ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ.Ξενογιανακοπούλου: Το ΚΙΝΑΛ δείχνει να εγκλωβίζεται σε ένα νέο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο
«Η ψήφιση του νόμου για τις συναθροίσεις είναι μια μελανή σελίδα για τη δημοκρατία μας», δηλώνει με συνέντευξή της στο iEidiseis.gr η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και βουλευτής Β1΄Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Καταρχάς πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η σημαντική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο ήταν στάση πολιτικής και δημοκρατικής συνέπειας», σημειώνει και προσθέτει: «Αντίθετα, λυπάμαι για την επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ, τις επιθετικές δηλώσεις που ακούσαμε στη Βουλή και τον διαφαινόμενο εγκλωβισμό του σε ένα νέο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
Αναδείχθηκε καθαρά το πρόβλημα στρατηγικού προσανατολισμού του ΚΙΝΑΛ και των εσωτερικών του αντιθέσεων, καθώς μια μεγάλη μερίδα των στελεχών του έχει σαφή κεντροδεξιά κατεύθυνση».
-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το θέμα Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Καλογρίτσα και Μυωνή. Παράλληλα εγκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν διώχνει τον Νίκο Παππά. Τι απαντάτε;
-Είναι επιλογή της ΝΔ η διαμόρφωση τοξικού πολιτικού κλίματος, η καλλιέργεια σκανδαλολογίας και η ενεργοποίηση παρακρατικών μεθοδεύσεων που πλήττουν τη δημοκρατία και γυρίζουν την πολιτική ζωή σε μαύρες εποχές του παρελθόντος. Επιλογή αντιπερισπασμού από το φιάσκο της προανακριτικής για την Novartis και τις αποκαλύψεις για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις αδιαφάνειας και απευθείας αναθέσεων.
Αποκορύφωμα ήταν η λίστα Πέτσα, για την οποία ακούσαμε το πρωτάκουστο ο Πρωθυπουργός να δηλώνει ότι την ευθύνη κατανομής των χρημάτων την είχε η εταιρία που της ανατέθηκε η καμπάνια από την κυβέρνηση. Επιλογή επίσης αποπροσανατολισμού από τα μεγάλα και αυξανόμενα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και, ταυτόχρονα, προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο που αναδεικνύει μια πειστική εναλλακτική πρόταση και διαμορφώνει ξανά σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
Ένας επιπλέον λόγος είναι σίγουρα και τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης με την σκληροπυρηνική ομάδα της ΝΔ. Πάντως ένα είναι σίγουρο, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίζεται μακροπρόθεσμα σε επικοινωνιακές τακτικές και παρακρατικές μεθοδεύσεις. Τελικά πάντα επικρατεί η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και τα κρίσιμα διακυβεύματα που αναδεικνύει.
-Συμφωνείτε με όσους μιλούν για ένα «νέο ΄89»;
-Το ’89 το έζησα, κυρίως τον αγώνα του Ανδρέα Παπανδρέου στα ταξίδια και στις επαφές του στο εξωτερικό. Η περίοδος εκείνη είχε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Αν υπάρχει κάτι κοινό είναι η επιχειρούμενη σήμερα σπίλωση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ μέσα από παραθεσμικά κέντρα με κασέτες, παράνομες υποκλοπές και παρακρατικές μεθοδεύσεις. Ο ελληνικός λαός όμως έχει και μνήμη και κρίση.
Όλη αυτή επιχείρηση να συρθεί η πολιτική ζωή στον βούρκο θα βρει απέναντι της ένα δημοκρατικό τείχος. Εμείς θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα που καθημερινά πλήττονται και να αναδεικνύουμε τα πραγματικά δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία.
-Δεν υπάρχουν όμως θέματα για τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξενογιαννακοπούλου;
-Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι έχει τη δύναμη της πολιτικής συλλογικής διαδικασίας, της αυτοκριτικής, της σύνθεσης και της αλληλεγγύης. Γι’ αυτό, όπως γνωρίζετε, εγκρίθηκε ομόφωνα από την ΚΕ το κείμενο απολογισμού της κυβερνητικής περιόδου 2015-2019, στο οποίο αποτυπώνονται οι επιτυχίες μιας δύσκολης διακυβέρνησης που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, να ρυθμίσει το χρέος, να αποκαταστήσει τα εργασιακά δικαιώματα και να αφήσει παρακαταθήκη το μαξιλάρι ασφαλείας, που αποδείχθηκε πολύτιμο στη νέα κρίση που ζούμε. Ταυτόχρονα, ο απολογισμός με αυτοκριτική ματιά διαπιστώνει αδυναμίες και προβλήματα.
Έχει σημασία, γιατί με αυτόν τον τρόπο τελικά οικοδομείται η πολιτική αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη με τους πολίτες. Αντίθετα, από την πλευρά της ΝΔ αυτοκριτική και ανάληψη ευθύνης δεν έχει γίνει ποτέ και για τίποτα. Ακόμη και για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis η ΝΔ αρνείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ενώ εκτυλίχθηκε κατά τη δική της διακυβέρνηση, την περίοδο 2012-2015, όπως η ίδια η εταιρία πλέον επίσημα ομολόγησε με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της στις ΗΠΑ.
-Η υπερψήφιση του νόμου για τις διαδηλώσεις , τι σηματοδοτεί πολιτικά για τη στάση της κυβέρνησης;
-Έκλεισε αυτές τις μέρες ένας χρόνος διακυβέρνησης της ΝΔ. Τα χαρακτηριστικά της είναι εμμονικός νεοφιλελευθερισμός στην οικονομία, κομματικός έλεγχος του κράτους, αδιαφανείς πελατειακές διαδικασίες προς όφελος «φίλων και ημετέρων», κατάλυση δικαιωμάτων και αυταρχισμός. Και, όλα αυτά πίσω από μια επικοινωνιακή βιτρίνα που κάνει καθημερινά το μαύρο άσπρο. Η ψήφιση του νόμου για τις συναθροίσεις είναι μια μελανή σελίδα για τη δημοκρατία μας.
Νόμος κατάφορα αντισυνταγματικός και αντιδημοκρατικός, επιχειρεί με τη θεσμοθέτηση της αντικειμενικής ευθύνης και της καταστολής να περιορίσει και να εκφοβίσει την ελεύθερη λαϊκή διαμαρτυρία και τη συλλογική κοινωνική διεκδίκηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές απελευθέρωσε τις απολύσεις, κατέλυσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, έπληξε τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Τώρα, με αυτόν τον νόμο, πλήττει τον πυρήνα των δημοκρατικών δικαιωμάτων, αναβιώνοντας διατάξεις του ΝΔ του 1971 της δικτατορίας.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αναδεικνύει το δόγμα «νόμος και τάξη», απευθύνεται στο σκληρό δεξιό της ακροατήριο και επιδιώκει να ανασχέσει την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Η ψήφιση αυτού του νόμου θα αποδειχθεί κρίσιμη καμπή των πολιτικών εξελίξεων. Διαμορφώνει μια καθαρή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά, τη συντήρηση και τις προοδευτικές δυνάμεις. Αποκαλύπτει το αυταρχικό και οπισθοδρομικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ακυρώνει κάθε επικοινωνιακή προσπάθεια της να παρουσιαστεί ως μια ευρωπαϊκή μετριοπαθής κυβέρνηση.
-Τη στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και τις εξελίξεις που προκλήθηκαν με τις διαφωνίες Παπανδρέου-Καστανίδη, πώς τις εκτιμάτε; Πού οδηγούν;
-Καταρχάς πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η σημαντική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο ήταν στάση πολιτικής και δημοκρατικής συνέπειας. Αντίθετα, λυπάμαι για την επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ, τις επιθετικές δηλώσεις που ακούσαμε στη Βουλή και τον διαφαινόμενο εγκλωβισμό του σε ένα νέο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
Αναδείχθηκε καθαρά το πρόβλημα στρατηγικού προσανατολισμού του ΚΙΝΑΛ και των εσωτερικών του αντιθέσεων, καθώς μια μεγάλη μερίδα των στελεχών του έχει σαφή κεντροδεξιά κατεύθυνση. Η επιλογή του ΚΙΝΑΛ να στηρίξει ένα νομοσχέδιο που προσβάλλει την ιστορία και τους αγώνες της προοδευτικής παράταξης έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνείδηση των προοδευτικών ανθρώπων.
-Το τελευταίο διάστημα το ΚΙΝΑΛ ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Θα σηκώσετε το γάντι ή θα πρέπει να επιμείνει το κόμμα σας στη στρατηγική της σύγκλισης με τη Χαριλάου Τρικούπη;
-Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές και επιτίθεται στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, δεν μπορεί ένα κόμμα της κεντροαριστεράς να στέκεται σε δύο βάρκες, να επιτίθεται με κάθε ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία με την ψήφο του ελληνικού λαού αποτελεί τον κορμό του προοδευτικού αριστερού χώρου. Σήμερα, είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός ισχυρού ευρύτερου προοδευτικού πόλου στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στις προοδευτικές συγκλίσεις και έχει πολλές φορές απευθύνει κάλεσμα διαλόγου στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Ένας διάλογος που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της διεξαγωγής των επόμενων εκλογών με απλή αναλογική.
Επαφίεται βέβαια σε κάθε κόμμα πως ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στα δεδομένα της συγκυρίας. Πάντως, ο προοδευτικός χαρακτήρας αποδεικνύεται καθημερινά από τη στάση κάθε πολιτικού φορέα και τη συνέπεια των επιλογών του στη Βουλή και στην κοινωνία. Από την πλευρά μας συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα την πολιτική και προγραμματική μας προσπάθεια και απευθυνόμαστε στην κοινωνία και τους προοδευτικούς ανθρώπους. Αναδεικνύουμε καθημερινά, στη βάση των αρχών και των προτάσεων μας, ότι ένας άλλος δρόμος είναι σήμερα αναγκαίος και εφικτός, και διαμορφώνουμε μια νέα προοδευτική κοινωνική συμμαχία και δυναμική που θα εκφράσει μια νέα προοδευτική πλειοψηφία.