σήμερα, που η κεντροαριστερά βρίσκεται σε αναβρασμό, προτίμησαν την “ρέμβη” της αγκαλιάς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, “αγκαλιάζοντας” με την σειρά τους, μια σειρά από θέσεις και προτερήματα που το νέο πολιτικό σκηνικό μπορεί να τους προσφέρει.

Ακόμα μια φορά, ο Κώστας Σημίτης, αδυνατεί να διαχωρίσει την κεντροαριστερά από την κεντροδεξιά και το κέντρο από το διάσημο “Εγώ” του. Αυτό είναι και αυτό ήταν πάντα το “πρόβλημα”. Ένα “πρόβλημα” που στο εξωτερικό, χαρακτηρίζει κάποιον για της ηγετικές του ικανότητες, στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει κάποιον για παρεμβατισμό και εγωϊσμο. Η Ελλάδα άλλωστε, είναι άλλος τόπος, μην γελιόμαστε. Η Ελλάδα ακόμα και σήμερα, κόντρα σε όλα τα διεθνή, επιμένει να ποντάρει στην ιδεολογία -ορθά θα πω εγώ- και όχι στο πολιτικό ταλέντο του ανεμομαζέματος και ανεμοσκορπίσματος και την ικανότητα του κεντρώου “χαμελεοντισμού”. Ζήτημα ημερών είναι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κίνημα Αλλαγής να κάνει έκκληση για συσπείρωση στον πρώην Πρωθυπουργό είτε να περάσει στην άλλη όχθη, αυτή του “αναθέματος”  “α λα Ευάγγελος Βενιζέλος”. Να κόψει δηλαδή δεσμά τα οποία σε οποιαδήποτε άλλη των περιπτώσεων, θα θεωρούνταν “αιώνια”. . .

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ