ΓΝΩΜΕΣ
Λ.Πανιεράκης: “Η Φορολογική Πολιτική από τη σκοπιά της Σοσιαλδημοκρατίας”
Γράφει ο Λεωνίδας Μ. Πανιεράκης
Στο επίκεντρο των συζητήσεων στο δημόσιο διάλογο έχει μπει το θέμα της Φορολογικής Πολιτικής στη Χώρα μας με αφορμή τις Θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την φορολόγηση των μερισμάτων αλλά και για το ύψος της αφορολόγητης γονικής παροχής.
Η φορολόγηση των μερισμάτων σήμερα ανέρχεται στο 5% (Flat Tax) επί των διανεμηθέντων κερδών προς τους μετόχους όπου εξαντλείται η φορολογική τους υποχρέωση. Η Χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε με τη μικρότερη φορολόγηση στα μερίσματα και την ίδια στιγμή ο ΟΟΣΑ συστήνει προς τη χώρα μας την αύξηση της φορολογίας αυτής εκτιμώντας ότι θα επέλθει μια μικρή ανακούφιση της μεσαίας τάξης η οποία ταλανίστηκε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και όχι μόνο. Η υψηλότερη φορολόγηση στα μερίσματα επιπρόσθετα θα οδηγήσει στην επανεπένδυση στην επιχείρηση, συνεπώς σε μια υγιή ανάπτυξη η οποία θα διασφαλίσει αύξηση της απασχόλησης και υψηλότερες αποδοχές για τη μισθωτή εργασία. To ΠΑΣΟΚ, προτείνει κλιμακωτή φορολόγηση στη διανομή μερισμάτων με συντελεστή 5% έως τις 50.000, 10% για ποσά 50.001-100.000 και 15% για το υπερβάλλον ποσό. Μια πρόταση η οποία ακολουθεί τις επιταγές της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας για μια δίκαιη φορολογική πολιτική και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα έχει προτεραιότητα του τον πολίτη και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η ΝΔ εξανίσταται με την πρόταση αυτή καθώς επηρεάζει μόλις 1.000-2.000 οικογένειες και προφανώς δεν επιθυμεί να τους πλήξει θυσιάζοντας την μεσαία τάξη.
Αντίστοιχα, αυτό φάνηκε και με την θέσπιση της αφορολόγητης γονικής παροχής στα 800.000 ευρώ με δικαιούχους πρόσωπα Α’ συγγενικού βαθμού. Εκτιμάται περίπου ότι για μια οικογένεια το συνολικό αφορολόγητο ποσό μπορεί να φτάσει στα 4.800.000 ευρώ. Είναι αυτό μεσαία τάξη Κ. Μητσοτάκη; Διαθέτουν τέτοια περιουσία οι μισθωτοί; Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες; Οι αγρότες; Προφανώς και όχι, συνεπώς και αυτή η πολιτική γίνεται με ταξικά κριτήρια προς όφελος των λίγων και σε βάρος των πολλών. Το ΠΑΣΟΚ, πάντα με γνώμονα την ευημερία της μεσαίας τάξης προτείνει να θεσπιστεί το αφορολόγητο όριο στα 400.000 ευρώ.
Κλείνοντας, η Φορολογική Πολιτική που θα επιλέξει η κάθε χώρα είναι πολύ σημαντική και θα καθορίσει την Ανάπτυξη της και την ευημερία των πολιτών της. Οφείλουμε κατά συνέπεια να διαμορφώσουμε ένα σταθερό και μακροπρόθεσμο Φορολογικό Σύστημα που δεν θα αλλάζει από την μια Κυβέρνηση στην άλλη, το οποίο θα κατανέμει τα φορολογικά βάρη ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα του πολίτη, θα είναι δίκαιο και θα αμβλύνει τις ανισότητες της κοινωνίας αποτελώντας πάντα τον μοχλό ανάπτυξης για τη Χώρα μας.
Λεωνίδας Μ. Πανιεράκης
Γραμματέας Δ.Ο ΠΑΣΟΚ Ελληνικού-Αργυρούπολης
Οικονομολόγος- Λογιστής Α’ Τάξης