Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιλένα Αποστολάκη: «Η κατοχύρωση και η προστασία των δικαιωμάτων μειοψηφιών συνιστά αξιακή υποχρέωση κάθε φιλελεύθερης δικαιοκρατικής πολιτείας»

Published

on

Στο πλαίσιο της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, η Μιλένα Αποστολάκη, Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σημείωσε ότι οι μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες έχουν καταστήσει ορατές τις νέες μορφές συμβίωσης, αλλά και τις νέες μορφές γονεϊκότητας. Κατ΄επέκταση, η ρύθμιση των σχέσεων που απορρέουν από τις νέες μορφές οικογένειας, συνιστά νομική και ηθική υποχρέωση, που επιτάσσουν οι αξίες του πολιτισμού μας.

«Η κατοχύρωση της ελευθερίας χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς, η προστασία των δικαιωμάτων των μειοψηφιών συνιστά θεμελιώδη αξία κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας. Βεβαίως, ο δικαιοκρατικός πυλώνας της φιλελεύθερης δημοκρατίας έρχεται συχνά σε σύγκρουση με αντιλήψεις αξιακού, ηθικού θεολογικού περιεχομένου που συγκροτούν για πολλούς συμπολίτες μας την ταυτοτική τους βάση. Το νομοσχέδιο, υπό αυτό το πρίσμα, εμφανίζεται από κάποιους ως μία αδιανόητη ανατροπή του ταυτοτικού αξιακού μας σύμπαντος. Ασφαλώς σε μια δημοκρατική κοινωνία, όπως η δική μας, η γνώμη του κάθε πολίτη είναι σεβαστή, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με δικαιώματα και τα θέματα αυτά δεν μπορούν να μπούν σε μια πλειοψηφική ή πολύ περισσότερο σε μια εκλογική εξίσωση. Η κατοχύρωση και η προστασία των δικαιωμάτων μειοψηφιών συνιστά αξιακή υποχρέωση κάθε φιλελεύθερης δικαιοκρατικής πολιτείας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Με τη σημερινή μας απόφαση ερχόμαστε να εντάξουμε τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δικαιωματικά στο οικογενειακό πλαίσιο που τους αντιστοιχεί και στο οποίο ανήκουν. Άρα να τα προστατέψουμε και να τα αγκαλιάσουμε. Ερχόμαστε μέσα από τη θεσμική συμπερίληψη και τον σεβασμό που το νομοσχέδιο τους επιφυλάσσει να τα θωρακίσουμε» πρόσθεσε αναφερόμενη σε επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί στη δημόσια σφαίρα για πιθανή θυματοποίηση των παιδιών ομόφυλων οικογενειών από τον κοινωνικό περίγυρο.

«Το σημαντικότερο επιχείρημα όσων με πίστη ψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο είναι το χρέος της πολιτείας απέναντι στα παιδιά. Γιατί είναι εκείνα τα παιδιά ,τα οποία ανεξάρτητα από τη βούληση και τις απόψεις μας, ζουν και μεγαλώνουν -σήμερα και στο μέλλον- σε ομόφυλες οικογένειες. Έχουν τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά των ετερόφυλων ζευγαριών και τους οφείλουμε ως σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία: αγάπη, αναγνώριση και σεβασμό» τόνισε η Βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Η Μ. Αποστολάκη ανέδειξε την πολιτική αντίφαση κορυφαίος Υπουργός της κυβέρνησης να εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νομοθετήματος της.

«Σύμφωνα με το άρθρο 82 παρ. 2 του Συντάγματος ο Πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της Κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειες της για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στο πλαίσιο των νόμων. Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός έχει εν προκειμένω αποτύχει να εκπληρώσει αυτήν τη συνταγματική πρόνοια, τη στιγμή που μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου αμφισβητεί την συνταγματικότητα του σχεδίου νόμου και σειρά Υφυπουργών ετοιμάζονται να τον ακολουθήσουν απέχοντας από την ψηφοφορία. Η αντιπολίτευση κατά συνέπεια καλείται να εισφέρει τις ψήφους της για την ad hoc διασφάλιση της δεδηλωμένης με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου» σημείωσε η Μ. Αποστολάκη.

«Το κεντρώο αφήγημα και προφίλ του Πρωθυπουργού δεν είναι μόνο αβαθές, είναι πλαστό. Με πρόσχημα νομοθετικές πρωτοβουλίες με φιλελεύθερο περιεχόμενο, όπως η σημερινή επιχειρείται μια υπέρβαση , ένας κυνικός συμψηφισμός απέναντι στην συστηματική παραβίαση δικαιοκρατικών αρχών, η οποία καταλογίζεται στη χώρα μας και αφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών, την επίθεση στις ανεξάρτητες αρχές, τη μεθοδευμένη συγκάλυψη των υπευθύνων για την τραγωδία στα Τέμπη» κατέληξε η Μ. Αποστολάκη.

Advertisement
Advertisement