Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Ξεκίνησαν τα όργανα” στο Κίνημα Αλλαγής: Ο Α.Λοβέρδος, το “ΠΑΣΟΚ” και η “Προοδευτική Διακυβέρνηση”

Published

on

Άρθρο Γνώμης του Ανδρέα Παρασκευόπουλου, Πολιτικού Επιστήμονα-Δημοσιογράφου

Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου δεν ήταν η τελευταία “μπαλοθιά” στο Κίνημα Αλλαγής.

Είναι γεγονός πως το 2021, είναι έτος -σταθμός στην πολιτική σκηνή που απαρτίζει το κέντρο και την κεντροαριστερά στην Ελλάδα. Είναι αστείο που υποχρεώνομαι να διαχωρίσω το κέντρο από την κέντρο-αριστερά αφού τελευταία, την περιοχή του κέντρου την διεκδικούν 3 κόμματα (εντός Βουλής) και ενδεχομένως άλλα 2 στα γενοφάσκια τους…

Αυτό το “Κέντρο” είναι οι γνωστοί σε όλους μας “κυλιόμενοι ψηφοφόροι”. Το έχει αντιληφθεί τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα, αρχής γενομένης του ΣΥΡΙΖΑ του 2015-2019 που έκανε “ριζοσπαστική στροφή” στο “κέντρο” για να καλύψει όλο το εύρος του “παλαιού ΠΑΣΟΚ”. Εκεί συνάντησε 2 σκόπελους: Α)Τον ίδιο του τον εαυτό που ονόμαζε “Γερμανοτσολιάδες” τους ψηφοφόρους του κέντρου Β)Το Κίνημα Αλλαγής που στην μετά-ΣΥΡΙΖΑ εποχή-ας μην γελιόμαστε, έκανε “συντηρητική στροφή” και αυτό φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, αφού μεγάλο-το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων του, βλέπει με “καλό μάτι” την κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά την αξιωματική αντιπολίτευση. (Κάτι ανάλογο έλεγαν και οι Βυζαντινοί πολίτες της Κωνσταντινούπολης λίγο πριν την “άλωση” -“Καλύτερα τούρκικο φέσι παρά πάππικη τιάρα”)

Μια “αλλαγή πλεύσης” επιχειρείται από την ηγεσία του κόμματος. Μια ανάλογη στροφή στα “αριστερά” , όπως έγινε την περίοδο “οικειοθελούς αποχώρησης” του Ευάγγελου Βενιζέλου από το Κίνημα Αλλαγής. 

Αυτό γίνεται φανερό μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την “αποπομπή” του επιβεβαιωμένου πλέον διεκδικητή της αρχηγίας του κόμματος, Ανδρέα Λοβέρδου-δίκαια-άδικα, νομίζω γίνεται σαφές πως όλοι ασχολούνται λίγο περισσότερο με το Κίνημα Αλλαγής όταν εντοπίσουν “εσωστρέφεια” παρά όταν καταθέτει σχέδια νόμου και προτάσεις..

Μια μεγάλη μερίδα Βουλευτών, στελεχών και το σύνολο των Ευρωβουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, έκαναν λόγο για “άκαιρη και άσκοπη απομάκρυνση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου” ενώ η ηγεσία και οι υπόλοιποι βουλευτές και στελέχη προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός και να δουν “δάχτυλο Μαξίμου” στις αντιδράσεις… Πρώτο ρήγμα λοιπόν. 

Το ρήγμα αυτό ενυπάρχει στον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης από παλιά, “εκσυγχρονιστές” Vs “προοδευτικοί” και μετέπειτα “μεταρρυθμιστές” vs “προεδρικοί”. Ένα δίπολο που είναι πλήρως αυτονόητο να υπάρχει σε ένα μεγάλο κόμμα του 45%, εντελώς παράλογο να υπάρχει σε ένα μικρό κόμμα του 6% (ρωτήστε το ΚΚΕ, ξέρει).

Η πρώτη “μπαλοθιά” έπεσε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, αναμένονται τουλάχιστον αλλές 4-5 επίσημες “μπαλοθιές” στο επόμενο διάστημα μέχρι την Άνοιξη, για να επιβεβαιωθεί ένα βασικό “καρέ” διεκδικητών της αρχηγίας του Κινήματος Αλλαγής. Κατά τα φαινόμενα, θεωρείται σίγουρη η υποψηφιότητα του Ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη ενώ και ο Παύλος Γερουλάνος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν, την επιβεβαίωση της υποψηφιότητάς του. “Ακούγονται” πολλά πρόσωπα, μένει να δούμε ποιοι και ΠΟΣΟΙ θα διεκδικήσουν την Προεδρία από την εκ νέου υποψήφια, Φώφη Γεννηματά. 

Advertisement

Ο “ήλιος ο πράσινος” , ο “ήλιος που ανατέλλει” ξανά στο προσκήνιο:

Το βλέπουμε από δηλώσεις, το διαβάζουμε σε άρθρα, συνεντεύξεις και αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται -όχι “σκέτο” σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του “The Socialist” – μα επανέρχεται ως ο βασικός τίτλος, το βασικό όνομα της δημοκρατικής παράταξης. Έρχεται ως αναγκαίο μέτρο, ως η ύστατη λύση το “brand” να φέρει πίσω ψηφοφόρους, γιατί δημοσκοπικά το Κίνημα Αλλαγής αρχίζει να “ακουμπά” το 5.5% του ΚΚΕ (5.8% σε πρόσφατη έρευνα του OPEN TV). Επομένως η 3η θέση που θεωρείτο κάτι παραπάνω από δεδομένη αρχίζει να “παίζει”. Δεν πιστεύω προσωπικά πως τίθεται θέμα να μην είναι 3ο κόμμα το ΚΙΝΑΛ, το θέμα είναι όμως πως όλη η κουβέντα για “αντεπίθεση” μετά την “κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ” δεν έγινε ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα δείχνει να συσπειρώνεται ξανά και να ανεβάζει τα ποσοστά του, το ίδιο και η ΝΔ με το Κίνημα Αλλαγής να παρουσιάζει πτώση 1.2% σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις του προηγούμενου μήνα.

Σε ό,τι αφορά την “Προοδευτική Διακυβέρνηση”. Είναι μια φράση που έλαβε τεράστιες διαστάσεις, γιατί ο Γ.Α.Παπανδρέου, είπε το “Αυτονόητο” – την ανάγκη του τόπου για διακυβέρνηση της “προόδου” κάτι που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου από το 1974!

Στο σήριαλ “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ” συμμετέχουν τόσο το Κίνημα Αλλαγής όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ μα και μερίδα του ΜέΡΑ25. Συμμετέχει ο καθένας ξεχωριστά με δική του ευθύνη, χωρίς κανένα “προσκλητήριο”, αυτό κι αν είναι παράδοξο! Τι σημαίνει όμως η αγωνία των κομμάτων της κεντροαριστεράς για να επωμιστούν το “Βάρος” της Προοδευτικής διακυβέρνησης, αυτό είναι κάτι που θα το μάθουμε- όλοι μας- τους επόμενους μήνες!