Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Λουκάς Αποστολίδης: «Κράμερ εναντίον Κράμερ»

Published

on

Γράφει ο Λουκάς Αποστολίδης*

Χρήσιμα ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα από τις περιφερειακές εκλογές. Η κυριαρχία της ΝΔ ιδεολογικά και πολιτικά δυστυχώς παραμένει. Ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης, η κεντροαριστερά, η άλλη αριστερά δεν έχουν καταφέρει να αμφισβητήσουν αυτήν την κυριαρχία. Αυτό καταγράφουν τα γεγονότα και τα νούμερα στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Η κεντροδεξιά χαιρετίζει τη σημαία της νίκης στις Περιφερέρειες και η κεντροαριστερά βλέπει τον πίνακα των αποτελεσμάτων σε ποια θέση βρίσκεται ως αντιπολίτευση. Όσοι δικαιολογούν αυτήν την κατάσταση κυριαρχίας, ότι ήταν πρόσφατες οι εθνικές εκλογές και ήταν αυτονόητο η ΝΔ να κερδίσει τις περιφέρειες, πιστεύω αντιμετωπίζουν επιφανειακά την πραγματικότητα. Από τις εκλογές μέχρι σήμερα συνέβησαν πολλά δυσάρεστα γεγονότα (φωτιές, πλημμύρες, κόπηκε η Ελλάδα στα δύο-οδικώς, σιδηρόδρομος), καταστροφές σε βασικές υποδομές, δασικά οικοσυστήματα, περιουσίες και ζωές. Ένα μεγάλο ερώτημα πλανάται. Γιατί αυτά τα γεγονότα δεν επηρέασαν την κρίση των πολιτών; Βασικός και κυρίαρχος λόγος, διότι αδυνατεί η αντιπολίτευση να αρθρώσει το δικό της εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης κεντρικά και περιφερειακά. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία μεταβατική κατάσταση. Ήδη έχουν βγει τα «μαχαίρια από τα θηκάρια», Κράμερ εναντίον Κράμερ διεκδικούν τη διατροφή του παιδιού (ΣΥΡΙΖΑ).

Το ΠΑΣΟΚ έχασε απελπιστικά πολύτιμο χρόνο να αναδείξει τοπικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς. Τα στελέχη του σκόρπισαν σαν τα παιδιά του λαγού σε συγκρουόμενα ψηφοδέλτια της δεξιάς. Ενώ όπου τόλμησαν σε ΟΤΑ ήρθαν μικρά αλλά ευχάριστα αποτελέσματα. Η ναυαρχίδα της Τ.Α. πρωτεύουσά μας η Αθήνα, αποδέχτηκε κατόπιν εντολής του λαού τον νέο Δήμαρχο, έναν εκλεκτό επιστήμονα και μαχητή της Δημοκρατίας τον κο. Χάρη Δούκα (καλοτάξιδος και με έργα). Σε περιφερειακό επίπεδο ισχυροί πελατειακοί μηχανισμοί της εξουσίας, κεντρικά και περιφερειακά με δεξιοτεχνία προσέλκυσαν σημαντικό αριθμό πρόθυμων στελεχών για να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Αυτήν την «αιμορραγία» δεν αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα το ΠΑΣΟΚ. Το εκλογικό σώμα μοιράστηκε και ο πόλεμος «Κράμερ εναντίον Κράμερ» ήταν προφανής. Μέσα σε αυτό το κλίμα η συλλογική συνείδηση παράταξης αμβλύνθηκε, οι οργανώσεις χαλάρωσαν και η δυναμική της παράταξης περιορίστηκε με εξαίρεση ορισμένους χώρους. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διαφυλάξει το αξιακό του πρόταγμα για να μην «μπαινοβγαίνουν» στελέχη που δεν το σέβονται. Πεποίθησή μου, οφείλουν οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της άλλης αριστεράς να διαμορφώσουν ένα αυτοδιοικητικό κίνημα δράσης και ελέγχου της εξουσίας τοπικής, περιφερειακής και κεντρικής. Τα αυτοδιοικητικά και κοινωνικά κινήματα με τη συμμετοχή των πολιτών μπορούν να αμφισβητήσουν και να γκρεμίσουν την κυριαρχία της συντηριτικής παράταξης. Τίθεται όμως ένα εύλογο ερώτημα από τους πολίτες. Είναι δυνατόν ένα πολιτικό σύστημα να λειτουργεί χωρίς ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση; Να αλωνίζει η ΝΔ στις Περιφέρειες παρά τις καταστροφές; Είναι απαραίτητο να ανοίξει ένας νέος μεγάλος κύκλος ιδεών και πρωτοβουλιών για να ανατραπεί η ιδεολογικοπολιτική κυριαρχία της δεξιάς. Ποιες δυνάμεις θέλουν και μπορούν; Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει χάσει το τρένο της αριστεράς ή κεντροαριστεράς. Το θέατρο «Κράμερ εναντίον Κράμερ» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έχει απορροφήσει την όποια δυναμική αντιπολίτευση του χώρου και ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιος θα αναλάβει την κηδεμονία του παιδιού. Ο διαδικτυακός ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει ο νέος πρόεδρος ή ο παλιός και γνωστός που διακυβέρνησε μία 4ετία τη χώρα. Από τα γεγονότα φαίνεται να οδεύει ο χώρος σ΄ έναν νέο πολιτικό χώρο και με διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας. Δεν θα ήθελα να μπω στον πειρασμό για το ποιος θα κερδίσει την κηδεμονία. Αναμένονται καθώς φαίνεται μεγάλες ανατροπές.

Η κατάσταση όμως αυτή εκ των πραγμάτων θέτει ζήτημα αδυναμίας άσκησης σοβαρής αντιπολίτευσης από μία παράταξη όπου έχουν βγει «τα μαχαίρια από τα θηκάρια». Αναδεικνύεται μία ιστορική ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ: Να λειτουργήσει συνεκτικά και συλλογικά ως αξιωματική αντιπολίτευση. Να υπερβεί τη στασιμότητα και τη χαλαρότητα του σήμερα. Να ανασυγκροτήσει και να ενεργοποιήσει όλες τις δομές και το ανθρώπινο προσωπικό του ΠΑΣΟΚ. Να «κεφαλοποιήσει» τις μικρές ή μεγάλες νίκες. Να αντιμετωπίσει άμεσα και δραστικά τις φυγόκεντρες δυνάμεις των πρόθυμων υποψηφίων που σήμερα καμαρώνουν σε ψηφοδέλτια της ΝΔ ή άλλων παρατάξεων. Να επιταχύνει τον ιδεολογικοπολιτικό διάλογο για να αποκτήσουν στελέχη και μέλη συλλογική συνείδηση παράταξης. Να νιώσουν ότι είναι παράταξη και όχι παρέες και ομάδες. Να ανοίξουν διάλογο με την κοινωνία για την Αυτοδιοίκηση, το Πολιτικό Σύστημα, το Κοινωνικό Κράτος, την Ανάπτυξη που να νοιάζεται τον άνθρωπο και τα Συλλογικά Κινήματα, επαγγελματικά και κοινωνικά. Η διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού κοινωνικού και πολιτικού κινήματος θα γίνει από κάτω, από τις φανερές και αδήλωτες διεργασίες στο κοινωνικό σώμα που δοκιμάζεται από την ανασφάλεια, την ακρίβεια και την αβεβαιότητα. Οι τρεις ΟΤΑ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης με στάση στην πολύπαθη Λάρισα, πιστεύω θα πρωτοστατήσουν στη διαμόρφωση μίας νέας αυτοδιοικητικής δυναμικής αμφισβήτησης και ελέγχου των εξουσιαστικών μηχανισμών της κεντρικής και περιφερειακής εξουσίας που αντιλαμβάνονται τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς ως προσαρτήματά τους.

*Λουκάς Αποστολίδης
Πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής

Advertisement
Advertisement