ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στις εισηγήσεις ειδικών, η κυβέρνηση “ολοταχώς” για άνοιγμα των σχολείων στις 8 Γενάρη!
Επιμέλεια κειμένου: Παντελής Αλεξόπουλος.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα και “διαρροές” από το Μαξίμου και κυβερνητικούς κύκλους, φαίνεται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Παιδείας, έχουν ως στόχο την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, στις 8 Γενάρη!
Μια είδηση που βγαίνει σήμερα από κυβερνητικές “διαρροές” , μα προκύπτει άλλωστε και ως το πιο πιθανό σενάριο με βάση όλα όσα έχουν πει κυβερνητικά στελέχη στα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες, δείχνει πως το Υπουργείο Παιδείας, είναι αποφασισμένο να ανοίξει όσο πιο σύντομα γίνεται, τις σχολικές αίθουσες για να συνεχιστεί η μαθητική χρονιά.
Αυτό έρχεται κόντρα σε κάθε εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί μιλάνε για τέλος Γενάρη ως πιθανή ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, μα και κόντρα στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που δείχνουν να “αναζωπυρώνονται” μετά την περίοδο τον γιορτών….
Τσακρής για σχολεία: Εισήγηση για τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές
«Η πρόταση της Κυβερνητικής Επιτροπής είναι τα σχολεία να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατόν, ακόμα και στις 8 ή 11 Ιανουαρίου εφόσον είμαστε ασφαλείς» δήλωσε από πλευράς του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. O κ. Γώγος ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 4 ή 5 του μήνα με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Σύψας για σχολεία: Η Κεραμέως παρουσίασε σχέδιο με testing παιδιών και δασκάλων
Νωρίτερα σήμερα και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και στη γενικότερη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα. Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών. Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί. Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου. Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή», είπε ο κ. Σύψας μιλώντας στο Μega.
«Η επιτροπή ήταν ομόφωνη στο ότι θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών στην επιδημία και δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε. Για αυτό αποφασίσαμε ότι θα περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά τις γιορτές και θα κάνουμε εισηγήσεις στην κυβέρνηση για τα σχολεία. Θα μιλήσουμε ξανά πριν από τα Θεοφάνια. Στην επιτροπή χθες ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Είναι ένα ασφαλές σχέδιο. Το πότε, όμως, θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την Πρωτοχρονιά. Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση», πρόσθεσε ο κ. Σύψας.
Το σχέδιο που παρουσίασε η Κεραμέως
Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιτροπή τέθηκαν δύο θέματα από τους λοιμωξιολόγους, με την υπουργό να παρουσιάζει το σχέδιο του υπουργείου για τη λύση των προβλημάτων αυτών.
Καταρχάς οι λοιμωξιολόγοι τόνισαν ότι το πρόβλημα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δεν είναι τα παιδιά αλλά ο συγχρωτισμός των γονιών στην πρωινή προσέλευση και το μεσημέρι όταν αποχωρούν τα παιδιά από το σχολείο. Η κυρία Κεραμέως πρότεινε να διαφοροποιηθουν οι ώρες έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων στις τάξεις κάθε σχολείου και επιπλέον να μείνουν ανοιχτές όλες οι είσοδοι των σχολείων και όχι μόνο μία κεντρική έτσι ώστε να δημιουργείται συνωστισμός γύρω από αυτή.
Σε ότι αφορά τις ενστάσεις που υπήρξαν από την επιτροπή για τα παιδιά των 16 ετών και άνω και αν πρέπει ή όχι να επιστρέψουν στα σχολεία, η κυρία Κεραμέως παρουσίασε το σχέδιο testing. Συγκεκριμένα, πρότεινε να φτιαχτεί πλατφόρμα για τεστ κορωνοϊού, στην οποία θα εγγράφονται καθηγητές και μαθητές που επιθυμούν να κάνουν τεστ και θα το κάνουν, χωρίς κλήρωση. Ηδη προβλέπονται 386 για τέτοια τεστ σε όλη τη χώρα.