Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Αρβανίτης: «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είμαστε εδώ για να υπηρετούμε το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών»

Published

on

Το επόμενο βήμα για την δικαίωση των 57 νεκρών των Τεμπών, έγινε σήμερα πράξη! Το Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα η επιτροπή Αναφορών PETI, αναγνώρισε ομόφωνα την Αναφορά της κ. Καρυστιανού εκ μέρους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023 η οποία συζητήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα στο Ευρ. Κοινοβούλιο, μετά από αίτημα του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη. Όσο δεκάδες πολίτες είχαν μαζευτεί έξω από το ΕΚ, σε παράσταση στήριξης των γονέων των Τεμπών και κατά της συγκάλυψης, η επιτροπή αποφάσισε ότι η αναφορά θα παραμείνει ανοιχτή, θα παραπεμφθεί στις αρμόδιες επιτροπές Δικαιοσύνης (LIBE) και Μεταφορών (TRAN), ενώ ζητήθηκε και γραπτή απάντηση από την Ευρ. Επιτροπή.


«Mας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών. Άνθρωποι απλοί, καλοπροαίρετοι και νομοταγείς δεν επιτρέπουμε τη νομιμοποίηση της ατιμωρησίας». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στην επιτροπή η Μαρία Καρυστιανού, μιλώντας όρθια, λόγω σεβασμού προς τους νεκρούς.


Τα όσα είπε στην ομιλία της η Μ. Καρυστιανού ήταν συγκλονιστικά: «Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, φέρνοντας το πολύ μεγάλο βάρος, μίας τεράστιας ευθύνης που εύχομαι να μη χρειαστεί κανείς να αναλάβει ξανά μέσα από τόσο τραγικές συνθήκες. Έχω ευθύνη γιατί δεν μιλώ μόνο ως μάνα που έχασε το παιδί της και ως εκπρόσωπος οικογενειών των θυμάτων. Έχω ευθύνη γιατί η φωνή μας γιγαντώθηκε και έσμιξε με τη φωνή 1.350.000 πολιτών που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημα μας και από τούτο το βήμα τους ευχαριστώ για την τόσο συγκινητική τους συμπαράσταση. Και όλους τους Έλληνες, που η ψυχή τους είναι σήμερα εδώ μαζί μας».
Συμπλήρωσε δε ότι «οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. όχι ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα». Ζήτησε από την επιτροπή να μην κλείσει την αναφορά στην μνήμη των νεκρών Κι στο όνομα του Κράτους Δικαίου καθώς, όπως είπε, όλος ο Ελληνικός λαός είναι βέβαιος για την συγκάλυψη.


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης αφού εξέφρασε την αυτονόητη στήριξη του στους συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών τόνισε ότι «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είμαστε εδώ για να υπηρετούμε το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών».


Έχοντας αναφερθεί απερίφραστα στο συμβάν ως έγκλημα, ο Κώστας Αρβανίτης έκανε λόγο και για τις πρόσφατες δηλώσεις της Laura Kövesi, με τις οποίες η Ευρ. Εισαγγελέας σκιαγράφησε με ζοφερά χρώματα την πορεία των ερευνών από την πλευρά της ΕΕ.


Καταλήγοντας κάλεσε τα όργανα του Ευρωκοινοβουλίου να κρατήσουν την υπόθεση ανοιχτή, αλλά να εξαντλήσουν τα μέσα και τις αρμοδιότητές τους για να βοηθήσουν ενεργά στην αναζήτηση της αλήθειας. Ζήτησε από το ευρωκοινοβούλιο να μην ανεχτεί την καταρράκωση του Κράτους δικαίου σε κανένα μέλος και να υπερασπιστεί την αλήθεια την διαφάνεια και την δικαιοσύνη.


Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρ. Επιτροπής που παρίστατο στη συνεδρίαση δήλωσε ότι η Κομισιόν θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που της δίνει ο θεσμικός της ρόλος για να βοηθήσει στην έρευνα της υπόθεσης, προαναγγέλλοντας μάλιστα την αποστολή τεχνικών κλιμακίων ειδικών για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη σύνταξη σχετικού πορίσματος.

Advertisement