ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
“Μικρόψυχες” πρακτικές από την προεδρία Ανδρουλάκη – Το παράδειγμα της Αρκαδίας
Μεγάλη συζήτηση λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα εκλογικά τμήματα που θα στηθούν σε κάθε περιοχή κατά την διάρκεια των εσωκομματικών καλπών που θα στηθούν στην 6 του Οκτώβρη σε όλη την Ελλάδα.
Όμως παρά τις διακηρύξεις για την ανάγκη υψηλής συμμετοχής στην διαδικασία υπάρχουν ευτράπελα σε συγκεκριμένες περιοχές, σε περιοχές μάλιστα οι οποίες δεν είναι ευνοϊκές για την νυν ηγεσία του κόμματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Τρίπολη.
Η παρουσία του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στο πλευρό της υποψηφιότητας του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα έχει ανατρέψει τις ισορροπίες οι οποίες το 2021 ευνοούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη η διοίκηση του οποίοι επιχειρεί να επιδιώξει με αντιθεσμικές τακτικές την μειωμένη συμμετοχή. Άλλωστε είναι γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης προπορεύεται σε ένα στενό κομματικό ακροατήριο, όχι όμως σε ένα ανοιχτό εκλογικό σώμα.
Το παράδειγμα αφορά το εκλογικό Κέντρο της Τρίπολης. Παραδοσιακά η εσωκομματική κάλπης στηνόταν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου το οποίο στην παρούσα φάση βρίσκεται σε κατάσταση ανακαίνισης. Με το πρόσχημα αυτό το εκλογικό κέντρο μεταφέρθηκε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του The Socialist στο Μουσικό Σχολείο της Τρίπολης. Υπάρχει όμως ένας σημαντικός αστερίσκος.
Το συγκεκριμένο σχολείο βρίσκεται εκτός αστικού ιστού και απαιτείται αυτοκίνητο για την πρόσβαση σε αυτό από μια σημαντική μερίδα πολιτών γεγονός αποτρεπτικό ίσως για αρκετούς που θέλουν να ψηφίσουν και να μην έχουν το αναγκαίο μέσο. Στον αντίποδα δε υπάρχουν σημαντικές εναλλακτικές όπως το Εργατικό Κέντρο το οποίο βρίσκεται στο Κέντρο της πόλης, αλλά και αρκετά σχολεία.
Σε γειτονικό Δήμο της ίδιας περιφερειακής ενότητας, στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας συμβαίνει το άλλο παράδοξο. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάλπη στην έδρα του δήμου στο Λεωνίδιο, αλλά στην κωμόπολη Τυρός που βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Ενώ υπάρχουν φωνές για στήσιμο δύο καλπών και στις δύο περιοχές κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβεί.