Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Ηλιόπουλος για “αλαλούμ” Χαρδαλιά – Αρχηγού Πυροσβεστικής: «Όταν δεν μπορούν να συνεννοηθούν μέχρι και μεταξύ τους για το πόσα εναέρια μέσα επιχειρούν, είναι λογικό να ανησυχούμε»

Published

on

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA (Σωτήρης Μπολάκης & Κατερίνα Νώντα)

Για ξεκάθαρες ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστροφική εξέλιξη των πυρκαγιών που σαρώνουν τη χώρα, για προφανή ανεπάρκεια των εναέριων μέσων και παντελή απουσία συντονισμού, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

«Η πρώτη σκέψη μας αυτή τη στιγμή είναι σε όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν τη μάχη, στους χιλιάδες συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και σε όσους έχουν χάσει τους κόπους μιας ζωής», τόνισε.

«Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι έχουμε τόσες φωτιές να έχουν ξεφύγει επί μέρες σε όλη τη χώρα -χωρίς να υπάρχει δυνατός αέρας, ότι η Βόρεια Εύβοια έχει σχεδόν σβηστεί από το χάρτη -έχουν καεί περίπου 200.000 στρέμματα-, ότι η Αττική καίγεται πέντε μέρες, ενώ φτάσαμε η φωτιά να διατρέχει όλη τη Μάνη και να εκκενώνεται το Γύθειο», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «όλα αυτά δείχνουν πως υπάρχουν σοβαρές ευθύνες».

Επαναλαμβάνοντας τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεπάρκεια των εναέριων μέσων –τα οποία τα απευθύνουν και οι ίδιοι οι πολίτες- σημείωσε: «χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ο αρχηγός της Πυροσβεστικής έλεγε ότι στην Εύβοια επιχειρούν 7 με 8 εναέρια μέσα, τη στιγμή που ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για 17»«Όταν δεν μπορούν να συνεννοηθούν μέχρι και μεταξύ τους για το πόσα εναέρια μέσα επιχειρούν, είναι λογικό να ανησυχούμε», υπογράμμισε. «Ή ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δεν γνωρίζει τον αριθμό που επιχειρεί ή ο κ. Χαρδαλιάς λέει ψέματα», είπε.

Όσον αφορά την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ για το γεγονός ότι «κατήργησε το πιλοτικό πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.066 εργαζόμενους, που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ’18-’19»«Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο κατήργησε αυτό το πρόγραμμα, αλλά ακύρωσε παράλληλα και τις 500 προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί για τα δασαρχεία», επισήμανε.

Τόνισε ακόμα ότι «τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, μας δείχνουν για ακόμη μια φορά με τραγικό τρόπο ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και κάνουν ακόμα πιο επιτακτική τη συζήτηση για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε απέναντι στο περιβάλλον», λέγοντας συγκεκριμένα: «ο νόμος Χατζηδάκη για το περιβάλλον –του οποίου την απόσυρση είχαν ζητήσει όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις- κατήργησε το σύνολο σχεδόν των μέχρι τότε κυρωμένων δασικών χαρτών»«Και όταν καταργείς τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, αντικειμενικά “κλείνεις το μάτι” στους καταπατητές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου. Πρόσθεσε δε ότι «με βάση την ίδια πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση, ο σχεδιασμός της λέει ότι από την επόμενη χρονιά στην Αττική θα έχουμε δύο εργοστάσια που θα καίνε σκουπίδια…».

Advertisement

«Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε γενναία μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που καταστράφηκαν οικονομικά, που έχασαν σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, πρέπει να ζήσουν», είπε χαρακτηριστικά. «Και είναι πολύ προκλητικό», συμπλήρωσε, «να βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης, εν μέσω αυτής της καταστροφής, και να δηλώνει ότι “τα σπίτια ξαναγίνονται”».

Σημείωσε επίσης ότι «η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει το παράδειγμα του εθελοντή πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στη μάχη με τη φωτιά, οφείλει να είναι αρωγός στην οικονομική στήριξη της οικογένειάς του». «Και πρέπει εδώ και τώρα», πρόσθεσε, «να επανέλθει το πρόγραμμα με τους 5.066 εργαζόμενους στη δασοπροστασία –το οποίο κατήργησε η ΝΔ-, πρέπει να προχωρήσουν οι προσλήψεις στα δασαρχεία, πρέπει να αποσυρθεί ο νόμος Χατζηδάκη και να ξεκινήσει από μηδενική βάση η συζήτηση για έναν ολοκληρωμένο κλιματικό νόμο».

Τέλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στις εκατοντάδες πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών που στηρίζουν αυτές τις μέρες τους πληγέντες από τις πυρκαγιές και πρέπει όλοι μας να κινητοποιηθούμε στην ίδια κατεύθυνση».