ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Έτσι θα γίνει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα.

Προοδευτική θα είναι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό με τους επιστήμονες ωστόσο να έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο.

Το σχέδιο τιτλοφορείται «Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής Μετάβασης», και δουλεύεται εδώ και μερικές μέρες με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια όλων των υπουργείων από μια “task force” υπό την εποπτεία του υφυπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Ενδεικτικά στην ομάδα, συμμετέχουν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό Ηλίας Μόσιαλος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.   Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ η χαλάρωση περιορισμών θα γίνεται προοδευτικά, δηλαδή από τις αρχές Μάιου (4 ή 11 Μαΐου) με καταληκτικό ορίζοντα μέσα και τέλος Ιουνίου, και προβλέπεται σταδιακή χαλάρωση εσωτερικών μετακινήσεων πιθανώς με αλλαγές στο SMS, κάτι πάντως που δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Αρχικά θα επιτραπεί το άνοιγμα μικρών εμπορικών καταστημάτων με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικά, δηλαδή όπως έγινε σούπερ μάρκετ, ενώ και όταν ανοίξουν καφέ και εστιατόρια τα τραπεζοκαθίσματα αναμένεται να είναι πιο αραιά.   Ωστόσο τον τελικό λόγο έχουν ο κ. Τσιόδρας και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

 

Ο αρχικός σχεδιασμός μίλαγε για μια εβδομάδα μετά, δηλαδή στις 11 Μαΐου, ωστόσο αφενός η μεγάλη κόπωση των πολιτών από τη μακρά διάρκεια των περιορισμών που χρειάζεται και την ανάλογη ψυχολογική διαχείριση και αφετέρου η ανάγκη να πάρει σταδιακά μπρος η οικονομία οδηγούν σε εξέταση να ξεκινήσουν μια προσεκτική άρση νωρίτερα.

Η αίσθηση εξάλλου που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως αν δεν δοθεί εγκαίρως ένα μήνυμα χαλάρωσης, τότε τα μέτρα μπορεί να καταστρατηγηθούν ατάκτως από τους ίδιους τους πολίτες. Οπότε η επιλογή της ελεγχόμενης χαλάρωσης, ακόμα και λίγο νωρίτερα, θεωρείται από πολλούς η καλύτερη στρατηγική. Στο διά ταύτα, δεν αποκλείεται να δούμε την πρώτη ήπια εφαρμογή χαλάρωσης στις 4 Μαΐου. Πιθανόν να αφορά μικρά εμπορικά καταστήματα, όπως ρουχισμού και υποδημάτων, και επίσης τα κουρεία και τα κομμωτήρια.

Αυστηροί κανόνες

Η στρατηγική είναι σε κάθε τι που ανοίγει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής, οι κοινωνικές αποστάσεις, ενώ ως κριτήριο θα είναι και τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μεγάλα εμπορικά καταστήματα αποκλείεται να ανοίξουν άμεσα. Την ίδια ώρα, παραλίες και πάρκα είναι βέβαιο πως θα παραμείνουν κλειστά.

Οσον αφορά τους περιορισμούς στην κυκλοφορία, που είναι το πιο κομβικό κομμάτι ώστε να αρχίσει δειλά δειλά να παίρνει πάλι μπρος η μηχανή της οικονομίας, δεν αναμένεται να γίνει για όλους. Οπως είπε εντός της εβδομάδας και ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας και όπως τονίζει διαρκώς ο επικεφαλής των ειδικών Σωτήρης Τσιόδρας, οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να προστατευθούν και ως εκ τούτου αναμένεται να βγουν τελευταίες από την καραντίνα.

Ουσιαστικά, το πλάνο είναι να μπουν και πάλι σε κανονικότητα οι παραγωγικές ομάδες για να κερδηθεί όσο το δυνατόν χρόνος στην οικονομία. Η άρση των περιορισμών για τους πολίτες θα αφορά αρχικά τις μετακινήσεις εντός του νομού όπου ζουν και εργάζονται και όχι την ελεύθερη μετάβαση στην περιφέρεια, κάτι το οποίο θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να ανοίξουν και τα καφέ και τα εστιατόρια και μόνο όσα έχουν εξωτερικό χώρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις εξετάζεται να εφαρμοστεί και το μέτρο συγκεκριμένου αριθμού πελατών, αλλά και να αυξηθεί η απόσταση ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.

Τα σχολεία

Ερώτημα αποτελεί και το τι θα γίνει με τα σχολεία. Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα μελετά το μοντέλο της Δανίας, όπως έχει πει και ο κ. Τσιόδρας, δεν είναι βέβαιο ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της χώρας του Βορρά, καθώς η Δανία επέλεξε να ανοίξει νωρίς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στην Ελλάδα εξετάζεται το σενάριο επιστροφής στα θρανία μόνο της Γ΄ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών.

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θα γίνεται με βάση τον σχεδιασμό ανά δύο εβδομάδες, ώστε να εξετάζονται οι επιπτώσεις και η εξέλιξη της νόσου από τους ειδικούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τελικά ληφθεί η απόφαση για την πρώτη άρση στις 4 Μαΐου, η επόμενη θα είναι στις 18 Μαΐου και η μεθεπόμενη στις αρχές Ιουνίου.