Κίνηση με πολλαπλούς αποδέκτες από Τρικούπη : Κινείται νομικά εναντίον όσων χρησιμοποιούν κερδοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ

Εδω και καιρό, έχουμε σηκώσει στο THE SOCIALIST, το “λάβαρο της επανάστασης” απέναντι σε όσους γραφικοποιούν (αδόκιμος όρος) το ΠΑΣΟΚ. Και δη απέναντι σε όσους κερδοσκοπούν εις βάρος του ΠΑΣΟΚ. 

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί η είδηση ανάμεσα στην πλειοψηφία των συστημικών μέσων ενημέρωσης, σχετικά με κάτι παπούτσια που “κάνουν θραύση” με το σήμα του ΠΑΣΟΚ σε στυλ γνωστής μάρκας παπουτσιών… Άμεση ηταν η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη και συγκεκριμένα του Παναγιώτη Βλάχου και του Δημήτρη Μάντζου. Αξίζουν συγχαρητήρια άλλωστε αφού πριν τις καίριες παρεμβάσεις τους, μπορούσες να βρεις μέχρι εσώρουχα με τυπωμένο το λογότυπο του ΠΑΣΟΚ, της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης που έφερε την ΑΛΛΑΓΗ στην Ελλάδα και σκόρπισε την Δεξιά.

Δεν ειναι η πρώτη φορα που υπάρχει αντίδραση όταν χρησιμοποιείται το σήμα και η ονομασία του ΠΑΣΟΚ για εμπορικούς σκοπούς. Όπως είχαμε πει και σε πρόσφατη συνέντευξη με τον κ. Βλάχο ειναι κατι που έχει ξανά γίνει στο παρελθόν με ονομασίες για μπέργκερ βαπτιστικά είδη κλπ. Μετά την αντίδραση της Τρικούπη, τα προϊόντα αποσύρθηκαν.

Τι λέει ο ιδιος Π. Βλάχος σε ανάρτηση του:

«Είδα ότι διαφημίζονται κάποια αθλητικά παπούτσια με λογότυπο και παράφραση του ονόματος του ΠΑΣΟΚ, τα οποία δεν αναρτώ εδώ για να μην τα προωθήσω και άλλο.

Από τον χειμώνα και μετά, όσοι κατά διαφήμιζαν μπέργκερ, πάρτυ, λαμπάδες, μπλουζάκια κλπ με όνομα, λογότυπο, παράφραση ΠΑΣΟΚ, ειδοποιήθηκαν από το γραφείο μου σε συνεργασία με τον Dimitris Mantzos και απέσυραν το προϊόν, αφού ενημερώθηκαν ευγενικά ότι η εμπορική εκμετάλλευση ονόματος και σήματος του κόμματος με αυτόν τον τρόπο παραβιάζει το νόμο για την πνευματική ιδιοκτησία (άρθρο 66Ε του ν.2121/1993).

Τα κόμματα δεν είναι εμπορικά brands για να διαθέτουν με αμοιβή την εκμετάλλευση του σήματός τους σε εταιρίες, όπως πίστεψε μία από αυτές. Το κόμμα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να παράγει προϊόντα με το σήμα του, όπως γίνεται και στο εξωτερικό, σε περίπτωση που ανοίξει κάποιο e-shop για λόγους οικονομικής τους ενίσχυσης κλπ.

Με δυο λόγια, είναι άλλος ο διαδικτυακός χαβαλές, τα memes και προσωπικές δημιουργίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και άλλο να προσπαθεί να βγάλει κάποιος χρήματα “πουλώντας” το ΠΑΣΟΚ μέσα από εμπορικά προϊόντα. Αυτό δεν γίνεται ανεκτό.

Εκ της διευθύνσεως ;)»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ