Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

M.Δερμιτζάκης: “Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο” -“Εγώ θα άνοιγα την εστίαση έξω. Από τώρα”

Published

on

«Ανησυχώ για τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το άνοιγμα» λέει ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης…

«Έχουμε χάσει το μήνυμα του ανοίγματος. Το μήνυμα είναι να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, ώστε οι συναντήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια, και το δεύτερο είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες ώστε ο πολίτης να εκτονωθεί. Η συζήτηση του γιατί εσύ και όχι εγώ είναι λάθος μήνυμα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Θέλουμε προσεχτικό άνοιγμα. Όσο πιο αργά γίνεται το άνοιγμα αυτό, η αποσυμπίεση είναι πιο μεγάλη. Δεν έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματα με το click away», τόνισε στο MEGA.

«Σε ιδανικές συνθήκες θα ήταν καλύτερα να καθόμασταν όλοι μέσα. Αλλά αυτό δε δουλεύει πια. Ψάχνουμε εναλλακτικό μοντέλο που θα επιτρέπει το άνοιγμα. Αν μέρος της εστίασης ήταν ανοιχτό, και δινόταν η δυνατότητα στον κόσμο να βγει έξω οργανωμένα και με την ευθύνη του μαγαζάτορα, θα μοιραζόταν και ο έλεγχος», εξήγησε ο ίδιος.

«Τα καταστήματα άνοιξαν για να μειώσουμε τα κρούσματα»

«Τα καταστήματα άνοιξαν για να μειώσουμε τα κρούσματα, άρα δεν υπάρχει δικαιολογία να κλείσει κάποιος το λιανεμπόριο σε πόλεις που είναι πιο επιβαρυμένες. Λέμε από τη μία ανοίγουμε για να αποσυμπιεστεί η ψυχολογία του κόσμου, και από την άλλη συνδέουμε το άνοιγμα με το επιδημιολογικό φορτίο. Άρα ο κόσμος έχει μπερδευτεί. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι ανοίγουμε για να πετύχουμε κάτι διαφορετικό. Δεν ανοίγουμε γιατί μπορούμε να ανοίξουμε. Πρέπει να εστιάσουμε στο πραγματικό όφελος. Δεν είναι προτεραιότητα το λιανικό εμπόριο, ή οι εκκλησίες. Προτεραιότητα είναι να βγει ο κόσμος στα πάρκα, σε εξωτερικούς χώρους», σημείωσε ο καθηγητής.

«Εάν ήταν χειμώνας θα ήμουν εναντίον του ανοίγματος. Το καλοκαίρι, επειδή βελτιώνεται η θερμοκρασία και έχει ηλιοφάνεια, βγαίνοντας έξω προσθέτουμε αυτά ως όπλα στην παρεμπόδιση της μετάδοσης», πρόσθεσε.

«Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο»

«Αν μπορούμε να κρατήσουμε το μήνυμα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε το Πάσχα να πάμε στα χωριά μας. Είδα χτες ότι σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας γίνονταν rapid tests και δημιουργήθηκε συνωστισμός. Είναι λάθος μήνυμα αυτό. Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο στο τι προσπαθούμε να πετύχουμε», είπε ακόμα ο κ. Δερμιτζάκης.

Advertisement

«Συμφωνώ πολύ με την πολιτική των self-tests. Ένα αρνητικό τεστ δε σημαίνει ότι είμαστε αρνητικοί και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Πρέπει πιο αξιόπιστα τεστ να γίνονται σε οργανωμένες δομές. Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πιστεύω ότι έχει κοστίσει. Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε όλη την πολιτική των τεστ. Τα τεστ σε πλατείες δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα», ανέφερε σχετικά με τα self-tests .

Μιλώντας για το άνοιγμα του τουρισμού, ο ίδιος είπε ότι «Έχω ακούσει ότι μπορεί να γίνει στοχευμένη πολιτική για τα εμβόλια. Για να μπορέσει να ανοίξει ο τουρισμός θα πρέπει να έχουν πέσει πολύ τα κρούσματα και η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδα να είναι πολύ καλή. Μέχρι τέλος Ιουνίου πρέπει να έχουν πέσει τα κρούσματα κάτω από 100. Εάν δε βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ημερομηνίες ανοίγματος. Το θέμα είναι η πορεία των κρουσμάτων. Εάν έχουμε 1000 το Μάιο, ενώ τώρα έχουμε 3.500-4.000, τότε πάμε καλά. Το εμβόλιο δεν προστατεύει 100%. Επομένως σε μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ένας εμβολιασμένος έχει την πιθανότητα να μεταδώσει, και μια μικρή πιθανότητα να νοσήσει. Ακόμα και ο εμβολιασμένος δε θα έρθει σε μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο».

 

“Εγώ θα άνοιγα την εστίαση έξω. Από τώρα”

Ανέφερε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, κ. Μανώλης Δερμιτζάκης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημερωτικής εκπομπής του ΑΝΤ1, “Πανδημία: Ώρα Αποφάσεων”, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, τονίζοντας ότι είναι πιο ασφαλές να κάθονται οι πολίτες σε ένα τραπέζι εστιατορίου από το να κάθονται τυχαία σε παγκάκια.

“Νομίζω πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κάποιος ότι έχει δίκιο όταν η πανδημία αυτή έχει τόσους πολλούς παράγοντες. θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τα εξής; Όταν κλείνει κάποιος, κλείνει με ένα θεωρητικό μοντέλο το οποίο λέει ότι «εάν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα που έχουμε συστήσει, τότε θα μειωθούν τα κρούσματα». Αυτό το ξέρουμε. Το είδαμε αυτό τον Μάρτιο, το είδαμε σε μικρότερο βαθμό τον Νοέμβριο, δεν το είδαμε τώρα” ανέφερε κ. Δερμιτζάκης. Και συνέχισε: “Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε πια να συζητάμε σε ένα θεωρητικό επίπεδο, σαν να έχουμε ποντίκια στο εργαστήριο και να λέμε ότι είναι απόλυτα προβλέψιμα. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και τις κοινωνικές και τις ψυχολογικές συνέπειες των πολιτών. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτές και έχοντας κατά κάποιο τρόπο εν μέρη αποτύχει στον να ελέγξουμε την πανδημία με το lockdown, μπορούμε να διερευνήσουμε διαφορετικές διαδικασίες, οι οποίες να αλλάξουν τη συμπεριφορά των πολιτών. Να την βγάλουν τώρα που είναι καλύτερος ο καιρός σε εξωτερικούς χώρους”.

“Ξέρετε ότι όσο αλλάζει ο καιρός και ανεβαίνει η θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια, αν ο κόσμος είναι μέσα, χάνουμε το πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα, την ηλιοφάνεια και τη θερμοκρασία”.

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε: “Όσο καθυστερούμε να φέρουμε το άνοιγμα της εστίασης, τόσο πιο δύσκολο είναι να το φέρουμε. Όσο αυξάνονται τα κρούσματα και η ένταση μεγαλώνει, η αναμονή είναι μεγαλύτερη και οι πολίτες έχουν λιγότερη δυνατότητα να τηρήσουν τα προηγούμενα μέτρα, τόσο είναι πιο επικίνδυνο να ανοίξει τη βαλβίδα πάρα πολύ και να υπάρξει έκρηξη”.

Advertisement

“Για αυτό λέγαμε πριν από έναν μήνα περίπου, «ανοίξτε σιγά σιγά τώρα». Εδώ που είμαστε τα περιθώρια στενεύουν. Εγώ θα άνοιγα την εστίαση έξω. Από τώρα. Και δεν λέω να ανοίξουν μαζικά όλα τα εστιατόρια. Δεν λέω να ανοίξουν τα πάντα. Δεν θα ήταν πιο ασφαλές οι πολίτες που κάθονται τυχαία σε παγκάκια με take away, να κάθονται σε ένα τραπέζι, τους κανόνες του οποίου έχει ορίσει αυτός που έχει τα τραπέζια;” κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης.