Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Moυλκιώτης για Ασφαλιστικό: Το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει το σχέδιο νόμου της Νέας Δημοκρατίας

Published

on

Τοποθέτηση Γιώργου Μουλκιώτη, ειδικού αγορητή του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Εξ αρχής επισημάνθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία, αντί να καταργήσει τις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο οι συντάξεις μειώνονται κατά μέσο όρο 20-35%, κοροϊδεύει τους νέους με φρούδες υποσχέσεις για «πολύ καλύτερες επικουρικές συντάξεις». 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την αντιμεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση:

  • Υπονομεύει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στη δημιουργία ενός συστήματος δύο ταχυτήτων.
  • Πυροδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον ηλικιακό ρατσισμό.
  • Δεν «θεραπεύει το δημογραφικό πρόβλημα.
  • Δεν παρέχει καμία εγγύηση για το ύψος των συντάξεων.
  • Οι χαμένοι από την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής είναι πολλοί (η νέα γενιά, η παλιά γενιά και οι νυν συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ, η ελληνική οικονομία) ενώ ελάχιστοι είναι οι κερδισμένοι.
  • Υπάρχει αυξημένος πολιτικός κίνδυνος σε ένα σύστημα χαμηλής πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης.

Η Νέα Δημοκρατία προβάλλει μισές αλήθειες για να αποκρύπτει τα μεγάλα ψέματα:

  • Ισχυρίζεται ότι σχεδόν όλες οι προηγμένες χώρες έχουν αναπτύξει κεφαλαιοποιητικά  συστήματα ασφάλισης αλλά δεν λέει ότι στη Σουηδία οι ατομικοί κουμπαράδες που κεφαλαιοποιούν της εισφορές, καταλαμβάνουν συγκριτικά έναν πολύ μικρό χώρο του δημόσιου συνταξιοδοτικού πυλώνα, δεδομένου ότι οι εισφορές που καταβάλλονται σε της, ανέρχονται μόλις στο 2,5%.
  • Δεν λέει τίποτα για την δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη Γερμανία και τη Γαλλία και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Γιατί η Γερμανία και η Γαλλία εφαρμόζουν το διανεμητικό σύστημα καθορισμένων παροχών, πραγματοποιώντας παραμετρικές αλλαγές, προκειμένου να εξασφαλίζεται η προσαρμογή στη γήρανση του πληθυσμού.
  • Δεν εξηγεί γιατί όταν ο δεύτερος πυλώνας του συστήματος, δηλαδή η  επαγγελματική ασφάλιση (Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης/ΙΕΣΠ) λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, επιλέγει να δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό για τα ΤΕΑ/ΙΕΣΠ νέο επικουρικό ταμείο, που θα έχει τα χαρακτηριστικά της επαγγελματικής ασφάλισης.

Η σημερινή Κυβέρνηση αποδεικνύει και με αυτό το σχέδιο νόμου ότι πολιτεύεται σε βάρος της κοινωνίας, των συνταξιούχων, των εργαζομένων και, κυρίως, σε βάρος των νέων.

Το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει το σχέδιο νόμου της Νέας Δημοκρατίας και τονίζει ότι απαιτείται μια σχεδιασμένη αναλογιστικά τεκμηριωμένη και ορθολογική πολιτική κοινωνικής ασφάλισης, μια πολιτική που να συγκλίνει με τις ευρωπαϊκές χώρες, που θα είναι ωφέλιμη και αποτελεσματική για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Τέλος, επιβάλλεται:

  • η ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης
  • ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολιτικών εγγύησης και ενίσχυσης της σύνταξης των μελλοντικών γενεών, που θα προέλθει από την συρρίκνωση της ανεργίας, την πλήρη απασχόληση, την αύξηση του μισθού των εργαζομένων αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας.