ΔΙΕΘΝΗ
Oρκίστηκε ο Λουις Άρτσε νέος πρόεδρος της Βολιβίας: Η επάνοδος της κεντροαριστεράς στην εξουσία μετά από 12 μήνες πραξικοπήματος της Δεξιάς!
Ορκίστηκε σήμερα ο Λουίς Άρτσε νέος πρόεδρος της Βολιβίας, την ώρα που ο μέντοράς του και ιδρυτής του κόμματος Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), Έβο Μοράλες, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην χώρα.
Ο 57χρονος μαρξιστής οικονομολόγος, που εξελέγη από τον πρώτο γύρο των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου συγκεντρώνοντας το 55% των ψήφων, θα έχει το δύσκολο έργο να ενώσει μια πολωμένη χώρα, μετά την πολιτική κρίση που τη συγκλόνισε επί περισσότερο από έναν χρόνο και να επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης την οικονομία που επλήγη από την πανδημία.
Ο εκλογικός θρίαμβος του MAS καταγράφηκε έναν χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2019 και τη σύγχυση που επικράτησε με τα αποτελέσματα που έδιναν νικητή τον πρόεδρο Μοράλες, ο οποίος διεκδικούσε τέταρτη θητεία.
Η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει νοθεία, πολίτες είχαν βγει στους δρόμους και ο στρατός τελικά ανέτρεψε τον Μοράλες, ο οποίος κατέφυγε στο Μεξικό και την Αργεντινή. Μια μεταβατική κυβέρνηση ανέλαβε τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Οι προκλήσεις
«Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης είναι να ενώσει μια διχασμένη χώρα και να βρει λύσεις σε πολλές κρίσεις», εξήγησε ο πολιτικός επιστήμονας Κάρλος Κορντέρο.
Ο Άρτσε είχε δεσμευτεί να είναι πρόεδρος όλων των κατοίκων της Βολιβίας, καθώς εκτός από την πολιτική πόλωση, η ένταση μεταξύ των ορεινών περιοχών και των πλούσιων περιοχών των κοιλάδων, μεταξύ πόλεων και επαρχίας, καθώς και η έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης υπονομεύουν τη χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η μεγαλύτερη πρόκληση της νέας κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Ο Άρτσε θεωρείται αρχιτέκτονας «του βολιβαριανού οικονομικού μοντέλου» υπό την προεδρία Μοράλες, όταν το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό ρεκόρ, έως και 6%, και η φτώχεια μειώθηκε από 60% σε 37%.
Όμως η κατάσταση δεν είναι πλέον η ίδια, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού: τον Ιούνιο η οικονομία της Βολιβίας σημείωσε πτώση 11%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 9%, ενώ κατέρρευσαν τα δημόσια έσοδα και αυξήθηκε το δημόσιο χρέος.
Άλλη πρόκληση «είναι να εδραιώσει τη νομιμότητά της απέναντι σε μια τόσο ισχυρή και επιθετική μιντιακά προσωπικότητα, όπως αυτή του Έβο Μοράλες», υποστήριξε η πολιτική επιστήμονας Χιμένα Κόστα.
Σύμφωνα με την ίδια, ήδη από την αρχή ο Άρτσε, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών σχεδόν για όλη τη διάρκεια των τριών θητειών του Μοράλες, θα πρέπει να κατανοήσει ότι είναι ηγέτης της Βολιβίας και όχι αχυράνθρωπος του πρώην προέδρου.
Η επιστροφή του Μοράλες στη χώρα κινδυνεύει να αποτελέσει «σπαζοκεφαλιά για τη νέα κυβέρνηση”, εκτίμησε η ιδια, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επιστροφή του «να αποδυναμώσει τους νέους ηγέτες και να τους κάνει να μοιάζουν με μαριονέτες».
Άλλη μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.
Ο Άρτσε θεωρείται αρχιτέκτονας “ του βολιβαριανού οικονομικού μοντέλου” υπό την προεδρία Μοράλες, όταν το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό ρεκόρ, έως και 6%, και η φτώχεια μειώθηκε από 60% σε 37%.
Όμως η κατάσταση δεν είναι πλέον η ίδια, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού: τον Ιούνιο η οικονομία της Βολιβίας σημείωσε πτώση 11%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 9%, ενώ κατέρρευσαν τα δημόσια έσοδα και αυξήθηκε το δημόσιο χρέος.
Σε αυτό το κλίμα ο Άρτσε θα πρέπει να αποδείξει εκ νέου ότι μπορεί να κάνει “ θαύματα”, αλλά και να βρει πολιτική στήριξη πέρα από την κυβέρνησή του, εκτιμούν οι αναλυτές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ