Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Μη κρατικά πανεπιστήμια/ Παρέμβαση του Γραμματέα της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Καλαμάτας, Θ. Γιαννακόπουλου

Published

on

Υπογράφει ο Γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Καλαμάτας, Γιαννακόπουλος Θοδωρής

Τον τελευταίο καιρό η φοιτητική κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των μη κρατικών Πανεπιστημίων ή με απλούστερο τρόπο την ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Είναι γεγονός ότι ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα διαιωνίζεται στην ατμόσφαιρα και η συζήτηση για την αναθεώρηση του διαβόητου άρθρου 16. Ας δούμε λίγο καλύτερα τι ορίζει το άρθρο αυτό στις παραγράφους 5 και 8. Πρωτίστως στην παράγραφο 5 αναγράφεται ρητά ότι «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση.» Σε απλή μετάφραση από τα δημόσια πανεπιστήμια. Μάλιστα η παράγραφος 8 κλείνει αναφέροντας ρητά το εξής «H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.»

Φαίνεται ακατανόητο λοιπόν πως ενώ το Σύνταγμα της χώρας ορίζει συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με την παιδεία, η κυβέρνηση να επιθυμεί απλά με μια υπουργική απόφαση να διαγράψει όλα όσα αναφέρονται και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ταγμένη στον βωμό του χρήματος.

Η παραφιλολογία λοιπόν γύρω από την ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην χώρα μας έχει ξεκινήσει. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ίδρυση αυτών θα δώσει λύση σε ήδη υπάρχοντα προβλήματα, αυξάνοντας την ίδια χρονική στιγμή τα κρατικά έσοδα. Αναλύοντας όμως λίγο πιο βαθιά το θέμα και εμβαθύνοντας σε αυτό θα αντιληφθούμε τον λάθος τρόπο σκέψης της κυβέρνησης και του Υπουργείου.

 1. Ξεκινώντας από το γνωστό σε όλους brain drain την μετανάστευση Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, αναφερόμαστε σε όλους τους φοιτητές, δηλαδή προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται προφανώς μόνο στην χώρα μας αλλά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Όμως θα ήταν ιδανικό να ψάξουμε τον λόγο που πολλοί συμφοιτητές μας ωθούνται στο να αναζητήσουν τις σπουδές τους και το μέλλον τους στο εξωτερικό. Η απάντηση είναι απλή η μη σταθερή πολιτική σε θέματα παιδείας και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που περιορίζει τις θέσεις τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια οδηγεί τους νέους στο εξωτερικό.
 2. Οι κύριοι της κυβέρνησης θεωρούν ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα ευνοήσουν την ανάπτυξη των δημοσίων και τη ανάπτυξη σχέσεων με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ακόμα και σε αυτό το «πρόβλημα» που εντοπίζουν πάλι υπάρχει απάντηση και ξεκάθαρη μάλιστα. Πρωτίστως τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν ήδη σχέσεις με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αρκετά εξ αυτών βρίσκονται και στην λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στον μαρασμό του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου και στην απομάκρυνση των φοιτητών από αυτό.
 3. Η Ελλάδα ανήκει στις 2 χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης χωρίς την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων (μαζί και το Λουξεμβούργο). Η αλήθεια αυτή βέβαια δεν πρέπει να μας προκαλεί άγχος η επίμονη σκέψη, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η συντριπτική πλειοψηφία των νέων στην Ευρώπη δηλαδή το 80% σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Ταυτοχρόνως η μεγαλύτερη μερίδα από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άμεσα εξαρτώμενα από το κράτος σε αντίθεση με τα ανεξάρτητα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
 4. Ακούγεται έντονα ότι παραρτήματα από καταξιωμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ανοίξουν τις πύλες τους και στην χώρα μας. Ας μην γελιόμαστε σε ποιον ακριβώς χώρο θα ανοίξουν αυτά τα παραρτήματα, στην Ελλάδα με μια από τις μεγαλύτερες φορολογίες; Ή θα ανοίξουν παραρτήματα όταν σε άλλες χώρες σταματούν την λειτουργία τους.
  Οι απαντήσεις στους δήθεν λόγους που προβάλλονται από τα κυβερνητικά στελέχη για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, είναι πολλές και απτές.
  Αν επιθυμεί τόσο πολύ το Υπουργείο να πράξει κάτι σωστό για τους φοιτητές, για την νέα γενιά, για το μέλλον αυτής της χώρας και όπως λέει το άρθρο 16 για την προάσπιση της παιδείας τότε καλό θα ήταν να ξεκινήσει από τα εξής:
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε αντίθεση με την συνεχόμενη μείωση αυτής.
  • Συντήρηση των ήδη υπαρχόντων υποδομών και την δημιουργία νέων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια καθώς από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει κάποιον έως σήμερα, σε αντίθεση με το να διαφημίζουμε τις υποδομές των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων
  • Άμεση δημοσίευση μελετών και διατριβών των Ελληνικών Πανεπιστημίων σε αντίθεση με το να υμνούμε τα καταξιωμένα παραρτήματα.
  • Θέτοντας στόχο την παραμονή των Ελλήνων φοιτητών εντός της χώρας παρέχοντας καλύτερες συνθήκες σπουδών και διαβίωσης. Πως θα γίνει αυτό; Με την δημιουργία νέων εστιών, την δωρεάν σίτιση των φοιτητών, την μείωση στα έξοδα μεταφοράς τους.

Δεν γνωρίζουμε ποιοι το βλέπουν ή ποιοι το διακρίνουν ήδη στον ορίζοντα αλλά η δωρεάν δημόσια και ποιοτική εκπαίδευση δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια την οδηγούν στον κατακερματισμό της. Τα έξοδα για τις οικογένειες είναι υπέρογκα και δείχνουν να καταβάλουν τις περισσότερες από αυτές. Πλέον οι σπουδές εξελίσσονται σε ένα ακριβό άθλημα για τους λίγους και όχι για τους πολλούς διαλύοντας τα όνειρα των νέων και τσακίζοντας τα φτερά τους πρώτου προλάβουν να τα ανοίξουν.

Advertisement