Κυβερνητικό αλαλούμ για μειώσεις ΦΠΑ και ακρίβεια

Τρεις υπουργοί, τρεις διαφορετικές θέσεις για το πώς και αν θα αντιμετωπισθεί το κύμα της ακρίβειας.

Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Οικονόμου έσπευσαν να ακυρώσουν τον λαλίστατο υπουργό Ανάπτυξης, Γεωργιάδη που προανήγγειλε μείωση στον ΦΠΑ πριν τα μαζέψει λέγοντας ότι δεν προβλέπεται για σήμερα αυτό που είχε πει χτες ότι προβλέπεται.

Κάτι σαν τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού ένα πράγμα ή αν προτιμάτε χρησμός της Πυθίας και όποιος τον μεταφράσει τον μετέφρασε.

Η απίστευτη σε σημείο εκνευρισμού ιλαροτραγωδία της κυβέρνησης συνεχίστηκε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να βγαίνει σε ραδιόφωνα και να μοιράζει έωλες υποσχέσεις περί παρεμβάσεων χωρίς όμως κανένα αντίκρισμα και ενώ τα νοικοκυριά στενάζουν.

Τι είπε ο Γιάννης Οικονόμου; Μα ότι οι κυβερνητικές προτεραιότητές για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων δεν είναι στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων στα καύσιμα ή του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Είναι στην κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματος και λειτουργίας της αγοράς.

Πόσα θαυμαστικά να βάλει κανείς σε αυτή τη γενικότητα του εάν και εφόσον;

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εμφανίστηκε ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ. Δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο». Και απλώς ακύρωσε τον Γεωργιάδη που έτσι και αλλιως έχει το know-how στο να αυτοακυρώνεται.

Βέβαια στο γαϊτανάκι των έωλων υποσχέσεων και ο Χρήστος Σταϊκούρας που απλώς ανέφερε και αυτός σε ραδιοφωνική του δήλωση ότι «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί».

Κίνημα Αλλαγής : Νέα βάρη στους αδύναμους ιδιοκτήτες με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεθοδεύει τώρα και την επιβάρυνση των πιο αδύναμων ιδιοκτητών ακινήτων», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του κόμματος.

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει πώς από τον περασμένο Ιούνιο είχε επισημάνει ότι οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε πολλές λαϊκές συνοικίες φτάνουν έως και 40% και επιβαρύνονται με μια σειρά φόρων και τελών που θα έχει ως συνέπεια να αποκλείσουν πολλά αδύναμα νοικοκυριά να χαρακτηρίζονται ευάλωτα βάσει των προβλέψεων για τη χορήγηση του ΚΕΑ και για την έστω και περιορισμένη προστασία από τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

«Καλέσαμε τότε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των σχετικών ορίων ώστε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μην πλήξει τους ευάλωτους πολίτες. Η κυβέρνηση όχι μόνο κώφευσε αλλά προχώρησε μάλιστα στην ιδιαίτερα προκλητική απαλλαγή για τους γόνους των μεγάλων ιδιοκτητών, αυξάνοντας το αφορολόγητο στις 800.000 για φόρους γονικής παροχής για κάθε παιδί», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Σημειώνει ότι «… στον βαθμό που υλοποιηθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, για το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, η κατάργηση της στοιχειώδους προοδευτικότητας που εξασφάλιζε ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες, θα μετατοπίσει πρόσθετο φορολογικό βάρος προς την πλευρά των πλέον αδύναμων ιδιοκτητών που αποτελούν την πλειοψηφία, προς όφελος των λίγων και ισχυρών» και καταλήγει:

«Το Κίνημα Αλλαγής θα κλιμακώσει τις πρωτοβουλίες του, ώστε να ανατρέψει την κοινωνικά άδικη φορολογική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ