ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάγια Γρηγοράκου: “Πρέπει να επενδύσουμε σ’ έναν τουριστικό προϊόν επώνυμο και όχι ανώνυμο.”
Στην Ολομέλεια τοποθετήθηκε η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο: «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού» .
Η Βουλευτής ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση επεσήμανε ότι σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού ή για μέτρα στήριξης του τουρισμού, χωρίς ταυτόχρονα να μιλάμε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την Φέρουσα Ικανότητα των περιοχών και την ανάδειξη των ξεχωριστών πολιτισμικών τους στοιχειών.
Η Νάγια Γρηγοράκου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ελλείψεις προσωπικού που καταγράφονται στον κλάδο του τουρισμού, τονίζοντας πως οι 80.000 κενές θέσεις εργασίας συνεπάγονται αφενός κακή ποιότητα υπηρεσιών για τους επισκέπτες και αφετέρου εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες για τους εργαζόμενους.
«Ο κόσμος του τουρισμού στη χώρα κραυγάζει, αλλά το Υπουργείο Τουρισμού κωφεύει. Δεν ακούει τα πάγια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου σχετικά με το επίδομα ανεργίας, την άδεια μητρότητας, την έλλειψη καταλυμάτων, τα προβλήματα που απορρέουν από την εποχικότητα και πολλά – πολλά άλλα. Δεν ακούει τους επιχειρηματίες που μιλούν για υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, για μη ικανοποίηση των προσδοκιών του επισκέπτη και για τον σκληρό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν με προορισμούς που προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές στους τουρίστες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, πρότεινε στην αρμόδια Υπουργό να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σχετικά με την επιδότηση ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων, καθώς με την προτεινόμενη ρύθμιση, αφενός η παραπάνω κατηγορία ανέργων θα μπορέσει στην παρούσα περίοδο να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες διαβίωσης και, αφετέρου, παρέχονται ισχυρά κίνητρα ασφάλισης, δεδομένου ότι η εποχική εργασία χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας.
Αναφερόμενη στην τουριστική ανάπτυξη της Λακωνίας, η Βουλευτής τόνισε ότι καθώς σήμερα η Λακωνία επιχειρεί να διεκδικήσει μία θέση ανάμεσα στους ανεπτυγμένους προορισμούς αποκαλύπτεται πως σημαντικές υποδομές υστερούν σε σχέση με την υπόλοιπη ανάπτυξη. «Δρόμοι, λιμάνια, υποδομές υγείας, αλλά και η προσβασιμότητα σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι λίγα μόνο από τα μέτωπα στα οποία η Λακωνία αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα», είπε.
Επιπλέον, μιλώντας για το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης του Νομού Λακωνίας, σημείωσε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η ιδιαιτερότητα και όχι η μαζικότητα, με την δημιουργία προϊόντων, αλλά και υπηρεσιών που δύσκολα θα έχουν υποκατάστατα.
«Πρέπει να επενδύσουμε σ’ έναν τουριστικό προϊόν επώνυμο και όχι ανώνυμο. Οι πολιτιστικές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες της Λακωνίας πρέπει να καταστούν τα κύρια στοιχεία ταυτότητας του τουριστικού προϊόντος της […]. Η Λακωνία ευνοείται από ένα μοναδικό γεωφυσικό ανάγλυφο, από πολιτισμικά χαρακτηριστικά και παραδόσεις που, αν δεν αλλοιωθούν, καθιστούν τόσο τα προϊόντα της γεωργίας της, όσο και του τουρισμού της μοναδικά. Γι’ αυτό επιμένω πως για τη Λακωνία η χάραξη μιας στρατηγικής συνέργειας που θα συνδέει τουρισμό και γεωργία δεν είναι απλώς χρήσιμη, αλλά αναγκαία. Σύνδεση του τουρισμού και της γεωργίας μέσω των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών και μέσω των ιδιαίτερων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων. Γιατί το ζητούμενο είναι ακριβώς αυτό: να επιτευχθεί μια άρρηκτη σύνδεση ενός προϊόντος με μία περιοχή. Και εδώ η Λακωνία μπορεί πραγματικά να πρωταγωνιστήσει, καλύπτοντας ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη», κατέληξε.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
«O τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας» – κλισέ, αλλά αληθινό.
Δεν χρειάζονται ούτε αριθμοί, ούτε ποσοστά για να το επιβεβαιώσουν – είναι γνωστό.
Όπως είναι γνωστό πως η «ατμομηχανή του τουρισμού» συνδέεται και με το περιβάλλον, γιατί ο τουρισμός αναπτύσσεται εκεί όπου υπάρχει υψηλή ποιότητα φυσικών και πολιτισμικών πόρων.
Και με αυτή την έννοια αποτελεί εξ ορισμού μια βιώσιμη αναπτυξιακή δραστηριότητα.
Σήμερα, όμως, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού ή για μέτρα στήριξης του τουρισμού, χωρίς ταυτόχρονα να μιλάμε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την Φέρουσα Ικανότητα των περιοχών και την ανάδειξη των ξεχωριστών πολιτισμικών τους στοιχειών.
Παρ’ όλα αυτά έχουμε στα χέρια μας ένα νομοσχέδιο από το Υπουργείο Τουρισμού που όχι μόνο αγνοεί τα παραπάνω, αλλά κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κοντόφθαλμα και αναχρονιστικά.
Με 67 άρθρα και μία Τροπολογία 3 άρθρων, επιχειρεί πρόχειρα και βιαστικά να ρυθμίσει πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα χωρίς να αναφέρεται πουθενά η Φέρουσα Ικανότητα.
Αυξάνει συντελεστές δόμησης.
Δίνει παρατάσεις.
Τακτοποιεί αυθαιρεσίες με φωτογραφικές διατάξεις υπέρ λίγων και μεγάλων επιχειρήσεων.
Και όλα αυτά, αγνοώντας τις σύγχρονες τάσεις για την τουριστική ανάπτυξη που απαιτούν περιβαλλοντικές εγγυήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα.
Τα νέα μοντέλα τουρισμού βασίζονται στη χαμηλή δόμηση.
Δεν βασίζονται στην αύξηση των επισκεπτών.
Αλλά στην αύξηση των εσόδων και των θέσεων εργασίας ανά επισκέπτη, γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί ένα διαφορετικό επίπεδο τουρισμού.
Για άλλη μία φορά έχουμε στα χέρια μας ένα νομοσχέδιο που βρίθει βαρυσήμαντων τίτλων χωρίς περιεχόμενο.
Τίτλοι, που επιβεβαιώνουν την έλλειψη ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδιασμού, την έλλειψη οράματος και κυρίως την έλλειψη λύσεων στα πραγματικά και δομικά προβλήματα του Τουρισμού στη χώρα μας.
Προχθές, ο Πρόεδρός μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, συνάντησε τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό.
Ο κλάδος μιλά για 80.000 κενές θέσεις εργασίας, κα Υπουργέ.
Κενές θέσεις εργασίας που συνεπάγονται αφενός κακή ποιότητα υπηρεσιών για τους επισκέπτες και αφετέρου εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες για τους εργαζόμενους.
Ο κόσμος του τουρισμού στη χώρα κραυγάζει, αλλά το Υπουργείο Τουρισμού κωφεύει.
Δεν ακούει τα πάγια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου σχετικά με το επίδομα ανεργίας, την άδεια μητρότητας, την έλλειψη καταλυμάτων, τα προβλήματα που απορρέουν από την εποχικότητα και πολλά – πολλά άλλα.
Δεν ακούει τους επιχειρηματίες που μιλούν για υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, για μη ικανοποίηση των προσδοκιών του επισκέπτη και για τον σκληρό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν με προορισμούς που προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές στους τουρίστες.
Και αφού δεν ακούτε όλους αυτούς, ακούστε κα Υπουργέ τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και κάντε δεκτή την τροπολογία που σας έχουμε καταθέσει σχετικά με την επιδότηση ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση, αφενός η παραπάνω κατηγορία ανέργων θα μπορέσει στην παρούσα περίοδο να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες διαβίωσης και, αφετέρου, παρέχονται ισχυρά κίνητρα ασφάλισης, δεδομένου ότι η εποχική εργασία χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τα τελευταία χρόνια σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης του Νομού Λακωνίας αποτελεί ο τουρισμός, ενώ σήμερα η Λακωνία επιχειρεί να διεκδικήσει μία θέση ανάμεσα στους ανεπτυγμένους προορισμούς.
Ωστόσο, η εκτίναξη των αφίξεων συνδέεται με επιβαρύνσεις σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο και αποκαλύπτει πως σημαντικές υποδομές υστερούν σε σχέση με την υπόλοιπη ανάπτυξη.
Δρόμοι, λιμάνια, υποδομές υγείας, αλλά και η προσβασιμότητα σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι λίγα μόνο από τα μέτωπα στα οποία η Λακωνία αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα.
Ως Βουλευτής του Νομού Λακωνίας μου είναι απολύτως καθαρό πως κύρια κατεύθυνση της τουριστικής πολιτικής επιβάλλεται να είναι η ιδιαιτερότητα και όχι η μαζικότητα.
Στόχος μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία προϊόντων, αλλά και υπηρεσιών που δύσκολα θα έχουν υποκατάστατα.
Γι’ αυτό και πρέπει να επενδύσουμε σ’ έναν τουριστικό προϊόν επώνυμο και όχι ανώνυμο.
Οι πολιτιστικές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες της Λακωνίας πρέπει να καταστούν τα κύρια στοιχεία ταυτότητας του τουριστικού προϊόντος της.
Το Λακωνικό ελαιόλαδο.
Το Λακωνικό μέλι.
Το άγριο τοπίο της Μάνης.
Ή τα Μανιάτικα μοιρολόγια που πρόσφατα εγγράφηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
Ο εμβληματικός Μυστράς, το διατηρητέο Γεράκι.
Το Κάστρο της Μονεμβασιάς, η Ελαφόνησος και τόσα άλλα.
Η Λακωνία ευνοείται από ένα μοναδικό γεωφυσικό ανάγλυφο, από πολιτισμικά χαρακτηριστικά και παραδόσεις που, αν δεν αλλοιωθούν, καθιστούν τόσο τα προϊόντα της γεωργίας της, όσο και του τουρισμού της μοναδικά.
Εδώ η ποιοτική διαφοροποίηση του ενός τομέα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και για τον άλλον.
Γι’ αυτό επιμένω πως για τη Λακωνία η χάραξη μιας στρατηγικής συνέργειας που θα συνδέει τουρισμό και γεωργία δεν είναι απλώς χρήσιμη, αλλά αναγκαία.
Σύνδεση του τουρισμού και της γεωργίας μέσω των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών και μέσω των ιδιαίτερων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων.
Γιατί το ζητούμενο είναι ακριβώς αυτό: να επιτευχθεί μια άρρηκτη σύνδεση ενός προϊόντος με μία περιοχή.
Και εδώ η Λακωνία μπορεί πραγματικά να πρωταγωνιστήσει, καλύπτοντας ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Στη βάση αυτή θα έπρεπε να συζητούμε σήμερα.
Φαίνεται όμως πως σας αρκεί ο αριθμός των αφίξεων και η πληρότητα των ξενοδοχείων.
Αλλά δυστυχώς κα Υπουργέ, αυτό δεν αρκεί.
Σας ευχαριστώ.