Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ηλιόπουλος: Εικόνα βαθιάς θεσμικής παρακμής οι συνομιλίες Γεραπετρίτη-Φουρθιώτη

Published

on

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 96.5 Θεσσαλονίκης» (Άγγελος Γαβρής, Λυδία Κοκκινά)

Για «άρωμα βαθιάς θεσμικής παρακμής», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 96.5 Θεσσαλονίκης», ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις για συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του Μένιου Φουρθιώτη.

«Μιλάμε για έναν υπόδικο, έναν άνθρωπο για τον οποίο ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατήγγειλε ότι εισέβαλε με μπράβους στο Υπουργείο για να τον απειλήσει», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ υπενθύμισε: «μιλάμε για έναν άνθρωπο που, επί της σημερινής κυβέρνησης, είχε συνοδεία 14 αστυνομικούς». «Με αυτόν τον άνθρωπο λοιπόν, φαίνεται ότι συνομιλούσε ο κ. Γεραπετρίτης, το νούμερο 2 της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα ποια είναι η σχέση της με το συγκεκριμένο άτομο και για ποιο λόγο αυτός φέρεται να εκβιάζει μέλη της κυβέρνησης», επισήμανε. «Αυτή η θεσμική παρακμή δεν αξίζει στη χώρα και στους πολίτες. Μαζί με την ανεπάρκεια στην πανδημία και την ακρίβεια, η κοινωνία πληρώνει ακριβά και στα θέματα Δημοκρατίας την κυβέρνηση Μητσοτάκη και είναι πραγματικό το αίτημα για την πολιτική αλλαγή», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά την ακρίβεια, επανέλαβε: «είναι πλέον φανερό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποτίμησε το πρόβλημα». «Το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ανακοίνωνε ένα κονδύλι μόλις 150 εκ. ευρώ, λέγοντας ότι το πρόβλημα θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι τα Χριστούγεννα», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «από τότε λέγαμε ότι το κόστος στην ελληνική οικονομία από την ακρίβεια –ειδικά στην ενέργεια- θα είναι πάνω από 1 δισ. και θα κρατήσει πάνω από εννιά μήνες». «Δυστυχώς είχαμε δίκιο», είπε.

«Αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα απ’ όλα είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που έχει χαμηλότερο κατώτατο από αυτόν του 2010, ενώ το ’20 και το ’21 σχεδόν όλες οι χώρες στην ευρωζώνη προχώρησαν σε αύξηση του βασικού μισθού», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Δεν γίνεται η κυβέρνηση να προαναγγέλλει αύξηση το Μάιο. Τώρα είναι που οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους», σημείωσε. «Αυτή η αύξηση βέβαια δεν θα στηρίξει μόνο τους εργαζόμενους», πρόσθεσε, «αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί σχεδόν το σύνολο του κατώτατου μισθού κατευθύνεται στην κατανάλωση».

«Δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι η ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ», ξεκαθάρισε, «κάτι που έχουν κάνει άλλες χώρες όπως η Ισπανία». «Με την επιδότηση και μόνο καταλήγουμε –με τα χρήματα των πολιτών- να επιδοτούμε τα υπερκέρδη των ιδιωτών στην αγορά ενέργειας», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Τρίτον, χρειάζεται να γίνει μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και γενικά στα καύσιμα», τόνισε. «Και πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε σε ένα σχήμα ρύθμισης και διαγραφής του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Αναφερθείς στην εν εξελίξει κακοκαιρία, σημείωσε: «οι άνθρωποι που είναι στην πιο δύσκολη θέση είναι οι άστεγοι, οι ευάλωτες ομάδες, όσοι δεν μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους». «Η ενεργειακή φτώχεια έχει επανέλθει με πολύ βίαιο τρόπο», πρόσθεσε. «Ένα σημαντικό πρόβλημα που καταγράφεται μέχρι στιγμής είναι η κατάσταση στα σχολεία. Σε πάρα πολλά σχολεία η τηλεκπαίδευση δεν λειτουργεί σωστά», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας πως «το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τα ίδια τα σχολεία μέσα στο Σαββατοκύριακο να λύσουν προβλήματα που η κυβέρνηση δεν έχει λύσει εδώ και δύο χρόνια».

Advertisement

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση βιασμού της 24χρονης Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη και άλλες υποθέσεις σεξουαλικής βίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε: «δεν μπορεί κάποιος να πει ότι τώρα “γεννήθηκαν” αυτά τα περιστατικά, αλλά ότι τώρα αρχίζουν να αποκτούν περισσότερη ορατότητα, ότι τώρα σπάει η σιωπή». «Το θεσμικό και δημοκρατικό μας καθήκον είναι να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία συγκάλυψη σε οποιαδήποτε υπόθεση –όσο ισχυρά οικονομικά ή πολιτικά στηρίγματα μπορεί να έχουν αυτοί οι οποίοι εμπλέκονται», ανέφερε. Προσθέτοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα θεσμικά ελλείμματα που προκύπτουν σε αυτές τις υποθέσεις, σημείωσε χαρακτηριστικά: «δεν γίνεται να χρειάζονται τρεις μέρες μέχρι να δει ο ιατροδικαστής το θύμα –όπως κατήγγειλε η ίδια- ενώ θα έπρεπε να καταθέσει την πρώτη φορά παρουσία ψυχολόγου, κάτι που δεν έγινε». «Ζητούμενο είναι ο διαρκής αγώνας για να κατοχυρώνουμε θεσμικά εργαλεία, όπως κατοχυρώθηκε στην Ελλάδα ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, καταλήγοντας ότι «πρέπει να αγωνιζόμαστε συνεχώς για μια κοινωνία ανοιχτή, που θα παράγει ένα πλαίσιο ασφάλειας για όλες και όλους, που δεν θα ανέχεται καμία πρακτική έμφυλης βίας».

Advertisement