ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ.Χριστοδουλάκης- Π.Δημόπουλος: «Μετά το Μπακού, ο δρόμος της κλιματικής δικαιοσύνης παραμένει ακόμα μακρύς»
Κοινή ανακοίνωση Μανώλη Χριστοδουλάκη, Βουλευτή Αν. Αττικής και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Περιβάλλοντος και Παναγιώτη Δημόπουλου, Γραμματέα Τομέα Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Η φετινή Διάσκεψη για το Κλίμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών -COP29- στο Μπακού έλαβε χώρα σε μια κρίσιμη πολιτική, αλλά και περιβαλλοντική συγκυρία. Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι το 2024 θα είναι πιθανότατα η θερμότερη χρονιά, ξεπερνώντας το όριο του 1,5°C αύξησης σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Ταυτόχρονα, κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις εξαγγέλλουν ότι θα αποσυρθούν από τις διεθνείς συνθήκες για την κλιματική αλλαγή καλλιεργώντας την οπισθοδρομική αμφισβήτηση τη στιγμή που απαιτείται αποφασιστικότητα και ανάληψη ευθύνης.
Σε αυτή τη συγκυρία, η Συμφωνία του Μπακού για εμάς, το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα άτολμο και αβέβαιο βήμα.
Το ποσό της κλιματικής χρηματοδότησης που συμφωνήθηκε μόνο ως ανεπαρκές μπορεί να κριθεί σε σχέση με το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζουμε.
Πέρα όμως από το ζήτημα της χρηματοδότησης, η απουσία ενός μηχανισμού επιβολής μέτρων από πλευράς των κυβερνήσεων για τη μείωση των εκπομπών, ιδιαίτερα από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και οι χώρες της Ευρώπης, καθιστά την ίδια τη Συμφωνία κενό γράμμα και όμηρο της εκάστοτε εγχώριας πολιτικής και οικονομικής συνθήκης.
Την ίδια στιγμή το πρόβλημα επιδεινώνεται, καθώς ακόμα και με πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων δεσμεύσεων, η αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται να φτάσει τους 2,6°C έως το 2100, ενώ ακραία φαινόμενα από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Αφρική και την Ασία μέχρι τις βροχοπτώσεις και πλημμύρες που οδήγησαν στην εκατόμβη της Βαλένθια στην Ισπανία, τους τυφώνες στην Αμερική και τις δασικές πυρκαγιές στην Αυστραλία και στη Μεσόγειο, επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη μας προς το χειρότερο.
Για αυτό ακόμη και η επιλογή του Αζερμπαϊτζάν ως χώρα – οικοδέσποινα της Διάσκεψης αποτελεί ζήτημα για κάθε Προοδευτικό και Δημοκράτη και γενικότερα κάθε άνθρωπο που σέβεται τη Δημοκρατία, το Περιβάλλον και το Διεθνές Δίκαιο.
Όπως κάναμε και πριν την COP29, στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την αύξηση των συνεισφορών από τις πλουσιότερες χώρες, την κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση των μηχανισμών τιμολόγησης του άνθρακα, ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινη ανάπτυξη.
Μια Δίκαιη Συμφωνία για το Κλίμα δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο μέσα από τη συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών στη διαμόρφωση των αποφάσεων και αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου συλλογικού στόχου χρηματοδότησης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πιο ευάλωτων πληθυσμών που δεν μπορούν να σηκώνουν μονίμως το βάρος της μετάβασης σε καθαρές τεχνολογίες σε αντίθεση με τους πλούσιους και ισχυρούς.
Το δικαίωμα σε ένα βιώσιμο και υγιές περιβάλλον στην εθνική έννομη τάξη κατοχυρώνεται εκ πρώτης στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και ως τέτοιο είναι σύμφυτο με τις έννοιες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Ως ΠΑΣΟΚ εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για ένα Πράσινο New Deal γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να προασπίσουμε το δικαίωμα όλων μας σε μια πιο Δίκαιη και Ανθρώπινη Κοινωνία. Δυστυχώς, μετά το Μπακού, ο δρόμος αυτός παραμένει ακόμα μακρύς.