Ν.Γιαννακοπούλου: “Να περάσουμε με ταχύτητα στην ψηφιακή εποχή – Βασίζεται στο πρόγραμμα “ΕΡΜΗΣ” του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση;”

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” – ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ!

Σημεία ομιλίας Νάντιας Γιαννακοπούλου, Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου του Κινήματος του Κινήματος Αλλαγής, στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Ολομέλεια, τοποθετήθηκε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, τονίζοντας πως «Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται μέσα σε μία περίοδο που αδιαμφισβήτητα οφείλουμε να κάνουμε γενναία βήματα προς το μέλλον, προς τη νέα ψηφιακή εποχή.

Κάτι τέτοιο αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο μέσα από την κρίση του κορονοϊού, μέσα από το lock down το οποίο λειτούργησε ως ψηφιακός επιταχυντής, όπως κι εσείς έχετε πει.

Αν, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι είχε ένα θετικό όλη αυτή η απίστευτη δοκιμασία, ας ελπίσουμε, ότι είναι η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αφήνοντας πίσω χρόνιες αγκυλώσεις ιδιαίτερα όσον αφορά στις δημόσιες υπηρεσίες και στην παροχή όλων αυτών των υπηρεσιών, που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του κοινού και αν θέλετε συνολικότερα με την εξυπηρέτηση και επιτάχυνση της οικονομίας μας.»

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις επί του νομοσχεδίου, δεν παρέλειψε να αναφέρει τα εξής: «Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής, από την αρχή τονίσαμε πως είναι απολύτως το μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών, προσιτό και στον πολίτη και στον δημόσιο υπάλληλο μέσω του οποίου ο πολίτης θα γνωρίζει από πριν το νομοθετικό πλαίσιο, τη διαδικασία και όλα τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής του

Όμως αναρωτιέμαι κε Υπουργέ, κατά πόσο έχετε βασιστεί στη δουλειά που είχε γίνει, επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με το σύστημα ΕΡΜΗΣ, που πρώτο κατέγραψε τις διοικητικές διαδικασίες και λειτουργίες.

Αν θέλατε κε Υπουργέ, να κάνετε μια πραγματική καινοτομία και να δείξετε μια γενναία μεταρρυθμιστική διάθεση γιατί δεν συστήνετε και ψηφιακό οργανόγραμμα για την αποτύπωση της δομής και στελέχωσης του Δημοσίου αλλά και των φορέων που χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους; Αυτή η αποτύπωση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες, επειδή καταγράφει με τα ελάχιστα στοιχεία τις μονάδες και τα άτομα όπως είναι ακριβώς αυτή τη στιγμή. Μπορεί να εφαρμοστεί με ένα νόμο ανάλογο με αυτόν της Διαύγειας και μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο και εργαλείο για μεταρρυθμίσεις. Είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010 παρά το γεγονός ότι και τότε είχε προταθεί από επιστημονικούς φορείς και αρκετούς βουλευτές. Γιατί δεν το κάνετε λοιπόν τώρα; Αυτό είναι κορυφαία μεταρρύθμιση κε Υπουργέ. Τολμήστε το».

Τέλος ανέφερε τα εξής: «Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, οραματιζόμαστε ένα νέο ψηφιακό κράτος. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταστούν σαφή τα μέτρα, οι εγγυήσεις και οι μηχανισμοί ασφαλείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων και την προστασία της προσωπικότητας των Ελλήνων πολιτών σε παράλληλη πλεύση με τη στροφή της κοινωνίας μας σε μια νέα εποχή

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους δεν είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και σίγουρα δεν είναι υπόθεση ενός Κόμματος. Η Ελλάδα, πρέπει να αλλάξει σελίδα και να μετασχηματιστεί σ’ ένα κράτος ψηφιακό και φιλικό προς τον πολίτη.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ