ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυριάκος Μητσοτάκης για αντιπυρικό σχεδιασμό :”Εχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι.”
“Η Αττική προφανώς είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας και διότι είναι η Αττική και διότι έχουμε να διαχειριστούμε τις πληγές της “Μήδειας” ως προς τον μεγάλο όγκο κομμένων δέντρων τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν καθαριστεί», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, όπου έλαβαν μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης και 11 Δήμαρχοι της Αττικής στους οποίους υπάγονται 18 περιοχές που έχουν χαρακτηριστικά επικινδυνότητας. «Θέλω να τονίσω μόνο ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Πολιτική Προστασία πια έχει εντοπίσει 18 περιοχές σε 11 Δήμους που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, εκεί δηλαδή που συνυπάρχει αστικός ιστός με δάσος ή και δασική έκταση. Και χρειαζόμαστε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και για τις 18 αυτές περιοχές, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχουν εκπονηθεί. Προφανώς το πρώτο μας και το κύριό μας μέλημα, πάντα, θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο Πυροσβεστικής και πιστεύω ότι η συνεργασία μας και φέτος θα είναι άψογη, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο -τουλάχιστον στην Αττική- τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, κι επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας κεντρικού κρατικού μηχανισμού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις πυρκαγιές.
«Καθώς το κλίμα αλλάζει συμπεριφορά οφείλουμε και εμείς να αλλάξουμε τη δική μας. Δεν γίνεται να έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και να υπάρχει αγρότης ο οποίος καίει τα κλαδιά του μέσα σε χωράφι. Δήμοι και αγροτικοί σύλλογοι πρέπει να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ενημέρωσης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι κάθε χρόνο ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών που καλείστε να διαχειριστείτε ξεκινούν, κατά κανόνα, από ανθρώπινη αμέλεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τα τελευταία δύο χρόνια έχει συμβεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τη διαχείριση των κρίσεων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην αναβάθμιση των υποδομών και των δυνατοτήτων του όλου μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας. «Είμαστε έτοιμοι με μηχανισμούς, με ανθρώπινο δυναμικό, με εναέρια μέσα, με όλα εκείνα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να γίνουμε αποτρεπτικοί και να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή πρωτίστως και το περιβάλλον στη συνέχεια», πρόσθεσε. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στην ταχύτητα αντιμετώπισης του φαινομένου καθώς και στη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 16,9 εκατ. ευρώ, που δόθηκε εγκαίρως στους Δήμους, για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά στους Δήμους της Αττικής.
Επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ έχει ήδη δοθεί για αντίστοιχες δράσεις στους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής. Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να προχωρήσει σε έκτακτη χρηματοδότηση και θα συνδράμει με οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργειες αν χρειαστεί. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη αξιοποίησης των εθελοντών, ιδίως σε θέματα πρόληψης και επιτήρησης. «Κάθε φορά που θα βρίσκεστε εδώ θα έχουμε κι ένα λιθαράκι να προσθέσουμε και να σας παρουσιάσουμε σε σχέση με την οργάνωσή μας και τις υποδομές μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
«Καθημερινά έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε, από πολύ νωρίς στην αντιπυρική περίοδο, δύσκολες καταστάσεις, αλλά στην τελικά ανάλυση από το αποτέλεσμα κρινόμαστε και για εμάς το ζήτημα της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο», είπε.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, ζήτησε από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εκταμιευθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η έκτακτη επιχορήγηση.
Οι 18 περιοχές στις οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας είναι:
1. Κάτω Ποσειδωνία – Δήμος Λαυρεωτικής 2. Διόνυσος Κερατέας – Δήμος Λαυρεωτικής 3. Αυλάκι – Δήμος Μαρκοπούλου 4. Χαμολιά – Δήμος Μαρκοπούλου 5. Αγία Κυριακή – Αγία Τριάδα – Δήμος Σπάτων/Αρτέμιδας και Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου 6. Καλλιτεχνούπολη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου 7. Διώνη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου 8. Άγιος Ανδρέας – Δήμος Μαραθώνα 9. Σχινιάς – Δικαστικά – Δήμος Μαραθώνα 10. Δροσιά – Διόνυσος – Εκάλη – Δήμος Διονύσου και Δήμος Κηφισιάς 11. Πανόραμα Αγίων Αποστόλων – Δήμος Ωρωπού 12. Βλαστός Καλάμου – Δήμος Ωρωπού 13. Ιπποκράτειος Πολιτεία – Δήμος Ωρωπού 14. Θρακομακεδόνες – Δήμος Αχαρνών 15. Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας 16. Άγιος Νεκτάριος Βιλίων – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας 17. Πόρτο Γερμενό – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας 18. Περιστέρια – Δήμος Σαλαμίνας