Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ν. Ηλιόπουλος: «Σημαντική εξέλιξη η υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τις πατέντες των εμβολίων από το Συμβούλιο της Ευρώπης»

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» (Γιώργος Παπαδάκης)

 

«Σημαντική εξέλιξη η υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τις πατέντες των εμβολίων από το Συμβούλιο της Ευρώπης»

 

«Ο κ. Μητσοτάκης φέρει και εκείνος ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο ζήτημα των εμβολίων», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική ΣυμμαχίαΝάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με το Γιώργο Παπαδάκη.

 

«Είναι πολύ σημαντικό ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά από πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, συζήτησε και υπερψήφισε -με μεγάλη πλειοψηφία- την πρόταση για την άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια», επισήμανε. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο θέμα», ανέφερε ο Ν. Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, επέλεξε να χλευάσει τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση που έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό, να πάρει η ΕΕ τις πατέντες των εμβολίων». «Τώρα, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει άμεσα να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία», πρόσθεσε.

 

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογράμμισε ότι «από τις αρχές Νοέμβρη, που ξεκίνησε το lockdown, μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει 5.098 συνανθρώπους μας, αυτό σημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους δεν δουλεύουν». «Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου έχει δηλώσει ότι οι περισσότερες μολύνσεις γίνονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται την πραγματικότητα. Δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο ούτε για τα μέσα μεταφοράς, ούτε για τους μαζικούς χώρους εργασίας. Έχει διαλύσει την επιθεώρηση εργασίας και πολλοί εργασιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Διαφήμιση

«Όμως η προστασία της ζωής δεν έχει μόνο το υγειονομικό σκέλος, αλλά και το σκέλος της οικονομικής επιβίωσης», διεμήνυσε και σημείωσε ότι «το 2020 η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη και τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος στους εργαζόμενους».

 

«Αυτό σημαίνει ότι –παρά το άνοιγμα της αγοράς- αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει, άμεσα, σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι αναπόφευκτα», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και επανέλαβε τις «τρεις συγκεκριμένες προτάσεις» που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «επιχορήγηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση –κάτι που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- και εφαρμογή ενός σχήματος ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, με διαγραφή ενός μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις». «Μόνο έτσι θα καταφέρουμε το 2021 να μην είναι μια χρονιά κοινωνικής χρεοκοπίας», πρόσθεσε.

 

Τέλος, σχετικά με την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «αν η ΝΔ δεν ήθελε να γίνονται συλλαλητήρια, όπως το σημερινό, θα μπορούσε να μην καταθέσει ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο για την παιδεία, εν μέσω lockdown και με τις σχολές κλειστές». «Ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνούν όχι μόνο φοιτητές και ακαδημαϊκοί αλλά και το σύνολο των πρυτάνεων», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.