Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ.Όθωνας: «Η Κυβέρνηση «παίζει» επικοινωνιακή ρουλέτα ποντάροντας στο «πάρτα όλα» και αφήνει και κάτι ψιλά στο βολικό αντίπαλο.»

Published

on

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ
ΜΕΛΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ &
Δ/ΝΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ «iEidiseis»
ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:

Η έκδοση ενός «ευρωομολόγου ζωής» δεν αποτελεί ούτε αβαρία, ούτε χάρη των «νοικοκυραίων» του Βορρά προς τους «άσωτους» του Νότου.
Ο κ. Μητσοτάκης σωστά συνυπέγραψε το κοινό αίτημα έκδοσης ευρωομολόγου και μετά επανήλθε στη γνωστή του…. αφωνία όταν πρέπει να απευθυνθεί στους ισχυρούς της Ευρώπης
Η πρόταση για ευρωομόλογο του… νότου αποδεικνύει ότι ο τυχοδιωκτισμός του αʹ εξαμήνου του 2015 αποτελεί γενετική εγγραφή στο πολιτικό DNA του κ. Τσίπρα.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι αναγκαία δεν είναι όμως και ικανά για να κρατήσουν την κοινωνία όρθια και την οικονομία ζωντανή.
Η Κυβέρνηση «παίζει» μια επικοινωνιακή ρουλέτα ποντάροντας στο «πάρτα όλα» και αφήνει και κάτι ψιλά στο βολικό αντίπαλο. Σε αυτό το παιχνίδι όμως ενώ νομίζεις ότι εσύ μοιράζεις το παιχνίδι στην ουσία καταλήγεις χειραγωγούμενος και στο τέλος μένεις με το «μουτζούρη» στα χέρια.
Δεν αποκλείω η Κυβέρνηση να παραδέχεται ότι δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση «μετά» και να θέλει να αποδράσει. Προκήρυξη εκλογών εν μέσω κρίσης είναι ομολογία αδυναμίας και ισοδυναμεί με παραίτηση.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

1. Ο συμβιβασμός του Εurogroup υπήρξε, όπως όλα δείχνουν, μη ικανοποιητικός. Τι πρέπει να γίνει στην ευρωζώνη κ.Όθωνα;

Η διαρκής επιδίωξη συμβιβασμών στην Ε.Ε ενώ σε κανονικές συνθήκες αποτελεί παράγοντα συνεκτικότητας και σταθερότητας, γίνεται παράγοντας αποσταθεροποίησης σε έκτακτες συνθήκες που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτό που ζούμε τώρα και οι επιπτώσεις του στις οικονομίες και τις κοινωνίες όλης της Ευρώπης, απαιτεί υπερβάσεις, στις οποίες η συντηρητική κυρίαρχη άποψη των ηγεσιών στην Ε.Ε δεν τολμά να προχωρήσει. Η λύση της έκδοσης ενός «ευρωομολόγου ζωής» δεν αποτελεί ούτε αβαρία, ούτε χάρη των «νοικοκυραίων» του Βορρά προς τους «άσωτους» του Νότου. Είναι στήριξη στην ίδια την ύπαρξη και την προοπτική της Ένωσης που πρέπει όλοι να υπηρετήσουμε και να μοιραστούμε αναλογικά το κόστος. Αν κάποια χώρα δεν αντέξει στην διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας, αν κλονιστεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των πολιτών και των κρατών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αν υπάρξουν και άλλες απώλειες μετά το BREXIT, η Ε.Ε δεν έχει κανένα μέλλον.

2. Τι πρέπει να πράξει η ελληνική κυβέρνηση;

Ο κ. Μητσοτάκης ενώ σωστά συνυπέγραψε το κοινό αίτημα έκδοσης ευρωομολόγου με τους υπόλοιπους 8 Πρωθυπουργούς, στην συνέχεια επανήλθε στη γνωστή του…. αφωνία, όταν πρέπει να απευθυνθεί στους ισχυρούς της Ευρώπης, όπως και με το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Το Eurogroup όμως ήταν μια μόνο από τις μάχες ενός πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλοι κατανοούμε τις δυσκολίες όμως η Κυβέρνηση οφείλει από την επόμενη κιόλας Σύνοδο Κορυφής, να υψώσει ανάστημα και να αρθρώσει επιτέλους δυνατή φωνή στα ευρωπαϊκά όργανα. Με λόγο στοχευμένο και τεκμηριωμένο, με σωστή προετοιμασία μαζί με τις χώρες που συνυπέγραψαν το αρχικό αίτημα.

Advertisement

3. Αν τελικά δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση συμφωνείτε με την έκδοση ευρωομολόγου έστω και χωρίς την συμμετοχή όσων δεν θέλουν, που πρότεινε ο κ. Τσίπρας;

Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη, ότι ο τυχοδιωκτισμός του αʹ εξαμήνου του 2015 αποτελεί γενετική εγγραφή στο πολιτικό DNA του κ. Τσίπρα. Γιατί τώρα δεν υπάρχει ούτε το άλλοθι της άγνοιας ούτε η δικαιολογία της «αυταπάτης». Δεν είναι στοιχειωδώς σοβαρό ένας πρώην Πρωθυπουργός να προτείνει να θεσμοθετήσουμε – και τυπικά με την υπογραφή μας – την Ε.Ε των δύο ταχυτήτων, για να εκδώσουμε ένα «χαρτί» χωρίς αντίκρισμα, αφού κανείς προφανώς δεν θα σπεύσει να επενδύσει σε ένα τέτοιο ομόλογο.

4. Την υγειονομική κρίση του κορονοϊού θα ακολουθήσει η οικονομική κρίση. Πώς κρίνετε τις έως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης στον τομέα αυτό;

Πολλά από τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι αναγκαία δεν είναι όμως και ικανά για να κρατήσουν την κοινωνία όρθια και την οικονομία ζωντανή. Υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα. Για να μείνει η κοινωνία όρθια δεν μπορεί να αφήνονται παντελώς ακάλυπτες ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, εποχικά απασχολούμενοι με λίγα ένσημα, οι συνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν καθόλου σύνταξη και αρκετές άλλες περιπτώσεις που έχουμε αναδείξει με συνεχείς παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες μας στη Βουλή. Για να μείνει η οικονομία ζωντανή πρέπει να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να μην καταρρεύσουν κρίσιμοι κλάδοι της επιχειρηματικής και παραγωγικής διαδικασίας. Τώρα λοιπόν και όχι αύριο πρέπει να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα. Γιατί αν καταρρεύσουν τότε και το κόστος της ανάταξης θα είναι πολλαπλάσιο και το αποτέλεσμα αμφίβολο. Στο πλαίσιο αυτό εμείς παρουσιάσαμε 7 δέσμες προτάσεων με τεκμηρίωση και ιεράρχηση, με βάση τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν και με δεδομένο ότι πρέπει να κρατηθούν πόροι για την επόμενη φάση, όταν θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την υγειονομική κρίση.

5. Παρατηρείται, πάντως, ενδιαφέρουσα δραστηριότητα και προτάσεις από το κόμμα σας, αλλά πολλές φορές χωρίς ανάλογη προβολή…

Ζούμε με αυτό όλα αυτά τα τελευταία χρόνια αλλά δεν θα συμβιβαστούμε ούτε θα παραδώσουμε τα όπλα.

Τώρα ζούμε τη φάση που η Κυβέρνηση «παίζει» επικοινωνιακή ρουλέτα ποντάροντας στο «πάρτα όλα» και αφήνει και κάτι ψιλά στο βολικό αντίπαλο. Να προσέξει όμως, γιατί σε αυτό το παιχνίδι ενώ νομίζεις ότι εσύ μοιράζεις το παιχνίδι, στην ουσία καταλήγεις χειραγωγούμενος και στο τέλος μένεις με το «μουτζούρη» στα χέρια.

Advertisement

6. Τελευταία, δεδομένων των δημοσκοπήσεων, ξεκίνησε μια συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης το Σεπτέμβριο. Τι πιθανότητες δίνετε;

Κάθε συζήτηση για δημοσκοπήσεις, σενάρια εκλογών και κομματικά παιχνίδια αυτές τις ώρες είναι, κυριολεκτικά, εκτός τόπου και χρόνου. Πρόκειται για κυνική αδιαφορία και προσβολή απέναντι στα όσα πρωτόγνωρα και τραγικά βιώνει ο κόσμος. Ούτε οι δημοσκοπήσεις, ούτε πότε θα γίνουν εκλογές, ούτε οι «τζάμπα μάγκες» του Μαξίμου, απασχολούν τον κόσμο που αγωνιά κλεισμένος στο σπίτι του. Δεν αποκλείω βέβαια η κυβέρνηση να παραδέχεται ότι δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση μετά και να θέλει να αποδράσει. Προκήρυξη εκλογών εν μέσω κρίσης είναι ομολογία αδυναμίας και ισοδυναμεί με παραίτηση.