Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Κώστας Γαβρής: 104 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων – Ο αγώνας συνεχίζεται

Published

on

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γαβρής, Υπ.Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη

Η γενοκτονια (G) των Ποντίων αποτελεί προϊόν μιας ακραίας εθνικιστικής δραστηριότητας των Νεοτούρκων η οποία εργαλειοποιήθηκε και χρησιμοποιείται μεταμορφωμένη μέχρι σήμερα ως μοχλός του Τουρκικού Αναθεωρητισμού.

Η γενοκτονία των Ποντίων υπό την ρητή ανάθεση μαζικών επιχειρήσεων κατα των Χριστιανών του Πόντου του Κεμάλ προς τον Τσέτη Τοπάλ Οσμάν στις 29 Μαΐου 2019, που οδήγησε στον αφανισμό 353.000 ανθρώπινων ψυχών, αποτελεί έγκλημα κατα της ανθρωπότητας.

Η άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων από πλευράς της Τουρκίας δεν υπονομεύει μόνο τις βασικές αρχές της οικουμενικής διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά προσφέρει άσυλο στους εγκληματίες και καλλιεργεί το υπέδαφος για την εκκόλαψη μελλοντικών εξτρεμιστικών ρευμάτων που υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή.

Το ΠΑΣΟΚ με τον νόμο 2193/94 του Ανδρέα Παπανδρέου που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 32 Α’) καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η οποία έχει αναγνωριστεί επισήμως από την Κύπρο, την Αρμενία, τη Σουηδία, την Αυστρία, την Ολλανδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, εννέα πολιτείες των ΗΠΑ, τα τοπικά κοινοβούλια της Νότιας Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και από τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS).

Στις αρχές του 1991, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ομόφωνα πρόταση του προέδρου του Ανδρέα Παπανδρέου, ύστερα από επιστολή των ποντίων βουλευτών του κινήματος, για την κατάθεση πρότασης νόμου για την επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή της γενοκτονίας των Ποντίων και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Έτσι, την 1η Απριλίου 1992, 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία ουδέποτε προωθήθηκε για συζήτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Advertisement

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1993, η πρόταση νόμου επανακατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου 1993 και ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα στις 24 Φεβρουαρίου 1994.

Ο αγώνας για την παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας συνεχίζεται ως μέσο για την απρόσκοπτη απονομή Δικαιοσύνης Ελευθερίας και Δημοκρατίας !

(Με πληροφορεί από Wikipedia & Sansimera.gr)

Advertisement