Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόρια: Ρεπορτάζ του “The Socialist” – Η “εφιαλτική” νύχτα – οι μαρτυρίες – Οι πολιτικές ευθύνες.

Published

on

Ρεπορτάζ από τη Λέσβο και το ΚΥΤ της Μόριας για το “The Socialist” έκανε ο Αντώνης Κατσαφάρας.

Σε πύρινη κόλαση μετατράπηκε η μεταναστευτική δομή της Μόριας στη Λέσβο, όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, μετανάστες και πρόσφυγες πυροδότησαν δεκάδες εστίες φωτιάς περιμετρικά του ΚΥΤ. Λόγω των ενισχυμένων ανέμων, οι φλόγες μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα εντός των εγκαταστάσεων, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μετατραπεί σε μία τεράστια εστία φωτιάς, κατακαίγοντας τα πάντα και ειδικότερα τα κοντέινερ και τις σκηνές, όπου διέμεναν πάνω από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν αμέσως, ενώ χιλιάδες μετανάστες διέφυγαν για να σωθούν στις γύρω περιοχές, με τον κύριο όγκο να κατευθύνεται προς το χωριό της Μόριας. Η Λέσβος ακόμα μια φορά στο “έλεος” των συνθηκών που καλλιεργήθηκαν από τις τελευταίες κυβερνήσεις…. Οι κάτοικοι, καλούνται ακόμα μια φορά να “βγάλουν το φίδι από την τρύπα”.

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

Η φωτιά φαίνεται να είναι προϊόν εμπρησμού: -Για οργανωμένο σχέδιο μιλάνε οι κάτοικοι της περιοχής!

Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων της περιοχής, οι φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα και η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, που πνέουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο από το μεσημέρι.

Μέσα σε λίγα λεπτά, οι εστίες φωτιάς εντός των εγκαταστάσεων μετατράπηκαν σε παρανάλωμα, με συνέπεια ολόκληρη η δομή να παραδοθεί στις φλόγες. 13 χιλιάδες πρόσφυγες έχουν μείνει άστεγοι. Η πολιτεία ανήμπορη να αντιδράσει. Το ΚΥΤ της Μόριας φτιάχτηκε επι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την προοπτική να “φιλοξενεί” 5.000 άτομα, χρόνια αργότερα, οι πρόσφυγες 3πλασιάστηκαν και ενώ αρκετοί εξ αυτών είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, προτίμησαν από τις πλατείες της Βικτώριας  και του Συντάγματος, να επιστρέψουν πίσω στο “κολαστήριο” που ονομάζαμε μέχρι χθες, “Δομή φιλοξενίας”.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων «Εδώ και αρκετή ώρα βλέπαμε μεγάλες φωτιές γύρω από το ΚΥΤ. Οι εστίες πολλαπλασιάστηκαν γρήγορα και σε διαφορετικά μέρη. Μάλλον πρόκειται για εμπρησμούς. Η φωτιά με τη δύναμη του αέρα εξαπλώθηκε γρήγορα. Χτυπούσαν  οι καμπάνες! Το χωριό μας πέρασε δύσκολες ώρες! Οι ευθύνες και το κρίμα στο λαιμό εκείνων που μας καταδίκασαν να ζούμε έτσι!»

Όπως καταγγέλουν κάτοικοι, δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από μετανάστες και πρόσφυγες:

“Η φωτιά της Μόριας είχε πολλά μέτωπα και πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν ότι ήταν οργανωμένος εμπρησμός (και όχι ατύχημα). Υπάρχουν επίσημες μαρτυρίες σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς που αναφέρονται σε συγκρούσεις που προκάλεσαν άτομα που κρίθηκαν ότι έπρεπε να μπουν σε απομόνωση. Επίσης, κάποιες ΜΚΟ δε δέχτηκαν την απόφαση για μαζικό lockdown και αυτό ενίσχυσε την καλλιέργεια αντίστοιχου κλίματος που οδήγησε, ακόμη μια φορά, σε εξέγερση. Όλα αυτά ας κριθούν από τη Δικαιοσύνη. Ας κριθούν τόσο οι φυσικοί όσο και οι ηθικοί αυτουργοί.

Το χτεσινό περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τα υπάρχοντά τους και έθεσε σε άμεσο και, αυτή τη φορά, σε τεράστιο κίνδυνο τα χωριά και τις ζωές μας! Εμείς που σηκώνουμε το βάρος όλης της Λέσβου αρνούμαστε να το ξαναπεράσουμε αυτό!  Το ΚΥΤ της Μόριας και ο παράνομος καταυλισμός έχουν καταστραφεί. Όσοι προωθούν την πρόταση να μπουν ξανά σκηνές στο χώρο του καταυλισμού εγκληματούν σε βάρος μας και σε βάρος του τόπου μας. Δυστυχώς μαθαίνουμε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν κάποιοι αυτοδιοικητικοί και πολιτευτές. Θα αντιμετωπισθούν από εμάς ως «ανεπιθύμητοι» και ως «εχθροί του τόπου». 

Advertisement

Διαμηνύουμε προς άπαντες το εξής:

Δεν θα δεχτούμε ξανά οποιαδήποτε λειτουργία καταυλισμού μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας εντός των οικισμών μας. Επαληθευτήκαμε σε όλα όσα λέγαμε και αποδείχτηκαν (για ακόμη μια φορά) και οι λόγοι που τα λέγαμε.

Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε επαγρύπνηση όλο τον κόσμο της Λέσβου! Απευθύνουμε διαρκές κάλεσμα σε κινητοποίηση εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια τοποθέτησης κοντέινερ ή σκηνών στην περιοχή μας και νέα εγκατάσταση ανθρώπων.Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποδείξει περίτρανα ότι στην υπόθεση κρύβονται τεράστιες σκοπιμότητες και συμφέροντα, οικονομικά και πολιτικά

Καλούμε τον Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο Μυτιλήνης  και τους αιρετούς εκπροσώπους μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούν τα δίκαια αιτήματά μας… να υπερασπιστούν τον τόπο μας.

Ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μόριας

Ο Πεζοπορικός Σύλλογος Μόριας “ Η Διχάλα  “

Advertisement

Ετοιμάζουν νέο καταυλισμό μεταναστών στο στρατόπεδο στη Λεμονού;

οι πληροφορίες που έρχονται για της διαχείρισης της στέγασης 13.000 μεταναστών μετά τη χθεσινή καταστροφική φωτιά δεν είναι και οι καλύτερες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες – που μεταδίδουμε με  κάθε επιφύλαξη –  έχει δοθεί εντολή στον Ελληνικό Στρατό να στήσει σκηνές στην περιοχή της Λεμονού και σε  εκτάσεις που ανήκουν στο Στρατό. Οι σκηνές θα αφορούν τη στέγαση 3.000 ατόμων.

Αυτή – η δήθεν προσωρινή λύση – θα είναι ένα ολέθριο λάθος καθώς κάπως έτσι δημιουργήθηκε και το κέντρο στον Καρά Τεπέ.

Η λύση να έρθουν πλοία για την φιλοξενία όλων των μεταναστών μάλλον έχει απορριφθεί και η φιλοξενία σε πλοία – αν τελικά έρθουν –  θα περιοριστεί μόνο για τις ευάλωτες ομάδες.

Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά θα διαπράξει μάλλον τον ίδιο λάθος δημιουργώντας ένα νέο ΚΥΤ εν μέσω πανδημίας…

Βέβαια όπως αναφέρουμε οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα. Οπότε μέχρι τότε ας τηρήσουμε στάση αναμονής. Δήμαρχος και Περιφερειάρχης πρέπει όμως να ζητήσουν άμεσα ενημέρωση.  

(πηγή lesvosnews.net)

Advertisement

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος για 4 μήνες!

Όπως επιβεβαιώθηκε- η αρχική πληροφορία για καθεστώς έκτακτης ανάγκης στο νησί για 4 μήνες, έγινε πραγματικότητα. Αυτό προκύπτει από τον συνδυασμό της πυρκαγιάς και της ολοκληρωτικής καταστροφής στο ΚΥΤ της Μόριας με τα 35 και πλέον κρούσματα κορονοϊού που έχουν συνολικά διαπιστωθεί στην πρώην – πλέον – δομή φιλοξενίας. Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος πριν από λίγη ώρα με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρυχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα.

Τι σημαίνει, όμως, ακριβώς η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Η γενική κατεύθυνση προβλέπει την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος, τη βοήθεια όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων, κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες. Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντονίζει το δυναμικό και τις υπηρεσίες και τους φορείς που αναλαμβάνουν δράση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ γίνεται κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες

Oι πολιτικές ευθύνες:

Εγκληματικές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις τραγικές εξελίξεις στη Μόρια” καταλόγισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, ζητώντας την “άμεση παραίτηση του αρμόδιου υπουργού κ. Μηταράκη”. Μιλώντας στο ραδιόφωνο Alpha 98.9 FM, επισήμανε ότι “η ΝΔ πολύ γρήγορα έκανε πίσω στην ανάγκη και την υπόσχεσή της να απεγκλωβιστεί ο κόσμος από τα νησιά, για να μην ‘τσακωθεί’ με τα πελατειακά δίκτυα που τη στηρίζουν στην ηπειρωτική χώρα”, και τόνισε χαρακτηριστικά πως “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει η εν λόγω κρίσιμη κατάσταση να γίνει ευκαιρία για να προωθήσει ο κ. Μηταράκης και η ΝΔ τα κλειστά κέντρα -ζήτημα στο οποίο τίθεται και θέμα διαφάνειας”, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για “παταγώδη αποτυχία της διαχείρισης του προσφυγικού από την κυβέρνηση”.

Σχόλιο Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής για τα γεγονότα στη Μόρια

Advertisement

Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των “δομών”. Αδιαφόρησε για την αποσυμφόρηση. Διατήρησε τις συνθήκες “ζούγκλας”. Έκρυψε το διογκούμενο πρόβλημα πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του αρμόδιου Υπουργείου.

Εφόσον πρόκειται για εμπρησμό, όπως όλα δείχνουν, το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Όμως, οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη είναι τεράστιες. Αν υπήρξαν υποκινούμενοι προβοκάτορες, όπως υπαινίσσονται, ποιοι τους άφησαν να δράσουν ανεξέλεγκτα; Αυτοί. Πρέπει να παραιτηθούν.

Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής μαζί με σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης. Να καταπολεμηθούν οι εστίες ανομίας, να σταματήσουν να υποφέρουν τοπικές κοινωνίες και αιτούντες άσυλο. Απαιτείται επιχειρησιακός σχεδιασμός για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την πρόληψη μεταφοράς του προβλήματος στην ενδοχώρα.

Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να σηκώνει όλο το βάρος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εδώ και τώρα πρέπει να ξεκινήσει μαζικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη. Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της.