Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ.Χριστοδουλάκης στο 3ο Forum Βουλευτών του PES: Στρατηγικές απέναντι στην ευρωπαΐκή ακροδεξιά

Published

on

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η ακροδεξιά και ο λαϊκισμός δεν αντιμετωπίζονται με συνθήματα – αλλά με πολιτικές που θωρακίζουν την κοινωνική συνοχή»

Στη Βιέννη, στο πλαίσιο του 3ου Forum Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, βρέθηκε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, συμμετέχοντας ενεργά στις εργασίες που διοργανώθηκαν από το Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), με κεντρικό θέμα την αναζήτηση στρατηγικών απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη διαμόρφωση κοινών πολιτικών απαντήσεων των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στα φαινόμενα μίσους, ρητορικής έντασης και θεσμικής υπονόμευσης που αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, ιδιαίτερα σε κράτη μέλη με έντονη κοινωνική ανισότητα και οικονομική επισφάλεια. Ο κ. Χριστοδουλάκης, με πολιτικό λόγο ουσίας και ευθύνης, στάθηκε στην ανάγκη να μετατοπιστεί η δημόσια συζήτηση από την «επιφάνεια της αγανάκτησης» στη ρίζα των αιτιών που γεννούν τον αντισυστημισμό.

«Η ρητορική του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς δεν γεννιέται στο κενό. Τρέφεται από τις ανισότητες, την εγκατάλειψη της περιφέρειας, τη φτωχοποίηση των κοινωνικών τάξεων και την αίσθηση ότι οι πολίτες έχουν εγκαταλειφθεί από το πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό και δεν αντιμετωπίζεται με συνθήματα, αλλά με πολιτικές που ξαναδίνουν νόημα στην πολιτική», σημείωσε με νόημα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Advertisement

Ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης με κοινωνικά εργαλεία: «Η κοινωνική συνοχή δεν είναι ιδεολογικό προαπαιτούμενο, είναι πολιτική ανάγκη. Όσο τα κόμματα του προοδευτικού χώρου δεν απαντούν έμπρακτα στις ανισότητες, τόσο ο χώρος θα αφήνεται ανοχύρωτος στις σειρήνες του λαϊκισμού».

Το Forum αποτέλεσε επίσης πεδίο ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ ευρωβουλευτών και εθνικών βουλευτών σοσιαλιστικών και κεντροαριστερών κομμάτων, με στόχο την επεξεργασία κοινών προτάσεων ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2024, αλλά και τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών στα κράτη-μέλη.

«Πάντα η ευθύνη είναι δική μας. Να πείσουμε τους συμπολίτες μας που αισθάνονται στο περιθώριο ότι μπορούν να αποτελέσουν ξανά μέρος της συλλογικής ευημερίας. Πρόκληση και στοίχημα για εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Αυτές τις ιδέες παίρνουμε πίσω μαζί μας στην Αθήνα», κατέληξε. «Και έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε».

Advertisement
Advertisement