Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Με σημαντικές παρουσίες η 5η Εβδομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΣΕΓΕ

Published

on

Με σημαντικές παρουσίες και παρεμβάσεις ολοκληρώνονται οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «5η Εβδομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας – Female Entrepreneurial Week», η οποία διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε. και σε συνεργασία με την OECON Group στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Ε., κ.Λίνα Τσαλταμπάση αναφέροντας ότι «με συνέπεια και συνέχεια, σχεδιάσαμε δράσεις και εκπαιδεύσεις ουσίας που θα υποστηρίξουν την εξέλιξη των Γυναικών στο Επιχειρείν και την Οικονομία στη χώρα μας», ενώ όπως σημείωσε πρόκειται για ένα πολυσυνέδριο θεσμό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Την πρώτη ημέρα τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος συνεχάρη το Σύνδεσμο για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση, «η επιχειρηματικότητα δεν έχει σύνορα, δεν έχει διαχωριστικές γραμμές», ωστόσο όπως είπε «υπάρχουν τομείς όπου η γυναικεία συμμετοχή χρειάζεται επιπλέον ενθάρρυνση». Επιπλέον, ανέφερε τις πολιτικές που εφαρμόζονται, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα “δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας”, που υλοποιείται από την ΔΥΠΑ.

Στην συνέχεια, η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Ζέφη Δημαδάμα, κατά την εναρκτήρια ομιλία της επανέλαβε την πεποίθηση ότι οι γυναίκες πρέπει να μπουν δυναμικά στην εργασία, να είναι οικονομικά ανεξάρτητες, με εξισορρόπηση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ενώ ανέφερε όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση, υποστήριξης και ενθάρρυνσης των γυναικών.

Η θεματολογία της πρώτης ημέρας εργασιών της 5ης Εβδομάδας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας – Female Entrepreneurial Week ήταν αφιερωμένη στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και τα ψηφιακά εργαλεία («Go Social – Go Digital»), με πρώτη ομιλήτρια την Γραμματέα της Βουλής και Βουλευτή Επικρατείας, Μαρία Νεφέλη Βασιλείου Χατζηιωαννίδου, η οποία αναφέρθηκε στο πώς η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει τον κοινωνικό αντίκτυπο, την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική καινοτομία.

Ακολούθησε το πάνελ με την Ολυμπιονίκη και Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Βούλα Πατουλίδου, την Βαλκανιονίκη, Πρωταθλήτρια Ελλάδος, πρώην Γενική Γραμματέα Αθλητισμού και νυν Δημοτική Σύμβουλο Θεσσαλονίκης, κ. Κούλα Γιαννακίδου και την εν ενεργεία Ολυμπιονίκη και Αρχηγό της ομάδας υδατοσφαίρισης του ΑΛΙΜΟΥ.Ν.Α.Σ, κ. Αλεξάνδρα Ασημάκη. Μέσα από τη συζήτηση τονίστηκε η προώθηση του υγιούς προτύπου στον αθλητισμό, το οποίο αποτελεί και πρότυπο ηγεσίας και αυτοπεποίθησης στις γυναίκες. Το πάνελ αυτό, διεξήχθη με την υποστήριξη του Betsson Foundation.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και digital εργαστήρια από τις κυρίες Έφη Χατζηγιαννοπούλου και Σμάρα Τσακιράκη, η παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος Beyond Crisis και οι καλές πρακτικές του στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, ενώ οι θεματικές της ημέρας ολοκληρώθηκαν με το Global Businesswoman Forum και τις εισηγήσεις του Γενικού Συμβούλου ΟΕΥ και Επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ Β. Ελλάδος, κ. Αλέξανδρου Αλεξιάδη, και επίσημων εκπροσώπων ευρωπαϊκών φορέων της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Advertisement

Στο σύνολό τους οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία και τη συμβολή της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην οικονομία, συνεχάρησαν το Σύνδεσμο για την ηγετική του θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ εξήραν τη συμβολή του με σειρά δράσεων σε εθνικό επίπεδο.

Με κεντρική ομιλήτρια την Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ.Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου και με μεγάλη συμμετοχή της πολιτειακής ηγεσίας, εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων, αλλά και του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, πραγματοποιήθηκε και το λαμπερό Gala, το οποίο χαιρέτισαν η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ.Ζέφη Δημαδάμα και η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο τομεάρχης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας κ.Ελένη Βατσινά. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση η εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη και εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας για τα περιφερειακά μέσα κ.Έλενα Σώκου, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη κ.Γιάννης Παπαγεωργίου και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Θεσσαλονίκης κ.Ιωάννα Κοσμοπούλου.

Η Υφ.Ανάπτυξης κ.Μάνη-Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στα αναμενόμενα πλαίσια ανάπτυξης τα οποία θα περιλαμβάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην έρευνα, ενώ υπογράμμισε την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα ως μοχλό ανάπτυξης.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την βράβευση τριών σπουδαίων γυναικών, οι οποίες αποτελούν πρότυπα πέραν της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας για την ουσιαστική τους συμβολή στην ανάπτυξη της τοπικής τους κοινωνίας. Οι κυρίες που βραβεύτηκαν στην κατηγορία Local Heroes είναι η Φελίνα Καζάκου από την Κομοτηνή, η Χριστίνα Στριμπάκου από τη Μεσσηνία και η Λένα Γεωργαλά από τη Ζαγορά Πηλίου. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η επίσημη καμπάνια του ΣΕΓΕ για την υποστήριξη των γυναικών επιχειρηματιών από πληγείσες περιοχές της χώρας με τίτλο «ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ».

Η θεματική Go Green και Go Innovative αναπτύχθηκε κατά τη 2η μέρα των εργασιών με κύριο ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας και Πρόεδρο του Elevate Greece κ. Αθανάσιο Κυριαζή.

Ο κ.Κυριαζής πέραν της αναφοράς για την εθνική στρατηγική, ανακοίνωσε και τα επόμενα προγράμματα που αναμένονται εντός του 2024 και θα καλύψουν το σύνολο των αναγκών του ερευνητικού κόσμου. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του Her_Research, στην υποστήριξη των γυναικών ερευνητριών και ότι καλωσορίζει το τρίτο κύκλο.

Αξιοσημείωτη υπήρξε και η εισήγηση του Συμβούλου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Γεώργιου Αλιάγα, ο οποίος ανέλυσε τη θέσπιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις Ενεργειακές Κοινότητες – ν. 5037/2023, την κατάσταση των ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα σήμερα και την παρουσίαση του μεγαλύτερου Προγράμματος Ενεργειακού Συμψηφισμού στη χώρα, το Πρόγραμμα «Απόλλων».
Η θεματική της Ενέργειας ολοκληρώθηκε με την Elsa Benhofer, Coodinator of EUKI Academy η οποία μοιράστηκε πολύτιμες συμβουλές για τη χρηματοδότηση έργων για την πράσινη ανάπτυξη.

Advertisement

Σήμερα, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου το συνέδριο ολοκληρώνει το ανοιχτό μέρος των εκδηλώσεων με θέμα Go Creative και Go Substainable, με εκπαιδεύσεις και εκδηλώσεις στην Πράσινη και Κυκλική Οικονομία, ενώ παράλληλα στο επίκεντρο θα βρεθούν τα Δίκτυα Συνεργασιών μεταξύ Γυναικείων Φορέων ανά την Ευρώπη.

Την ημέρα άνοιξε το πάνελ με θέμα δημιουργικότητα, εκπαίδευση και προσωπική ανάπτυξη και ομιλήτριες την κ.Άννα Μυκωνίου, Πρόεδρο και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας, την κ.Μαρία Καραγιάννη Αντιδήμαρχο πολιτισμού και τουρισμού Θεσσαλονίκης, την κ. Ιφιγένεια Βλαχογιάννη Μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την κ.Λίνα Τσαλταμπάση, Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε..

Η 5η Εβδομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για τις γυναίκες να εμπνευστούν, να μάθουν νέα πράγματα και να διευρύνουν το δίκτυό τους στον κόσμο της επιχειρηματικότητας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο website του συνεδρίου www.few.sege.gr

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, της ΓΣΕΒΕΕ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την BSEC:Green Energy Network

Με την ευγενική χορηγία:
Ενεργειακή Κοινότητα WEnCoop, Betsson Foundation, Optimus Energy, Fertilia: Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Smart Umbrella: Innovation & Development Hub, Access Simple, Dot2Dot, Jargon Buster, Οh Gaia, Σπυρόπουλος ΑΕ: Τεχνικό Δίκτυο Καταστημάτων, Reyes: Disruptive Services, Δικηγορικό Γραφείο Έφη Λάππα και Συνεργάτες, A.N Office: Business & Residential Properties-Investments Properties & Business Insurances

Χορηγοί Επικοινωνίας:
ΕΡΤ3, Cosmoradio ,Voria, Vwoman, Epixeiro.gr, Skywalker

Advertisement
Advertisement