Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mανώλης Χριστοδουλάκης: “Να αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τη μάχη για την τηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης, να μιλήσουμε για προτάσεις και σχέδιο”

Published

on

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
στον Τ/Σ “ΚΡΗΤΗ TV”
και στην εκπομπή “Κρήτη σήμερα”
με τον δημοσιογράφο Λευτέρη Κουμαντάκη

Για την τροπολογία σχετικά με τις κάμερες στις τάξεις

Την Παρασκευή, σε ένα τελείως άσχετο νομοσχέδιο με τα θέματα της παιδείας, κατατέθηκε τροπολογία από την κα Κεραμέως που αφορά ουσιαστικά ένα “livestreaming” των μαθημάτων από την αίθουσα διδασκαλίας.

Πέραν του ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση, καμία συζήτηση και κανένα περιθώριο να κατατεθούν προτάσεις, αντιπροτάσεις ή να ρωτήσουμε και τη γνώμη των εκπαιδευτικών μας, οι οποίοι θα μπουν στις αίθουσες να κάνουν το μάθημα, γίνεται σαφές από την τροπολογία, ότι η αρμόδια Υπουργός αγνοεί τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο υποδομής. Ελάχιστες αίθουσες, δυστυχώς, έχουν τα τεχνικά μέσα να μπορέσουν να υποστηρίξουν μια τέτοια λειτουργία.

Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό, φαίνεται ότι η Υπουργός δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν μιλάμε για μία παράδοση διδασκαλίας του τύπου “ακαδημαϊκού αμφιθεάτρου”. Μιλάμε για μία αίθουσα στην οποία υπάρχει μία αλληλεπίδραση καθηγητή ή δασκάλου με τους μαθητές του και η όποια προφανώς εγείρει σοβαρά ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών. Ειδικά όταν δεν μπορεί να διασφαλιστεί απόλυτα το που φτάνει τελικά η εικόνα μέσα από την αίθουσα, και αυτό επιδεινώνεται μάλιστα και ακόμα περισσότερο, όταν μιλάμε, για παράδειγμα, για παιδιά της ειδικής αγωγής για τα οποία μάλιστα δεν έχει προβλεφθεί και ιδιαίτερη μέριμνα.

Αυτοί είναι οι λόγοι που ταχθήκαμε κατά της συγκεκριμένης τροπολογίας. Αυτό, φυσικά, δεν αφορά συνολικά το ψηφιακό σχολείο, που εμείς δεν το θυμηθήκαμε το 2020. Το ΠΑΣΟΚ και ειδικά στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, δηλαδή το 2009-20011, ήταν εκείνο που πρώτο έκανε τα καθοριστικά βήματα για να μπορούν να υπάρχουν προϋποθέσεις για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων όλων, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τα πρώτα βήματα για ένα σοβαρό και αξιόπιστο ψηφιακό σχολείο στη χώρα μας. Αν αυτά τα ακολουθήσει η κυβέρνηση νομίζω θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική στο έργο της, ειδικά στα θέματα παιδείας.

Για τα ζητήματα του τουρισμού

Ο τουρισμός για τη χώρα μας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα ένα τουριστικό προϊόν που ξεκίνησε όχι με τους καλύτερους οιωνούς γιατί θυμόμαστε τα θέματα που είχαμε ήδη από το Σεπτέμβριο, όπως π.χ. αυτό της Thomas Cook.

Advertisement

Ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Θεοχάρης, χωρίς κανένα διάλογο ξανά, χωρίς καμία διαβούλευση, αποφάσισε σήμερα να ανακοινώσει, σε κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, μέρος του υποτιθέμενου προγράμματος για τον τουρισμό και μάλιστα να έχουμε και ως απάντηση τη “δυσαρέσκειά” του Μεγάρου Μαξίμου. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι στιγμές και η συγκυρία είναι πάρα πολύ δύσκολες. Σε αυτές, λοιπόν, δεν χωράει προχειρότητα. Και σίγουρα, δεν χωράει ο διαγωνισμός μεταξύ των Υπουργών για το ποιος θα έχει τη μεγαλύτερη επικοινωνιακή προβολή και ποιος θα προλάβει πρώτος να παίξει στα μέσα ή να φανεί ότι είχε το πιο γρήγορο ή το καλύτερο σχέδιο. Επειδή, λοιπόν, οι συνθήκες είναι δύσκολες και ο τουρισμός είναι ένα προϊόν που αποτελεί περίπου το 20-25% του ελληνικού ΑΕΠ, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη, ένα ολοκληρωμένο κοστολογημένο σχέδιο που αφορά τρεις κυρίαρχους πυλώνες για το πώς εμείς θέλουμε να είναι η επόμενη μέρα για τη διάσωση του τουριστικού προϊόντος.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά το πώς θα ενισχύσουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις. Προτείνουμε κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και των εργαζομένων τους μέσα στο 2020, δηλαδή για αυτές που θα παραμείνουν κλειστές. Μιλάμε για ένα μοντέλο ενίσχυσης της ρευστότητας τους και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας τους. Με μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020, μείωση του ΦΠΑ για δύο χρόνια, δηλαδή εστίαση και διαμονή στο 6% και στις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες στο 13%, κατάργηση για δύο χρόνια του τέλους διανυκτέρευσης και ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ.

Έπειτα έχουμε το σκέλος που αφορά τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τις τουριστικές υπηρεσίες. Έχουμε καταθέσει συνολικά για την οικονομία, αυτό αφορά και τον τουρισμό, ένα πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας που λέει ότι επιδοτείται το 40% του μισθού των εργαζομένων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση για το πρώτο εξάμηνο με “αντάλλαγμα” καμία απόλυση ή δυσμενή μεταβολή στις εργασιακές τους σχέσεις. Μιλάμε για ανάγκη παράτασης των συλλογικών συμβάσεων για όσες λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα και είναι πολύ σημαντικό να τεθεί άμεσα υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση του επισιτισμού που αφορά πάρα πολλούς εργαζόμενους και στην εστίαση αλλά και στις τουριστικές μονάδες.

Ο τρίτος βασικός πυλώνας στο οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση αφορά στο πώς ενισχύουμε το τουριστικό μας προϊόν. Η χώρα μας απέδειξε ότι είναι μία χώρα ασφαλής. Αυτό, όμως, παράλληλα χρειάζεται και ενίσχυση εκ νέου και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά για τα νησιά. Επιπλέον, η κοινοβουλευτική μας ομάδα κατέθεσε σήμερα ένα σχέδιο, μία ολοκληρωμένη πρόταση, κοστολογημένη με προϋπολογισμό 750 εκατομμύρια, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

Να αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τη μάχη για την τηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης, να μιλήσουμε για προτάσεις και σχέδιο. Εμείς έχουμε ήδη κάνει τη δουλειά μας, την καταθέτουμε και ενώπιον της κυβέρνησης και ενώπιον του ελληνικού λαού και θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν.

Για το σενάριο πρόωρων εκλογών

Advertisement

Είχαμε πριν από λίγες ημέρες τις προβλέψεις της κομισιόν για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, όπου η ύφεση προβλέπεται να είναι στο 9,7% του ΑΕΠ. Παράλληλα με αυτό, φυσικά, έχουμε το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας να παραμένει ανοιχτή απειλή. Με τεράστια αβεβαιότητα, με την ανεργία να αυξάνεται, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πνίγονται, όλα τα καταστήματα που ανοίγουν να μην ξέρουν τι θα γίνει, τον τουρισμό να πλήττεται, τον αγροτικό τομέα να έχει τεράστια προβλήματα. Και συζητάμε να βάλουμε ξανά τη χώρα σε αστάθεια και να κάνουμε εκλογές; Όποιος μέσα σε συνθήκες τόσο σοβαρής κρίσης, υγειονομικής και οικονομικής, με δείκτες και αποτελέσματα που δεν τα έχουμε συνειδητοποιήσει, συζητάει για εκλογές είναι πολιτικά τυχοδιώκτης και τίποτα παραπάνω. Θέλω να πιστεύω ότι η χώρα, μετά από δέκα χρόνια κρίσης που πέρασε, δεν θα έχει ξανά στο πολιτικό της προσωπικό ανθρώπους που βάζουν πρώτα το κομματικό συμφέρον και μετά το συμφέρον της χώρας. Πρώτοι δείξαμε το δρόμο για να βάζουμε πάνω το συμφέρον της χώρας και μετά το κομματικό και θέλω να πιστεύω ότι δέκα χρόνια μετά αυτό, τουλάχιστον, πρέπει να έχει γίνει κτήμα του πολιτικού μας συστήματος. Εμείς είμαστε εδώ, προς όφελος της χώρας και των πολιτών και όχι των εκλογικών συσχετισμών, που την επόμενη μέρα θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερο κόστος διαχείρισης της κρίσης. Να είμαστε όλοι σοβαροί!