Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να φοβάται τον διάλογο για τα προβλήματα που πρέπει να λύσει»

Published

on

Kαλεσμένη του Γιάννη Ντσούνου και του Χρήστου Κούτρα στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ ήταν η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στην συζήτηση μας αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας ειλικρινούς αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος στα όργανα του κόμματος ώστε να βρεθούν οι αίτιες που δεν επέτρεψαν στο ΠΑΣΟΚ να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει.

Στην τοποθέτηση της επισήμανε ότι:

«Από πότε είναι χάρη στον κ. Μητσοτάκη το να συζητάμε για το ΠΑΣΟΚ και τι πήγε ή δεν πήγε καλά ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο μας έχει απογοητεύσει;

Η μεγαλύτερη χάρη στον κ. Μητσοτάκη είναι να έχει αντιπολίτευση που κινείται σε χαμηλά ποσοστά. Με μία Αξιωματική Αντιπολίτευση στο 14% και μια μείζον αντιπολίτευση όπως είναι το ΠΑΣΟΚ στο 12,8%.

Το ΠΑΣΟΚ είχε την δυνατότητα να είναι δεύτερο κόμμα με ένα ισχυρό ποσοστό το βράδυ των εκλογών, όπως φαίνονταν και στις δημοσκοπήσεις. Όμως δυστυχώς αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε, αντίθετα χάσαμε 110 χιλιάδες ψηφοφόρους, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης έχανε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους. Αυτά είναι τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε.

Εσωστρέφεια δεν είναι ο διάλογος και η κουλτούρα του διαλόγου και της σύνθεσης θέσεων στα όργανα του κόμματος. Εσωστρέφεια είναι να συζητάμε επί ενάμιση χρόνο τι θα γίνει, τι μπορεί να γίνει, τι δεν πήγε σωστά και αν θα πάμε σε διαδικασίες εκλογής αρχηγού το 2025.

Advertisement

Ο φόβος του διαλόγου δεν ταιριάζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα. Επί προεδρίας του τεράστιου Ανδρέα Παπανδρέου υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και θέσεις εντός του κόμματος, αλλά λειτουργούσαν διαρκώς τα όργανα και συζητούνταν τα πάντα και υπήρχε σύνθεση θέσεων. Αυτή η τακτική που ακολουθούνταν και επί προεδρίας Κώστα Σημίτη και αργότερα του Γιώργου Παπανδρέου.

Τώρα θα δαιμονοποιήσουμε τον διάλογο και θα προσφύγουμε στην ανθρωποφαγία όσων εκφράζουν αντίθετη άποψη;

Όλοι οι συνάδελφοι Βουλευτές, ιδρώσαμε την φανέλα, λιώσαμε παπούτσια κατά την προεκλογική περίοδο και έχουμε τεράστια αγωνία για όλο αυτό που συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ. Με τον κ. Κωνσταντινόπουλο και τον κ. Κατρίνη έχουμε κατά καιρούς εκφράσει διαφορετικές απόψεις, αλλά είμαστε στο ΠΑΣΟΚ από μικρά παιδιά. Δίνουμε το παρόν στον αγώνα του κόμματος ως υποψήφιοι από το 2007, στις πιο δύσκολες στιγμές του ΠΑΣΟΚ, όταν η παράταξη κατακρημνίζονταν στα τάρταρα, γι’ αυτό και δεν ανέχομαι να γίνονται δολοφονίες χαρακτήρων ή να υπάρχει ποινικοποίηση της διαφορετικής άποψης. Κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στην ιστορία και δεν είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ.

Όταν ανοίγει ένα διάλογος θα πρέπει να συζητούνται όλα, πρωτίστως θα πρέπει να μιλήσουμε για τις πολιτικές, τις θέσεις, τις προτάσεις και την φυσιογνωμία του κόμματος. Καλώς ή κακώς οι πολιτικές εκφράζονται από πρόσωπα. Ο ιδρυτής και ιστορικός μας ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου είχε εκφράσει την στήριξη στα ευρεία λαϊκά στρώματα, ο Κώστας Σημίτης είχε εκφράσει τον εκσυγχρονισμό, ο Γιώργος Παπανδρέου τις μεταρρυθμίσεις. Όπως γίνεται εμφανές κάθε πρόεδρος εκφράζει συγκεκριμένες πολιτικές, άρα θα πρέπει να δούμε τι εκφράζουν οι πολιτικές που ακολουθούμε και αν μας αρκεί αυτό το 12,8% που πήραν αυτές οι πολιτικές στις εκλογές.

Από εκεί και πέρα, το αν θα τεθεί θέμα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα αποφασιστεί στα όργανα του κόμματος, όπου και θα πρέπει να συζητηθούν όλες οι προτάσεις και οι πλατφόρμες που έχουν κατατεθεί από τος συναδέλφους. Προσωπικά πιστεύω στην εσωτερική δημοκρατία του κόμματος μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης που επί προεδρίας της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, ζητούσε την τακτική σύγκληση των οργάνων και ήταν αυτός που έλεγε ότι στα εκλογικά αποτελέσματα όταν βάζουμε ένα πήχη δεν μπορούμε να περνάμε από κάτω. Αναρωτιέμαι δύο μέτρα και δύο σταθμά; Δεν ισχύουν τώρα αυτά που έλεγε πριν μερικά χρόνια;

Ο φόβος δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα και πρέπει να ξαναβρεί την φυσιογνωμία ενός κυβερνητικού κόμματος όπως ήταν επί Ανδρέα Παπανδρέου, επί Κώστα Σημίτη, επί Γιώργου Παπανδρέου.»

Advertisement
Advertisement