Υπερψηφίζουν Νέα Δημοκρατία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ το νομοσχέδιο για το Ελληνικό, με τίτλο «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων» που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με το 902.gr, ο εισηγητής της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης για να «τρέξει» η επένδυση στο Ελληνικό και για την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι «δεν είχε όραμα» για το συγκεκριμένο έργο.
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοπίστη Πέρκα, υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε πολύ περισσότερα από κάθε άλλη κυβέρνηση και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επί 20 μήνες καθυστερεί. Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «ναι επί της αρχής», διότι «είμαστε υπέρ της επένδυσης, έχουμε δουλέψει πολύ για αυτή».
Την απόσυρση της σύμβασης ζήτησε το ΚΚΕ που κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο ίδιος σημείωσε την ταύτιση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο να ξεμπλοκάρουν κάθε φορά την επένδυση και την ευθυγράμμιση του κράτους στην παράκαμψη των εμποδίων όταν πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων. Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά χωροθέτησε καζίνο μέσα στον αστικό ιστό.
Ανέφερε ότι δημιουργείται μια ιδιωτική πόλη μέσα στην πόλη και πως είναι απάτη τα περί μητροπολιτικού πάρκου, καθώς το πράσινο θα είναι σε μια ελάχιστη έκταση που θα είναι το προαύλιο των ακριβών κατοικιών.
Σημείωσε ότι χάνεται μια ελεύθερη παραλία, καθώς θα απομείνει μόνο ένα χιλιόμετρο για τους υπόλοιπους κατοίκους και η πρόσβαση θα είναι πιθανότατα με εισιτήριο. Αναφερόμενος στις συνέπειες, τόνισε ότι οι έξι ουρανοξύστες των 200 μέτρων θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Αττικής και θα επιφέρουν κλιματικές επιπτώσεις.
Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει κυκλοφοριακή επιβάρυνση καθώς εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο τουρίστες θα συγκεντρώνονται μόνο στο Ελληνικό, ενώ θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις μικρές επιχειρήσεις του Εμπορίου και του Επισιτισμού λόγω της αύξησης του κόστους της επαγγελματικής στέγης και των ανταγωνισμού.
Ο Γιώργος Καμίνης, Βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε τα εξής:
Γιώργος Καμίνης: «Τασσόμαστε υπέρ της επένδυσης στο Ελληνικό. Η Κυβέρνηση να καταθέσει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των επόμενων θεσμικών θεμάτων της επένδυσης»
Σημεία ομιλίας Γιώργου Καμίνη στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών “Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων”
- Στην περίπτωση του Ελληνικού, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως πρόκειται για μια συλλογική μας αποτυχία. Αποτυχία διπλή. Από τη μια για το αναπτυξιακό μοντέλο που επιλέγουμε για τη χώρα μας και αλλά και αποτυχία στην ικανότητα να υλοποιήσουμε αυτό που καλώς ή κακώς αποφασίσαμε να κάνουμε.
- Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις κατάφεραν οριακά να προκρίνουν το τι θέλουν να γίνει στο Ελληνικό, δεν κατάφεραν όμως να προτείνουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και τελικά να το υλοποιήσουν.
- Η δική μας παράταξη ήταν εκείνη που ξεκίνησε το έργο και διαχρονικά έχουμε αποδείξει την καλή μας θέληση και την πίστη μας. Τασσόμαστε συστηματικά υπέρ της επένδυσης, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση και με οποιαδήποτε κυβέρνηση.
- Θέλω να σταθώ κυρίως στο θέμα της ελλιπούς διαβούλευσης: Δυστυχώς συνεχίζεται αυτή η τακτική από την κυβέρνηση σας, να υποτιμάτε διαρκώς τη διαβούλευση.
- Ήρθαν οι δήμαρχοι των όμορων δήμων στην αρμόδια Επιτροπή, και ήρθαν επειδή το Κίνημα Αλλαγής φρόντισε να τους καλέσει, και δεν είχαν οι άνθρωποι ιδέα για τις διατάξεις του νόμου.
- Υπάρχουν πολλά και σοβαρά παράπονα από τους δημάρχους της περιοχής. Δήμαρχοι που έχουν στηρίξει και δημοσίως στο παρελθόν την επένδυση, αλλά εδώ εκφράζουν πολύ σοβαρές ανησυχίες και ως προς τις διαδικασίες που ακολουθείτε και ως προς το περιεχόμενο των ρυθμίσεων.
- Σας καλούμε να καταθέσετε ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των επόμενων θεσμικών θεμάτων της επένδυσης αλλά και της επένδυσης συνολικά.
Την ίδια ώρα, ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 για το Ελληνικό, σημειώνοντας ότι «όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τα αρθ. 4, 17, 25, 106 παρ 1 εδ.α και παρ. 2 του Συντάγματος».