Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μηταράκη-Καμίνη για μεταναστευτικό: “Πληρωμένη απάντηση” από τον Γ.Καμίνη!

Published

on

Κόντρα Μηταράκη-Καμίνη με αφορμή το μεταναστευτικό και την διαχείρισή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ξέσπασε, μετά από ανάρτηση του Υπουργού Νότη Μηταράκη που ‘απαντά’ στις δηλώσεις Καμίνη στη Βουλή των Ελλήνων:

Η ανάρτηση Μηταράκη:

Η “πληρωμένη” απάντηση Καμίνη:

“Ο κ. Μηταράκης φυσικά όλα αυτά τα γνωρίζει. Αν όχι, έχει φροντίσει να στελεχώσει το Υπουργείο του με τόσους μετακλητούς, που είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί έστω και ένας να του τα εξηγήσει. “

Ο κ. Μηταράκης φρόντισε να με “επαναφέρει στην τάξη νωρίτερα”, μέσω twitter, επειδή κατά την ομιλία μου στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, καταλόγισα στο Υπουργείο του απόλυτη αδράνεια σχετικά με πολιτικές ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων. Με κατηγορεί επειδή τόλμησα να πω το εξής, άκρως, “αμφιλεγόμενο”: πως οι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα και λαμβάνουν, από το ίδιο το Ελληνικό Κράτος διεθνή προστασία, πρέπει να εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό ώστε να απασχολούνται στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα προσόντα και τις δεξιότητές τους, ώστε να μην καταλήγουν, αυτοί και οι οικογένειες τους, πένητες και πλάνητες, στην Πλατεία Βικτωρίας και αλλού.
? Δύο γρήγορα σχόλια για το τουιτ του κ. Μηταράκη, προτού συνεχίσω:
1️⃣ Αν θέλουμε οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες να μην εξαρτώνται “ισοβίως από επιδόματα”, όπως απεύχεται, οφείλουμε να μεριμνήσουμε για την ουσιαστική ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Το ότι η Ελλάδα τους δίνει απλώς την ευκαιρία να αναζητήσουν εργασία, προφανώς δεν το εξασφαλίζει αυτό. Απορώ που ένας φιλελεύθερος οικονομολόγος όπως ο κ. Μηταράκης δεν κατανοεί το αυτονόητο.
2️⃣ Όσον αφορά την πραγματικά επικίνδυνη σύνδεση μεταξύ ένταξης και παράνομης διακίνησης μεταναστων που επιχειρεί, ας την απευθύνει προς τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, αρμόδιο Αντιπροέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ένταξης προσφύγων στην ΕΕ.. Εκεί τονίζεται με πλήρη σαφήνεια η σημασία της πρόσβασης των προσφύγων στην εκπαίδευση, τη στέγαση, την υγεία και την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Εκτός αν ο κ. Σχοινάς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κι αυτοί στην υπηρεσία των “λαθροδιακινητών”.
Ο κ. Μηταράκης φυσικά όλα αυτά τα γνωρίζει. Αν όχι, έχει φροντίσει να στελεχώσει το Υπουργείο του με τόσους μετακλητούς, που είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί έστω και ένας να του τα εξηγήσει. Πρέπει, λοιπόν, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Όχι αντιμετωπίζοντας τη μετανάστευση ως “παίγνιο μηδενικού αθροίσματος”. Όχι με ιδεοληψίες και χάιδεμα των πιο ακραίων φωνών. Και βεβαίως όχι με εύπεπτα τουιτ αντί σοβαρών πολιτικών.
? Ο κ. Μηταράκης οφείλει να αντιληφθεί ότι είναι Υπουργός και όχι κομματάρχης. Το χαρτοφυλάκιο που του εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός, και του οποίου την εμπιστοσύνη φαντάζομαι συνεχίζει να απολαμβάνει, είναι απολύτως κρίσιμο για το μέλλον της χώρας. Τη στιγμή που μιλάμε, ολόκληρη η ανθρωπότητα προσπαθεί να βρει τις κατάλληλες λύσεις για να διαχειριστεί την παγκόσμια πρόκληση της μετανάστευσης. Να αξιοποιήσει τα θετικά και να μειώσει τα αρνητικά της χαρακτηριστικά. Είναι ασυγχώρητο για τη χώρα και τις προοπτικές της ο πολιτικός υπεύθυνος για τη μετανάστευση να εμφανίζεται τόσο μυωπικός, τόσο αποκομμένος από τη διεθνή πραγματικότητα, τόσο έτοιμος να αναμασήσει στερεότυπα και ιδεοληψίες.