Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live η εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής στο Ζάππειο για τα 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

Published

on

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Για το “thesocialist.gr”, Αναστασία Νικολοπούλου

Σε μια εκδήλωση που διεξάγεται σε ιδιαίτερες συνθήκες, το Κίνημα Αλλαγής “Φόρεσε τα καλά” του και γιορτάζει 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Σαν σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου του 1974, ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου σε μια αίθουσα που χωρούσε 150 άτομα έμελλε να κάνει την διακήρυξη που θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας της χώρας μας..

Με περιορισμένο αριθμό θέσεων, στο Ζάππειο Μέγαρο, η εκδήλωση ξεκινά με την ομιλία του Γραμματέα του Κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη. Δεν θα είναι παρόντες οι: Κ.Σημίτης, Γ.Παπανδρέου και Κ.Λαλιώτης και έχουν ειδοποιήσει εδώ και καιρό την ηγεσία του κόμματος αποστέλλοντας γραπτό χαιρετισμό:

Χαιρετισμός Μ. Χριστοδουλακη

“Σε πολυ ιδιαιτερες συνθηκες η φετινή επετειος. Γ αυτό το λόγο επιλεξαμε να αφιερώσουμε τη φετινή επέτειο στην Υγεία, τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ”
Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε τη δική μας πρόταση για Την Αναγέννηση του Ε.Σ.ΥΑκολουΘει βίντεο που αφορά το ΕΣΥ


Σημίτης : το ΕΣΥ στο σύνολο του πρέπει να αντιμετωπίζει τις ανάγκες όλης της χώρας:

Χαιρετισμός του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην εκδήλωση για τα 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ αφιερωμένη στο εθνικό σύστημα υγείας

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Μέλη και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, 

η 3η του Σεπτέμβρη του 1974 ήταν η αφετηρία μιας συστηματικής προσπάθειας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.  Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, ήταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Άλλαξε ριζικά την παροχή υπηρεσιών υγείας. Εξασφάλισε στο σύνολο του πληθυσμού την πρόσβαση σε αυτές.  Πρωταγωνιστές του ήταν: ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Γιώργος Γεννηματάς.  Αυτή την προσπάθεια είναι επιβεβλημένο να συνεχίσουμε.  

Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα ιδίως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, απαιτούν νέες πρωτοβουλίες για ένα ακόμη πιο αποτελεσματικό σύστημα υγείας για όλους τους Έλληνες. 

Οι ασύμμετρες απειλές που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού υπαγορεύει στην Πολιτεία την υλοποίηση του πρωταρχικού της καθήκοντος: τη διαφύλαξη της  δημόσιας υγείας.  

Επομένως, το σύστημα υγείας στο σύνολό του – στην ποιότητα των υπηρεσιών, στις γνώσεις, στους εξοπλισμούς, στο ανθρώπινο δυναμικό ιδιαίτερα –  πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει τις ανάγκες  όλης της χώρας.  

Η σημερινή εκδήλωση πρέπει να δώσει ένα μήνυμα για την αποφασιστικότητά μας, να προωθήσουμε τούτη τη ριζοσπαστική την αλλαγή στην ελληνική κοινωνία.

Advertisement

 

Παπανδρέου : είναι δικό μας καθήκον να ξαναγίνει η παράταξη μεγάλη, καθήκον όλων των δημοκρατών σοσιαλιστών:

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Χαιρετισμός του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εκδήλωση για τα 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ αφιερωμένη στο εθνικό σύστημα υγείας

Σαράντα έξι χρόνια από τη Μεταπολίτευση και την Ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, η χώρα, αλλά και οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, αντιμετωπίζουν μια μεγάλη, κοινή πρόκληση, που απαιτεί δύσκολες αποφάσεις και τολμηρές απαντήσεις. Γιατί, ουσιαστικά, από αυτές, εξαρτάται τόσο η βιώσιμη πορεία της χώρας, όσο και η χρησιμότητα των προοδευτικών δυνάμεων, επομένως και η ύπαρξή τους, σε αυτήν την πορεία.

 

Η πανδημία του COVID19 ανέδειξε την ορθότητα των πολιτικών μας σε ό,τι αφορά, μεταξύ άλλων, την προσπάθεια δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας και ενός αποτελεσματικού επιτελικού κράτους. Για αυτό, η σημερινή επέτειος, αφιερωμένη στο ΕΣΥ, πρέπει να αποτελέσει μια ευκαιρία να αναλογιστούμε,

 

Πώς θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τις μεγάλες αλλαγές που έφεραν στην Ελληνική κοινωνία, πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη;

Advertisement

Πώς θα ήταν η Ελλάδα, χωρίς τις προσπάθειες της Παράταξής μας για ένα σύστημα διακυβέρνησης με άμυνες απέναντι στον ιό του πελατειασμού, ένα αναπτυξιακό μοντέλο που ενσωματώνει την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την κοινωνική συνοχή;

 

Είμαι πεπεισμένος ότι, όπως συνέβη από τη Μεταπολίτευση μέχρι και την τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση, η Προοδευτική Παράταξη, μπορεί και πάλι να κάνει τη διαφορά και να συμβάλει καθοριστικά στην αλλαγή πορείας που έχει ανάγκη η χώρα. 

 

Αρκεί να το θελήσουμε και με τόλμη και θάρρος να το παλέψουμε. 

 

Ο ιστορικός ρόλος της Προοδευτικής Παράταξης, είναι προσδιορισμένος από την ίδια της τη φύση και την ανυπολόγιστη προσφορά της, το έργο της.

Advertisement

 

Η προοδευτική αλλαγή της χώρας πρέπει να προχωρήσει.

 

Τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή μας, πέρα από αυτή τη μεγάλη στρατηγική στόχευση.

 

Το μεγαλειώδες έργο της Παράταξής μας, που έχει καταγραφεί ιστορικά, είχε ως αποτέλεσμα,

 

Advertisement

– την εθνική συμφιλίωση και τη μεγάλη κοινωνική αλλαγή, που λειτούργησε απελευθερωτικά και λυτρωτικά για τους Έλληνες που η δεξιά κρατούσε επί δεκαετίες στο περιθώριο, με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 και με τον Ανδρέα Παπανδρέου ιδρυτή και μεγάλο ηγέτη,

 

– την ισχυρή Ελλάδα, με τη δυναμική παρουσία παντού, με τα μεγάλα έργα και την Κύπρο στην ΕΕ, με την πολυεπίπεδη και με δυναμικές πρωτοβουλίες εξωτερική πολιτική, με τον Κώστα Σημίτη πρωθυπουργό,

 

και τέλος,

 

– την προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας το 2009-11, με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις μικρόψυχα απέναντί μας και απέναντι στα συμφέροντα των Ελλήνων, με την κυβέρνησή μας, την κυβέρνηση των μεγάλων αλλαγών και των καινοτόμων πρωτοβουλιών, με όλα τα στελέχη μας να αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν τη χρεοκοπία, τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και να υπομένουν αήθεις επιθέσεις.

Advertisement

 

Όλο αυτό το έργο, έχουμε χρέος να το υπερασπιστούμε, αλλά και να το ολοκληρώσουμε.  

 

Αποτελεί εθνική αποστολή η εκ βάθρων αλλαγή της χώρας, η Προοδευτική Αλλαγή.

 

Οι συντηρητικές δυνάμεις έντεχνα προσπαθούν να αποκρύψουν και ανατρέψουν τα κεκτημένα δεκαετιών, να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα ολίγων εκλεκτών, να οικοδομήσουν μια κοινωνία με περιορισμένα δικαιώματα, αδιαφάνεια και όλα αυτά με πλήρη έλλειψη στρατηγικής και σχεδίου. 

 

Advertisement

Οι λίγοι ριψάσπιδες, πρόθυμοι υπηρέτες συμφερόντων και κατεστημένων,  που με τη στάση τους έδωσαν αφορμές σε κάποιους να πλήξουν την Παράταξή μας, δεν μπορούν να αμαυρώσουν το ιστορικό έργο της Προοδευτικής Παράταξης. Είναι δικό μας καθήκον να ξαναγίνει η Παράταξή μας μεγάλη, προσφέροντας ένα μέλλον αξιοπρέπειας και ελπίδας σε όλους τους δημοκράτες σοσιαλιστές και εντέλει, σε όλες τις Ελληνίδες, τους Έλληνες, τους νέους που προκόβουν σε όλο τον κόσμο, αλλά στην Πατρίδα κάποιοι συνεχίζουν να τους κόβουν τα φτερά. 

 

Εύχομαι και ελπίζω, να αποδειχθούμε για ακόμη μια φορά χρήσιμοι για τη χώρα, για τους Έλληνες. 

 

Το εύχομαι και το ελπίζω, όντας βέβαιος ότι το μπορούμε. 

 

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω όλους, συντρόφισσες και συντρόφους, την Πρόεδρο μας Φώφη Γεννηματά, με την ευκαιρία της σημερινής μας εκδήλωσης.

Advertisement

Αυγερινός : δημιουργήσαμε τ εσύ θέτοντας τον ανθρώπινο πόνο στo επίκεντρο:

Μήνυμα Παρασκευά Αυγερινού στην εκδήλωση για τα 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ αφιερωμένη στο εθνικό σύστημα υγείας

 

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση τη σημερινή επέτειο. Λυπάμαι που λόγοι υγείας  δεν μου επιτρέπουν να είμαι μαζί σας αν και θα το ήθελα πάρα πολύ. Και χαίρομαι διπλά γιατί η σημερινή επέτειος είναι αφιερωμένη στη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο ΕΣΥ.  Υπήρξε και παραμένει ένα μείζον επίτευγμα του κόμματός μας, της παράταξής μας, που στην αρχή είχε τους επικριτές του αλλά που αγκάλιασε η κοινωνία και που σήμερα γίνεται αποδεκτό ως απόλυτα αναγκαίο  απ’  όλο το πολιτικό φάσμα, από την Αριστερά έως τη Δεξιά.  Η πανδημία του κορωνοϊού έδειξε το πόσο αναντικατάστατο και διαχρονικό πράγματι  είναι. 

 

Δημιουργήσαμε το ΕΣΥ θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Τον ανθρώπινο πόνο. Δεν θέλουμε κανένας, φτωχός ή πλούσιος, να είναι χωρίς ιατρική περίθαλψη, χωρίς υγειονομική κάλυψη.  Και αυτή η βαθιά ανθρωποκεντρική αντίληψη θα πρέπει να καθοδηγεί πάντοτε τις σκέψεις μας, τις πράξεις μας και τις πολιτικές μας. 

 

Advertisement

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας και στις προσπάθειες σας για την αναμόρφωση του ΕΣΥ.

“O Γιώργος Γεννηματάς ήταν ένας πολιτικός που ήξερε πώς να κάνει το όραμα πράξη

Ακολουθούν πραγματικά στοιχεία για δημιουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των αγροτικών ιατρείων ανά την Επικράτεια

με την φράση που διατυπώνεται από γιατρούς της διπλανής πόρτας, προκύπτει δυνατά η φράση: “το ΕΣΥ είναι παιδί του ΠΑΣΟΚ,αλλά κάθε φορά που άλλαζε χέρια αυτό παρηκμαζε”

H Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά στο βήμα:

Γεννηματά : σήμερα τιμούμε τη μνήμη και τη παρακαταθήκη του ιδρυτή μας, Α. Παπανδρέου”

Βασικά σημεία ομιλίας προέδρου ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής :

Η κα. Γεννηματά χαιρετίζει όσους κατάφεραν να δώσουν το “παρών” στη φετινή πολύ διαφορετική εκδήλωση εορτασμού των 46 χρόνων ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι αφιερωμένη στην Υγεία”. Το ΠΑΣΟΚ ένωσε τους Έλληνες. Μονάχα ενωμένοι οι Έλληνες θα πάμε μπροστά. Έχουμε διαφορές, αλλά δεν έχουμε εχθρούς.
Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στην εθνική κυριαρχία και αναφέροντας πως “οποίος κουνάει το δάκτυλο θα χάσει και το χέρι του”. Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί τις εξελίξεις και αυτό σημερα. είναι επικίνδυνο.
Αναδεικνύεται η αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο φέρει την ιδιότητα του προστάτη των Ελλήνων και των Ελληνίδων. “Αισθανόμαστε υπερήφανοι και απόλυτα δικαιωμένοι”. Υπενθύμιση των ανθρώπων που πρώτοι το οραματίστηκαν (Γ. Γεννηματάς, Π. Αυγερινός). Το ΕΣΥ του ΠΑΣΟΚ φέρει τα εξής χαρακτηριστικά :
1)ισότητα
2)ποιότητα
3)προσβασιμότητα
4)βιωσιμότητα

11+1 προτάσεις για ανόρθωση του ΕΣΥ :

1) Αναβαθμισμένες δομές υγειας. 2)κέντρα υγείας σε όλους τους καλλικρατικους δήμους 3)σύγχρονα λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία 4)δημιουργία κέντρων χρόνιων παθήσεων του ΕΣΥ 5)αναβάθμιση ανθρώπινου δυναμικού 6) σύγχρονο σύστημα μεταφοράς ασθενών 7) η υγεία στα νησιά 8)Σύγχρονη ιατρική εκπαίδευση 9) ψυχική υγεία – εξαρτήσεις 10)νέα φαρμακευτική πολιτική με προτεραιότητα στην ελάφρυνση των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων.
Ακροτελευτια πρόταση αποτελεί η Χρηματοδότηση. Τι σημαίνει αυτό; Ενιαίος προγραμματισμός των πόρων,απ’ όλα τα διαθέσιμα κονδύλια για την ΥΓΕΊΑ. Δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ και το Ταμείο Ανασυγκρότησης.
Χρειάζεται πάλη ιδεών που στο κέντρο έχει την ευημερία, την ισοτητα, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Σχέδιο ανάκαμψης και ανασύνταξης της χωρας είναι για μας η προτεραιότητα. Σχέδιο που δε μπορεί να κάνει η ΝΔ αλλά ούτε φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σχέδιο που υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ κ έτσι εξασφάλισε τη κοινωνική κ πολιτική του ανασυγκρότηση. Διαρκής αγώνας για πρόοδο απέναντι στην Συντήρηση.