Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιακούλη: «ΕΝΦΙΑ 2024 πλημμυροπαθών: ΝΤΡΟΠΗ, για τον κυβερνητικό εμπαιγμό»

Published

on

Άμεσα προχώρησε σε ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, ζητώντας εξηγήσεις, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τις καταγγελίες κατοίκων του νομού, οι οποίοι σήμερα, πρώτη ημέρα ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ του 2024, παρότι πλημμυροπαθείς, διαπίστωσαν πως καλούνται να πληρώσουν το φόρο, κανονικά (!).

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή της η βουλευτής:

«Σήμερα, Δευτέρα 8 Απριλίου αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2024, για περίπου 7,3 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα, με έναρξη καταβολή της πρώτης –από τις συνολικά έντεκα- δόσης στο τέλος του τρέχοντος Απριλίου και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2025.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο των θεομηνιών Daniel και Elias, τον περασμένο Σεπτέμβριο, και των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσαν στη Θεσσαλία, η Πολιτεία δυνάμει του άρθρου 54 του ν. 5087/2024 (ΦΕΚ A 25 – 16.02.2024), ορθώς, τροποποίησε τις μέχρι τότε σχετικές διατάξεις θεσπίζοντας, εκ νέου, την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων του 2024, για τα ακίνητα τωνπληγέντων από φυσικές καταστροφές, με την εξής διατύπωση: ‘’Σε περιοχές, οι οποίες από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας, απαλλάσσονται από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή και των δύο (2) επόμενων ετών’’, ενώ σε άλλο σημείο προβλέπεται πως η παραπάνω απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κοινοποιείται και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, αλλά και καταγγελίες κατοίκων του ν. Λάρισας η οργή ξεχειλίζει, αφού αρκετοί πλημμυροπαθείς διαπίστωσαν πως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ και παρά τις ανωτέρω προβλέψεις, εξακολουθούν να εμφανίζονται ως υπόχρεοι καταβολής του εν λόγω φόρου (!).

Όλα αυτά, ωστόσο, έρχονται να συμπληρώσουν το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί μεταξύ των Λαρισαίων πλημμυροπαθών, αφού γενικότερα διαπιστώνεται ένα ευρύτερο διοικητικό ‘’αλαλούμ’’, όπως π.χ. τόνιζα με την σχετική ερώτησή μου (αρ. πρωτ. 2515-9.1.2024) ερώτησή μου, σχετικά με την ευνοϊκή ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα των παραγωγών της Θεσσαλίας, οι οποίοι ωστόσο εξακολουθούν να δέχονται ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες και παρόχους που ζητούν να αποπληρωθούν οι οφειλές σε αγροτικό ρεύμα, με την απειλή της διακοπής παροχής του.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η διαχείριση των συνεπειών των θεομηνιών αποτελεί μια πολύ σοβαρή διαδικασία, για να διαπιστώνονται τέτοια τεράστια ‘’κενά’’ μεταξύ –θεσπισμένων από την κυβέρνηση- ευνοϊκών ρυθμίσεων και της οριστικής εφαρμογής τους.

Advertisement

Δεδομένου ότι κυρίαρχη υποχρέωση της κυβέρνησης είναι, πέρα από τις εξαγγελίες και τα σχετικά ‘’show’’ στη Βουλή ή αλλού, να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και για την πλήρη και άμεση εφαρμογή των ευνοϊκών μέτρων που κατά καιρούς εισηγείται» η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

« -Πως απαντά στις παραπάνω καταγγελίες των Θεσσαλών πολιτών που είδαν να στους λογαριασμούς τους ότι η θεσμοθετημένη τριετής απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ, τελικά, δεν ισχύει;».

Αλλά και αν: «Πρόκειται για διοικητικό λάθος που αφορά την επικαιροποίηση των στοιχείων τους ή το ως άνω ευνοϊκό μέτρο του άρθρου 54 ν. 5087/2024, οριστικά, δεν τους συμπεριλαμβάνει;».

Advertisement