Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

N.E KINAΛ Κεφαλονιάς – Ιθάκης: “Σε θολά νερά” η έναρξη της σχολικής χρονιάς

Published

on

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΑ ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, εύχεται καλή σχολική χρονιά στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων των νησιών μας. Με την νέα σχολική χρονιά ανοίγει ένας νέος δημιουργικός κύκλος γεμάτος δίψα για γνώση, γεμάτος χαμόγελα, αισιοδοξία, ελπίδες και όνειρα. 
Η νέα σχολική χρονιά όμως ξεκινάει και με δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η μετάλλαξη δέλτα καλπάζει στην χώρα με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Μετά από 2 χρόνια υπολειτουργίας των σχολείων με τη χρήση τηλε-εκπαίδευσης, περιμέναμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, θα είναι πιο προετοιμασμένο για ένα πιο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων για την φετινή σχολική χρονιά.
Δυστυχώς οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν. Το Υπουργείο Παιδείας, βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια. Δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την διασφάλιση της ομαλής έναρξης της λειτουργίας των σχολείων. Απέτυχε παταγωδώς και με προχειρότητα επιλέγει να συνεχίσει τις πλήρως αποτυχημένες πολιτικές του αγνοώντας τις εκκλήσεις των ειδικών που επισημαίνουν ότι φέτος το άνοιγμα των σχολείων γίνεται υπό χειρότερες συνθήκες σε σχέση με πέρισυ.
Το άνοιγμα των σχολείων γίνεται με μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη. Ο συνωστισμός μέσα στις σχολικές αίθουσες οδηγεί σε δυσκολία για τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των μαθητών. Εν μέσω της πανδημίας, τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν με 25 έως 30 μαθητές εντός της αίθουσας. Σημειωτέον ότι το χειμώνα υπάρχει δυσκολία αερισμού των αιθουσών. Στους μαθητές παρέχεται υφασμάτινη και όχι χειρουργική μάσκα. Η υφασμάτινη μάσκα σύμφωνα με τους ειδικούς έχει μειωμένη δυνατότητα προστασίας από τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού συγκριτικά με την χειρουργική. Δεν υπάρχει μέριμνα για δωρεάν παροχή χειρουργικών μασκών σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, που θα πρέπει να επωμισθούν οι ίδιοι το οικονομικό κόστος. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι από το υστέρημά τους το κόστος του rapidtest για να πάνε στο σχολείο.
Σύμφωνα επίσης, με τις οδηγίες του Υπουργείου για την διαχείρηση ενός θετικού κρούσματος στα σχολεία, θα περιμένουμε να κολλήσουν οι μισοί μαθητές τον κορονοϊό για να κλείσει ένα τμήμα. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η ενδοσχολική μετάδοση του ιού και οι μαθητές να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, στην οικογένειά τους. Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας προκαλεί έκπληξη καθώς μέχρι πέρισυ ένα μόνο θετικό κρούσμα αρκούσε για την αναστολή της λειτουργίας του σχολείου για 14 ημέρες. Επιπλέον, δεν υπάρχει μέριμνα για ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων που θα βρεθούν εντός του σχολικού περιβάλλοντος.
Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, που ήδη έχουν προταθεί από το Κίνημα Αλλαγής:
1. Λιγότεροι μαθητές ανά τμήμα, ανά αίθουσα ώστε να είναι δυνατή η αραίωση των θρανίων και η τήρηση των αποστάσεων – Εξασφάλιση κατάλληλων αιθουσών ώστε να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις και τα σχολεία να λειτουργούν με 15 μαθητές ανά τμήμα.
2. Πρόσληψεις μονίμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών στα σχολεία αντί για ημίμετρα και μπαλώματα όπως είναι οι τρίμηνες συμβάσεις εργασίας και οι προσλήψεις αναπληρωτών.
3. Συμπληρωματική έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών για την εξασφάλιση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού στα σχολεία (υλικά ατομικής υγιεινής, υλικά καθαρισμού κτλ).
4. Δωρεάν παροχή χειρουργικών μασκών για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (μια την ημέρα).
5. Μέριμνα για τον καθαρισμό των σχολείων ακόμα και κατά την διάρκεια της ημέρας, στα διαλείμματα – Αύξηση προσωπικού καθαριότητας των σχολείων – Εξασφάλιση επαρκούς προσωπικού για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων.
6. Κυλιόμενο ωράριο των τμημάτων στο σχολείο ώστε να μην βγαίνουν την ίδια ώρα για διάλειμμα όλα τα παιδιά και παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού στο προαύλιο των σχολείων.
7. Κλείσιμο τμήματος και έναρξη τηλε-εκπαίδευσης αμέσως μόλις βρεθεί έστω και ένα θετικό κρούσμα σε ένα τμήμα.
8. Διενέργεια Rapid τεστ σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ενός τμήματος αμέσως μόλις βρεθεί θετικό κρούσμα και όχι μόνο στους μη εμβολιασμένους.
9. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των επαφών του θετικού κρούσματος με ευθύνη του ΕΟΔΥ με σκοπό να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού από το σχολείο στην κοινότητα.
10. Δωρεάν rapid τεστ για μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς στις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ – Είναι απαράδεκτο και τιμωρητικό μέτρο οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί να πληρώνουν το κόστος του διαγνωστικού ελέγχου.
11. Ειδική μέριμνα για την προστασία μεγάλης ηλικίας εκπαιδευτικών ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
12. Αύξηση δρομολογίων για την μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία με σκοπό την αποφυγή του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
13. Διαμόρφωση προγράμματος αναπλήρωσης του μαθησιακού κενού των μαθητών για τα δύο προηγούμενα χρόνια. Απαιτείται ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καραντίνας στους μαθητές των σχολείων.
Μετά από 2 χρόνια υπολειτουργίας των σχολείων απαιτούμε από το Υπουργείο Υγείας να λάβει επιτέλους όλα τα απαραίτητα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων. Θέλουμε τους μαθητές στα σχολεία και όχι στο σπίτι μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή. Απαιτούμε όμως ασφαλή σχολεία για να προστατευθούν τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί.