Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mιχάλης Καλογιαννάκης: “Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκφράσει την γενιά μου”

Published

on

Μια συνέντευξη του Κώστα Χρονόπουλου

Τι κάνουν 2 τοπογράφοι σε ένα δωμάτιο; Για κάποιους ίσως την αρχή ενός κακόγουστου ανέκδοτου, στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως θα συζητήσουν! 

Ενόψει της πρόσφατης απόσυρσης του, από πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών, αλλά και της ενδιαφέρουσας επικαιρότητας, ζήτησα από τον Μ. Καλογιαννάκη να «περάσω» από το γραφείο του στου Ζωγράφου, για έναν καφέ και μία συζήτηση με θέμα τον τεχνικό κόσμο της χώρας και το αυθαίρετο περιβάλλον της πολιτικής! -ναι λογοπαίγνιο ήταν-

Επειδή όμως κούρασα με το κρύο χιούμορ μου και τα ακόμα πιο κρύα λογοπαίγνια μου, ας περάσουμε στις ερωτήσεις!

  • Μιχάλη, γιατί ΠΑΣΟΚ;

Όταν βαρέθηκα το πρώτο εξάμηνο στη σχολή και ήθελα κάτι πιο ενεργό, μίλησα με πολλούς και κατάλαβα ότι εκεί ανήκω κοινωνικά και ιδεολογικά. Τώρα, ακόμα ΠΑΣΟΚ γιατί μπορεί να εκφράσει την γενιά μου καλύτερα από τους υπόλοιπους, τόσο προγραμματικά όσο και στελεχιακά και στόχος μας είναι να εκφράσει ξανά τους «νέους» μη προνομιούχους!

  • Πες μου 2 πράγματα που ξεχωρίζουν τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, από τους υπόλοιπους;

Αυτά που σου είπα, έχει νέα μυαλά, έχει ιστορία και μπορεί να απαντήσει στα σύγχρονα ερωτήματα χωρίς λαϊκισμούς και ψέματα.

  • Ένα πολύ μεγάλο θέμα που θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι η κοινωνικές κατοικίες; Πως μπορεί να γίνει σωστά αυτό;

Το ζήτημα αυτό πρέπει να χωριστεί σε 2 μέτρα. Τα άμεσα και τα μέσο- μακροπρόθεσμα. Στα άμεσα πρέπει να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα ανάποδου ΣΔΙΤ (Σύμβαση Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), όπου οι ιδιοκτήτες θα παραχωρούν την διαχείριση των ακινήτων τους, σε βάθος δεκαετίας, έναντι κάποιου ποσού και το δημόσιο θα τα ανακαινίζει και θα τα νοικιάζει σε νέους, σύμφωνα πάντα με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Ταυτόχρονα όμως, μιας και είμαστε και τοπογράφοι, η κατανομή αυτή πρέπει να γίνει και χωρικά. Είναι άλλο να θες να μείνεις στην γλυφάδα και άλλο στην Κυψέλη!

  • Με τους πλειστηριασμούς τι γίνεται;

Αρχικά η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται. Προστατευόταν με τον νόμο ΠΑΣΟΚ-Κατσέλη, αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε και με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι, με εφοριακούς και εισοδηματικούς ελέγχους, αλλά απαραίτητα και με την «αυτοψία» κοινωνικού λειτουργού, ο οποίος θα επισκέπτεται την οικογένεια, να διαπιστώνεται αν ο οφειλέτης, μπορεί ή όχι να υποστηρίξει το δάνειό του!

  • Ποια είναι η κατάσταση στον κλάδο των Μηχανικών του ΤΕΕ και τι κάνει ή δεν κάνει καλά η διοίκηση του, στην παρούσα φάση;

Η διοίκηση στην παρούσα φάση έχει χάσει την επαφή με τους μηχανικούς. Το ΤΕΕ πρέπει να μετεξελιχθεί και από ένας τεχνικός σύμβουλος του κράτους, να προσπαθήσει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, ειδικά σε μια χώρα με τόσο ελλειμματικές υποδομές όπως η Ελλάδα!

  • Συνδικαλίζεσαι στον ΠΣΔΑΤΜ και μάλιστα μέχρι την προηγούμενη Κυριακή ήσουν ακόμα πρόεδρος του!. Έχει σήμερα νόημα ο συνδικαλισμός;

Βεβαίως και έχει, απλά πρέπει να αλλάξει, να αποκτήσει πιο πολλές δράσεις όσον αφορά την ενημέρωση των συναδέλφων και την εξέλιξη του επαγγέλματός μας. Η «πινελιά» έχει ακόμα αξία, από την καθημερινότητα του μηχανικού έως και την επιστημονική συμβουλή σε σχέδια νόμου, είναι καλό να υπάρχουν αυτές οι φωνές.

  • Ποια είναι η θέση των έργων υποδομής στην δίκαιη ανάπτυξη της χώρας;

Τεράστια, από την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για την κοινωνία, μέχρι τα μεγάλα έργα υποδομής όπως το κτηματολόγιο. Ειδικά στην ψηφιακή εποχή, όσο περισσότερο επενδύουμε σε τέτοια έργα, τόσο πιο στέρεα είναι τα θεμέλια της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στον τόπο μας. Η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη έργων υποδομής, από την επέκταση των σιδηροδρομικών γραμμών, μέχρι τα λιμενικά έργα ή τον ΒΟΑΚ. `

  • Ένα μεγάλο ζήτημα στη χώρα μας είναι οι χρήσεις της γης Πρόσφατα άλλαξε και το νομοθετικό πλαίσιο για την εκτός σχεδίου δόμηση, με προθεσμία έως τον Δεκέμβρη για τα γήπεδα μικρότερα των 4στρ. Πως μπορεί να εξασφαλιστεί η προστασία μικροϊδιοκτητών;

Οι χρήσεις γης παραμένουν ένα άλυτο πρόβλημα στη χώρα μας, λόγω ελλιπούς πολιτικής βούλησης. Οι μελέτες αυτές, δεν είναι δημοφιλή έργα που φέρνουν ψήφους και έτσι παραμένουν στα συρτάρια του υπουργείου. Όσον αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση η κυβέρνηση φαίνεται να έβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πράγματι πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος στο τι χτίζεται στα αγροτεμάχια, αλλά αυτό είναι το τελευταίο βήμα. Προηγείται η ολοκλήρωση δεκάδων χρονιζουσών χωροταξικών, πολεοδομικών, και ρυμοτομικών μελετών προτού φτάσουμε στον καθορισμό ενός ελάχιστου ορίου των 4 ή 5 στρεμμάτων. Πράγματι οι μικροϊδιοκτήτες απειλούνται, όχι άμεσα, αλλά μεσοπρόθεσμα, κάτι παρόμοιο με τις άδειες για τα φωτοβολταικά στις στέγες.

  • Πες μου 1 έργο υποδομής στην Αττική και 1 στην Ελλάδα, που θεωρείς καθοριστικό.

Για την Αττική είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση των υπαρχουσών γραμμών του μετρό, αλλά και η επέκταση του σε νέες γειτονιές και συνοικίες, πράγμα που θα δώσει τεράστια ανάσα τόσο στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας αλλά θα βελτιώσει και αισθητά την ζωή των κατοίκων. Τώρα στην Ελλάδα το νούμερο 1 έργο για μένα προσωπικά, είναι η δημιουργία γενικών υποδομών για την διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και ασφάλειας της χώρας. Από φωτοβολταικά στις στέγες μέχρι τεράστιες αποθήκες L.N.G,  όλα αυτά θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην Ελλάδα της επομένης δεκαετίας.

  • Climate phobia: Υπάρχει ελπίδα;

Εγώ είμαι αισιόδοξος. Θεωρώ ότι οι περίοδοι κρίσεων είναι και περίοδοι ριζικών αλλαγών. Πράγματι υπάρχει απειλή, αλλά αν συνειδητοποιήσουμε πως μόνο μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά σίγουρα θα τα καταφέρουμε. 

  • Που βλέπεις τον εαυτό σου και το ΠΑΣΟΚ σε 10 χρόνια;

Λόγω και της ευρωπαϊκής μου εμπειρίας βλέπω ότι η χώρα έχει τεράστιες προοπτικές για το μέλλον. Θεωρώ ότι στα επόμενα δέκα χρόνια, η Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ θα συμπορευτούν, θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα των προηγουμένων χρόνων και θα φέρουν μια νέα εποχή αλλαγής στον τόπο μας. Τον εαυτό μου τον βλέπω μέρος αυτής της αλλαγής.