Κοντοζαμάνης: Φταίνε οι γιατροί για τους θανάτους, όχι οι ελλείψεις σε ΜΕΘ!

Κορονοϊός: Φταίνε οι γιατροί για τους θανάτους και όχι οι ελλείψεις σε ΜΕΘ, σύμφωνα με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη

Κοντοζαμάνης: Ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

Την ευθύνη στους θεράποντες γιατρούς ρίχνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης για τους θανάτους ασθενών με κορονοϊό, κι όχι στις ελλείψεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

Η πολιτική ηγεσία εκτιμά ότι – στην κορύφωση της πανδημίας- όλοι οι ασθενείς είχαν πρόσβαση σε ΜΕΘ και πως το κριτήριο εισαγωγής τους δεν ήταν η επάρκεια ή όχι των κρεβατιών, αλλά οι επιλογές που έκαναν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κάνει μία αποκαλυπτική ανάλυση ο Βασίλης Τσαουσίδης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και υποψήφιος πρύτανης του ιδρύματος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, κατά την έξαρση του δεύτερου πανδημικού κύματος και όσο η πίεση στα νοσοκομεία αυξανόταν, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αδυνατούσε να ακολουθήσει γραμμικά την εξέλιξη του αριθμού των νοσούντων.

Η αναλογία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και αυτών που κατέληξαν είναι σχετικά σταθερή και φυσιολογική από την αρχή της πανδημίας. Στην πορεία όμως, όσο η πίεση αυξανόταν, ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό νοσούντων άρχιζαν να μένουν εκτός ΜΕΘ και τελικά οι νοσούντες εκτός ΜΕΘ και οι θάνατοι αυξάνονταν εκθετικά. Το ποσοστό αυτών που κατέληξαν χωρίς να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ φάνηκε να ξεπερνά το 80%.

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα εξιτήρια από ΜΕΘ είναι 950 και ο συνολικός αριθμός των θανάτων ασθενών με CoViD-19 είναι 5.195. Με δεδομένο ότι η αναμενόμενη θνητότητα στις ΜΕΘ είναι περίπου 50%, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που έχουν περάσει από αυτές είναι 1.900 (950 εξιτήρια και 950 θάνατοι). Άρα, 3.200 ασθενείς φαίνεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ.

Οι νοσηλείες σοβαρών περιστατικών εκτός ΜΕΘ φαίνεται πως ήταν στην ημερήσια διάταξη, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας λειτουργούσαν για μεγάλο διάστημα με πληρότητα 99%!

Ειδικότερα, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε σε σχετική ερώτηση του Iatronet, ότι δεν αναγνωρίζει πως το σύστημα Υγείας ξεπέρασε σε πολλές περιπτώσεις τα όριά του. Θεωρεί πως ΜΕΘ υπάρχουν και αφήνει να εννοηθεί πως η ευθύνη για το εάν θα εισαχθούν ασθενείς σε αυτές ανήκει τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος – με ανεπαρκή μέσα – δίνει ηρωική μάχη σε κλινικές και ΜΕΘ CoViD-19, χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη..

Μάλιστα,  ο Κος Κοντοζαμάνης ,δεν προσπάθησε καν να αξιολογήσει το πως 80% και πλέον των ασθενών με CoViD-19 αφήνουν την τελευταία τους πνοή – προφανώς λόγω επιδείνωσης της νόσου – και δεν οδηγούνται τουλάχιστον στη ΜΕΘ για πιο συστηματική υποστήριξη, με δεδομένο ότι υπάρχουν εκεί κενές θέσεις.

πηγη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ