Το ΚΚΕ στέλνει στην Ευρωβουλή τον “απαράδεκτο πτωχευτικό κώδικα της ΝΔ”

Τις συνέπειες του απαράδεκτου νόμου για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε το νέο Πτωχευτικό σε μια μάλιστα περίοδο που τα επιτελεία της Ε.Ε. ομολογούν ότι μόνο οι επίσημα καταγεγραμμένοι άστεγοι στην Ε.Ε. θα ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια, χωρίς να προσμετρούνται πολλοί άστεγοι που είναι κάτω από τα ραντάρ των επισήμων μετρήσεων, καθώς κι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Είναι απόρροια του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους, προσφυγιά που πετούν με όλους τους τρόπους εργατικές λαϊκές οικογένειες στο δρόμο.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ σαρώνει ό,τι έχει απομείνει στα λαϊκά νοικοκυριά βάζοντας τέλος και στην όποια υποτυπώδη «προστασία» της πρώτης κατοικίας ίσχυε μέχρι τώρα. Το αντιλαϊκό έκτρωμα αποτελεί αναβάθμιση του νόμου Κατσέλη, συνέχεια των προγραμμάτων «Ηρακλής» και «Γέφυρα», με τα οποία οι αστικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ διαιωνίζουν την κερδοφορία τραπεζών και ιδιωτικών funds, κάνοντας το λαό νοικάρη στο ίδιο του το σπίτι. Πατώντας πάνω στην “κουλτούρα πληρωμών” που πρώτος έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στην υποχρέωση του λαού να πληρώνει το μέγιστο ακόμη κι από αυτό που δεν έχει, απελευθερώνουν το κύμα μαζικών πλειστηριασμών στο όνομα της «βιώσιμης» λειτουργίας των τραπεζών και των μονοπωλιακών ομίλων, που ήδη απολαμβάνουν όλα αυτά τα χρόνια αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις, όλες βγαλμένες από το μόχθο των εργαζομένων.

Το «ξεσκαρτάρισμα» των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» αποτελεί βασική προτεραιότητα του κεφαλαίου για την λεγόμενη «εξυγίανση» των τραπεζών, για την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών με στόχο το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Οδηγός για την ένταση των εκβιασμών στην εργατική λαϊκή οικογένεια αποτελούν οι λεγόμενες «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» των 600€ ανά οικογένεια, ενώ ό,τι παραπάνω εισόδημα θα πηγαίνει κατευθείαν στα ταμεία των «πιστωτών» για να αποπληρωθούν τα δάνεια.

Πρόκειται για στρατηγικούς στόχους της ΕΕ για τους οποίους και δουλεύουν πυρετωδώς οι κυβερνήσεις όλων των κρατών μελών. Εξάλλου, στις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας», τίθεται ρητά το ζήτημα επίσπευσης των διαδικασιών των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, των κατασχέσεων λογαριασμών λαϊκών οικογενειών. Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, η Κυβέρνηση της ΝΔ για πρώτη φορά καθιερώνει την πτώχευση φυσικού προσώπου, εξισώνοντας δηλαδή τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ανέργους με τις επιχειρήσεις και τους μεγαλεμπόρους.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε στην Ευρ. Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«- Πώς αιτιολογεί η Επιτροπή ότι την ώρα που εκτοξεύεται ο αριθμός των αστέγων και πολλαπλασιάζεται αυτός των άνεργων, των ελαστικά εργαζομένων, η ΕΕ κι οι κυβερνήσεις στα κράτη μέλη απελευθερώνουν τους μαζικούς πλειστηριασμούς κατάσχουν λογαριασμούς και παραδίδουν το βιός εκατομμυρίων εργατικών λαϊκών νοικοκυριών στην Ευρώπη στις τράπεζες και τα funds γιγαντώνοντας τη σημερινή ήδη εκρηκτική κατάσταση ενώ ποινικοποιούν την πάλη ενάντια σε αυτά τα απαράδεκτα μέτρα;

-Πώς τοποθετείται στο αίτημα συνδικάτων και μαζικών φορέων για διασφάλιση της πρώτης κατοικίας και απαγόρευση πλειστηριασμών σε βάρος επαγγελματιών με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ με αυτοδίκαιη παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης από πλευράς των τραπεζών;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ