ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαν.Χριστοδουλάκης :«Η παρέμβαση Ντογιάκου συνηγορεί την κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών»
«To Σύνταγμα προβλέπει τη συγκρότηση και τη θωράκιση των Ανεξάρτητων Αρχών. Το ΠΑΣΟΚ το 2001, πρωτοστάτησε σε αυτήν την πρωτοβουλία. Η παρέμβαση του κ. Ντογιάκου είναι προβληματική διότι θίγει άμεσα τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών», τόνισε μιλώντας στο ONE, στην εκπομπή «One Talk», το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, αναφερόμενος στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με τη λειτουργία της ΑΔΑΕ.
Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε χαρακτηριστικά ότι ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα η ΝΔ, ουσιαστικά στόχευε στον περιορισμό της λειτουργίας της Αρχής Διαφάνειας του Απορρήτου των Επικοινωνιών, τονίζοντας τη συνταγματική πρόβλεψη για τη λειτουργεία των Ανεξάρτητων Αρχών. Και ο ρόλος της ΑΔΑΕ είναι η διασφάλιση του απορρήτου των Επικοινωνιών: «Κανένα κρατικό όργανο και κανένας θεσμός δε μπορεί να ελέγχει, επιβάλλει, γνωμοδοτεί ή κατευθύνει τη λειτουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής». Απαντώντας δε, στην ερώτηση του κ. Χατζή για το αν η δικαιοσύνη είναι κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε πως «η δήλωση του κ. Ντογιάκου θίγει ευθέως τη λειτουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής και συνηγορεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών». Συνέχισε υπενθυμίζοντας πως ο λόγος για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ διάλεξε να λειτουργήσει θεσμικά σε όλη αυτή την υπόθεση ήταν ακριβώς η ανάγκη για άπλετο φως, χωρίς παρεμβάσεις και κρυφές καταστάσεις.
Αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας, επισήμανε πως σε θέματα εθνικά οφείλουμε όλοι να είμαστε συντεταγμένοι, αλλά η εθνική ενότητα δε μπορεί να μένει μόνο στα λόγια. Χρειάζεται πρωτοβουλία από την κυβέρνηση με συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ώστε να επικαιροποιηθεί η στρατηγική μας και να στείλουμε και ένα μήνυμα ενότητας και προς το εσωτερικό αλλά και προς το εξωτερικό της χώρας. «Οφείλουμε να θωρακίζουμε διαρκώς την εθνική ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ ως πατριωτικό κόμμα δεν έπαιξε ποτέ ούτε με ζητήματα κρίσιμων συνεργασιών, ούτε με ζητήματα εξοπλισμών». Επιπλέον ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε για την ανεπάρκεια που επιδεικνύει η Ευρωπαική Ένωση αναφορικά με τα θέματα της Τουρκίας και τόνισε την ανάγκη να θέσουμε ξανά στο τραπέζι τις αυτοματοποιημένες κυρώσεις εναντίον και το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. «Εμπιστεύομαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις, που θα κληθούν να διαχειριστούν οποιαδήποτε κρίση. Το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας είναι σημαντικό, αλλά μη δημιουργούμε θέματα ανασφάλειας στους πολίτες».
Για το σημαντικό ζήτημα της ακρίβειας, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι μπορεί η ενεργειακή κρίση να έχει εξωγενείς αιτίες αλλά η στρατηγική διαχείρισης της έχει το κυβερνητικό πρόσημο. «Εμείς διαφωνούμε στον τρόπο διαχείρισης. Αρχικά από που βρίσκεται ο δημοσιονομικός χώρος. Η σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων είναι προβληματική, καθώς όταν κρατάς σταθερά υψηλούς τους έμμεσους φόρους, όπως τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και τον ΦΠΑ, δημιουργείς ζητήματα κοινωνικής αδικίας. Επιπλέον προβληματική είναι η πολιτική επιδοματικής εξάρτησης που ακολουθεί η κυβέρνηση, και μάλιστα εκλογοθηρικά. Δεν έχουμε ανάγκη από πολίτες – πελάτες και ομήρους, αλλά από ουσιαστικά δημόσια αγαθά όπως η κοινωνική κατοικία, η προστασία της πρώτης κατοικίας και μια σειρά άλλων πολιτικών που στηρίζουν τους κοινωνικά ασθενέστερους. Επιπρόσθετα, διαφωνούμε στη μη παρέμβαση της κυβέρνησης στην αγορά ενέργειας. Έχουμε προτείνει το πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος. Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα της ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών. Ορθώς προχωράει η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά άργησε πάρα πολύ, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πλήττοντας τα αδύναμα νοικοκυριά, ενώ φυσικά προτείνουμε την επαναφορά του ΕΚΑΣ για την ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων».