Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Αποστολάκη: “Η οργανωμένη συγκάλυψη της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας έχει ονοματεπώνυμο”

Published

on

Την  απόφαση του Πρωθυπουργού να απουσιάζει από τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη επέκρινε στην ομιλία της στη Βουλή η βουλευτής Βορειου Τομέα και Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιλένα Αποστολάκη, χαρακτηρίζοντας την  «κυνική επίδειξη περιφρόνησης στην μνήμη των νεκρών, στο συλλογικό πένθος, στην εθνική απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη και βέβαια στην κοινοβουλευτική και θεσμική τάξη».

Στην ομιλία της η Μ.Αποστολακη, υπογράμμισε πως αυτή η απουσία συνοψίζει τη συστηματική  και μεθοδευμένη οργάνωση της συγκάλυψης της τραγωδίας των Τεμπών από την κυβέρνηση, με κύριο άξονα το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Αυτό αποτέλεσε την «άνωθεν εντολή η οποία κατηύθυνε τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, καθοδήγησε τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούσαν τη λειτουργία και τη διάρκειά της και κυρίως υπαγόρευσε το περιεχόμενο  του πορίσματος που σήμερα συζητάμε».

Η Μ. Αποστολάκη χαρακτήρισε την Εξεταστική Επιτροπή «ένα μαύρο στίγμα , μία μελανή σελίδα στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας» καθώς είχε «έναν και μοναδικό στόχο από την αρχή της σύστασής της: την οργανωμένη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε  πως « περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης επιβάλλεται, καθώς, παρά τον παρελκυστικό τρόπο λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής, κατέστη εφικτό να εξαχθούν ξεκάθαρα συμπεράσματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη  αποχρωσών ενδείξεων ενοχής για τέλεση του ποινικού αδικήματος του Άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα, τελούμενου διά παραλείψεως και με ενδεχόμενο δόλο, όπως αυτό εισήχθη με τον ν. 4619/2019, αλλά και με την προηγούμενή του μορφή, καθώς και του ποινικού αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, για δύο αρμόδιους Υπουργούς Μεταφορών, τους κ.κ. Σπίρτζη και Καραμανλή, οι οποίοι και φέρουν την ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση της Σύμβασης 717, η οποία τελεί σε άμεση αιτιώδη συνάφεια με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών».

«Γνωρίζουμε, ασφαλώς, από τη  λειτουργία της Επιτροπής και από το περιεχόμενο του πορίσματος ότι η ΝΔ δεν θα συναινέσει και  δεν θα επιτρέψει τη σύσταση μιας τέτοιας Επιτροπής. Δεν έχουμε αυταπάτες» τόνισε η βουλευτής. 

Αναφερόμενη  στο ενδεχόμενο να διαβιβάσει αμελητί  στη Βουλή,  ο Εφέτης Ανακριτής που ερευνά τις συνθήκες του εγκλήματος στα Τέμπη,  δικογραφία με αποχρώσες ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων από  τον κ.Καραμανλή , η Μ. Αποστολάκη τόνισε ότι  «επόμενος θεσμικός και πολιτικός φραγμός από τη Νέα Δημοκρατία στη δυνατότητα διερεύνησης των ποινικών ευθυνών του κ. Καραμανλή θα καταλύσει κάθε έννοια δικαιοκρατικής λειτουργίας και θα επισφραγίσει το δεύτερο έγκλημα , αυτό της συγκάλυψης».

Η Μ. Αποστολάκη τόνισε πως για το ΠΑΣΟΚ η υπόθεση των Τεμπών δεν τελειώνει με τον τρόπο που το επιχειρεί η κυβέρνηση. «Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε όπου και όπως μπορούμε , με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, μέχρι τέλους».  

Advertisement

Υπογραμμίζοντας  την «απαράγραπτη προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού που έχει ανεπανόρθωτα  στιγματίσει την διακυβέρνηση του και θα τον οδηγήσει στην  μεγάλη ηθική και πολιτική του ήττα» η Μ. Αποστολάκη κατέληξε αναφερόμενη στους στίχους του Ο. Ελύτη από το Άξιον Εστί:  «Κι όσο τρώει την ύλη ο καιρός, τόσο βγαίνει πιο καθαρός ο χρησμός από την όψη μου: την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τα αγάλματα».