ΓΝΩΜΕΣ
Κώστας Μάμαλης: “Η νέα γενιά δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο.”
Γράφει ο Κώστας Μάμαλης, Υπ.Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη “Πράξεις για την Μακεδονία”
Σε έναν ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο, με μια νέα γενιά να διέρχεται έτος με έτος μέσα από ακραίες κοινωνικές μεταβολές,πως περιμένουμε αυτή να συμμετέχει σε κάτι που δεν εξελίσσεται ταυτόχρονα με αυτήν αλλά μένει στάσιμο στο παρελθόν.Είναι καιρός το κομματικό μας σύστημα να έρθει στον 21ο αιώνα, δίνοντας βάση στη νέα γενιά.
Όχι με γενικές εξαγγελίες αλλά με μία ενιαία και συνεκτική στρατηγική γύρω από αυτό το επίπεδο.
Να ξανασυστηθούν τα κόμματα στους νέους με λόγο σύγχρονο, καθαρό και συνάμα χαλαρό, με λόγο τεχνοκρατικό και φρέσκο,
δημιουργία οργανωτικής δομής για την προσέγγιση της νεολαίας- όχι με ασαφείς διακηρύξεις αλλά με χρονοδιάγραμμα,
στόχους και αξιοποίηση της προσωπικής πληροφορίας.
Η συνεχόμενη και ανεξέλεγκτη ακρίβεια στα προϊοντα, όπου έχει γονατίσει οικονομικά το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει η ανασφάλεια και η υπέρμετρη αστυνομική βία, που συνεχώς αυξάνεται.
Όπως και να ‘χει ο νέος δεν θα ξεχάσει τι βίωσε όλα αυτά τα χρόνια .
Ο μύθος της απολιτικοποίησης, της πολιτικής απάθειας και της αποϊδεολογικοποίησης της νέας γενιάς υπονομεύεται από την ίδια την πραγματικότητα και τις τρέχουσες εξελίξεις.
Σήμερα,η νεολαία δεν διστάζει να εκφράσει πολιτική άποψη και να παρέμβει διεκδικώντας το αυτονόητο:
να αναπτύξει οργανωμένη δράση, να εκφράσει την άποψή της για την πολιτική και να αντικαταστήσει το ατομικό με το συλλογικό αλλά και το τετριμμένο με το όραμα.
Η νέα γενιά δεν μένει στο περιθώριο των εξελίξεων. Γίνεται και πάλι ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας και αναλαμβάνει ευθύνες, διαμαρτύρεται, αντιδρά και ζητά δικαίωμα στο όνειρο. Ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της κοινωνίας.
Οι νέοι δεν είναι παθητικοί πολίτες. Προβληματίζονται για τα πολιτικά ζητήματα αλλά απαιτούν μια σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτική. Οι νέοι επιστρέφουν.Και όταν το δυναμικότερο κομμάτι της κοινωνίας είναι «παρών», μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο μέλλον.
Η απομάκρυνση των νέων από τη θεσμική πολιτική αποτυπώνεται στην πτώση της συμμετοχής στις εκλογές, στο χαμηλό πολιτικό ενδιαφέρον, στη σημαντική μείωση της ένταξης και ταύτισης με τα κόμματα,αλλά και στην εκλογική ρευστότητα των νέων ψηφοφόρων. Επιπρόσθετα, νέες και νέοι εκφράζουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια και απογοήτευση από τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όπως υποδηλώνεται από τα πτωτικά επίπεδα εμπιστοσύνης.
Αυτή η εξέλιξη συχνά αποδίδεται στην αδιαφορία, την αποξένωση και τον κυνισμό των νέων πολιτών, που εγκαταλείπουν μαζικά τη θεσμική πολιτική διαδικασία,
θέτοντας ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης.
Κάποτε η πολιτική μονοπωλούσε το ενδιαφέρον στις αίθουσες των πανεπιστημίων, τα φοιτητικά στέκια.
Σήμερα, κυριαρχούν οι «ισαποστάκηδες». Ας μείνω ουδέτερος και αντικειμενικός για να μη με βάλουν ταμπέλα.Κάπως έτσι σκέφτονται αρκετοί νέοι. Και ακόμη χειρότερα με τη λογική του «και αν ασχοληθώ ή αντιδράσω θα αλλάξει τίποτα;».
Η νέα γενιά πάντα έχει λόγο που αξίζει να ακουστεί. Ευτυχώς ή δυστυχώς για τους απολιτίκ της παρέας, μόνο μέσω της πολιτικής μπορεί να ακουστεί αυτός ο λόγος..
Μεγάλη υπόθεση, που λέτε, η νοοτροπία που θα καλλιεργήσει ο γονέας στο τέκνο του. Τόσο μεγάλη ώστε ο ίδιος να μπορεί να προετοιμάσει στην προκειμένη περίπτωση ένα παιδί
που αγνοεί ή χειρότερα κλείνει τα μάτια και σιωπά στον έξω κόσμο. Τόσο μεγάλη επίσης ώστε έχει τη δύναμη να δώσει στο παιδί του μια ιδέα για όλα εκείνα που χρήζουν αλλαγής και διεκδικήσεων σε μια χώρα που καταρρέει.
Σε μια Ελλάδα του βούρκου, της πολιτικής διαφθοράς και της συνεχούς καταπάτησης των δικαιωμάτων είναι αδύνατο να μην υπάρχουν γύρω μας νέοι που δεν επιθυμούν ή αδυνατούν να ορθώσουν ανάστημα.
Για να είμαστε δίκαιοι μιλώντας για τη γενιά μου, πρέπει να της αναγνωρίσουμε ότι έχει περάσει πάνω στο άνθος της ζωής της δύο μεγάλες κρίσεις,τόσο μεγάλες που μπορούν να είναι καθοριστικές μιας ζωής ολόκληρης.
Μια οικονομική και μάλλον και μια δεύτερη που έρχεται και μια υγειονομική για την οποία θα μιλήσουμε την επόμενη φορά.