Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Η κυβέρνηση των Αν( – )”

Published

on

Η κυβέρνηση των Αν( – )

 

Η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, ενώ βρισκόμαστε ήδη πέντε μήνες σε λοκντάουν, με τα κρούσματα να φτάνουν σήμερα τα 4.039, οι νεκροί από covid-19 τους 79 και ακόμη 751 συνάνθρωποι μας να είναι διασωληνωμένοι. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανοίγει το λιανεμπόριο, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, ενώ παράλληλα κάνει ελεύθερη τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο. Όλες αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν, όταν ο κόσμος, με τη στάση του, έδειξε ότι έχει πλέον κουραστεί από την ΑΝ-ικανότητα της κυβέρνησης, η οποία μετά το success story της αρχής της πανδημίας, πέρασε στη διερεύνηση της ευθύνης για το μεγάλο δεύτερο κύμα. Τελικά, κατέληξε σε μια γραμμή όπου κύριος – κι αποκλειστικός-υπαίτιος ήταν ο πολίτης και η ατομική του ευθύνη. Κυρίως οι νέοι, που το καλοκαίρι «ερωτεύτηκαν». Μέσα σε αυτή την διερεύνηση τους διέφυγε το καθολικό άνοιγμα των συνόρων την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους, με αποτέλεσμα να καταφθάνει κόσμος από την Ευρώπη, χωρίς να γνωρίζουμε εάν νοσεί ή είχε νοσήσει. 

 

Έπειτα φτάνουμε στο δεύτερο κύμα και στο δεύτερο λοκντάουν, το οποίο είναι σε ισχύ εδώ και πέντε μήνες. Ο ΠΟΥ προτείνει το λοκντάουν ως μια επιλογή προσωρινή, ώστε η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο, για να πάρει τα απαραίτητα μέτρα που θα τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Όμως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το χρησιμοποιεί τελικά ως το μόνο μέσο, καθώς δεν προχώρησε σε επάνδρωση του ΕΣΥ, παρά μόνο σε προσωρινές προσλήψεις προσωπικού με «ημερομηνία λήξης» λίγων μηνών.  Ωστόσο, η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόσληψη αστυνομικών δυνάμεων, ξοδεύοντας εκατομμύρια στην αγορά νέων περιπολικών, αλλά και στη δημιουργία της λεγόμενης «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας», ενώ «επένδυσε» σε πλήθος απευθείας αναθέσεων σε εταιρίες που δημιουργήθηκαν κάποιες μέρες πριν τη ανάθεση, με κυριότερο το παράδειγμα της κ. Νικολάου, Γενικής Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Σε όλα αυτά προστίθενται και τα 2 εκατομμύρια που επένδυσε η κυβέρνηση στην εταιρία CISCO, με την οποία η σύμβαση στην αρχή είχε παρουσιαστεί ως μια δωρεάν σύμβαση παροχής υπηρεσιών στο δημόσιο από την εν λόγω εταιρία, όπως είχε αναφέρει η ίδια η Υπουργός. 

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πλέον τα κρούσματα να βρίσκονται περίπου στα 4.000 ημερησίως, μετά από πέντε μήνες λοκντάουν. Βρισκόμαστε, δηλαδή, στα 3.000 παραπάνω κρούσματα ανά ημέρα από την αρχή του και η κυβέρνηση, ακόμη και τώρα,  δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα, όπως το να επιβάλλει έλεγχο τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας, το να επενδύσει στην αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ, ώστε να μην συνωστίζεται ο κόσμος εντός αυτών καθημερινώς και, κυρίως, δεν επενδύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και δεν επιτάσσει ιδιωτικές κλινικές για επιπλέον βοήθεια. Την ίδια στιγμή, βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους καθημερινά.

Σήμερα, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, με αφορμή διάφορες εικόνες που κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ, που έδειχναν συνωστισμένο κόσμο, προχώρησε σε μια δήλωση που προβλήθηκε από κανάλια της τηλεόρασης, υιοθετώντας ξανά τη γραμμή της ατομικής ευθύνης και λέγοντας ότι  «η υπόθεση της υγεία μας και της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια της κοινωνίας μας…… και τα δικά σας χέρια» . Μια δήλωση οριακά προκλητική, την οποία απέφυγε να δημοσιεύσει στον λογαριασμό του στο Facebook, φοβούμενος μάλλον το κίνημα των angry reaction.

Advertisement

 Με αυτή του τη δήλωση ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την Αν –ευθυνότητα της κυβέρνησης του, που πλέον μπορεί κανείς να πει ότι έχει φτάσει σε επικίνδυνο βαθμό, όπως πριν λίγο καιρό κατηγορούσε την αντιπολίτευση και τους πολίτες που διαδήλωναν απέναντι στα νομοσχέδια «εκτρώματα» (νομοσχέδιο Παιδείας/Πανεπιστημιακής αστυνομίας, προετοιμασία για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα) που η κυβέρνηση αποφάσισε να ψηφίσει εν μέσω πανδημίας με τον κόσμο να μην επιτρέπεται να διαδηλώσει. 

Συνεπώς, όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση κρύβει την ηθελημένη ανικανότητα της να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ξανά πίσω από τον «μανδύα» της ατομικής ευθύνης, φοβούμενη τις δημοσιεύσεις πέρα από τα φιλικά προσκείμενα μέσα, καθώς γνωρίζει ότι το επικοινωνιακό της κομμάτι και αυτή της η ρητορική έχει ξεπεραστεί από τον Σεπτέμβρη.

Τέλος, Αν όντως η διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας βρίσκονταν στα χέρια των πολιτών και της κοινωνίας, σίγουρα η πανδημία δεν θα αντιμετωπιζόταν ως μία ευκαιρία για δημιουργία πελατειακών σχέσεων με επιχειρηματίες ούτε ως μια δικαιολογία για την επιβολή αστυνομοκρατίας. Δυστυχώς, όμως, υπάρχει κάποιος μεσάζοντας.