ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Καβάλα Κιλκίς: “Πανικός για κρούσματα κορωνοϊού στη Δομή Φιλοξενίας. Κλείνουν ξανά τα σχολεία. -Είμαστε έτοιμοι για ανοιχτά σύνορα και μαζικό Τουρισμό;”

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα εικονίζει τον καταυλισμό προσφύγων στο παλιό αεροδρόμιο της Νέας Καβάλας, Κιλκίς, που φιλοξενεί περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, την Τετάρτη 27 Απριλίου 2016. Σε 19.264 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται μέχρι στιγμής στο νομό Κιλκίς, με τους 10.185 απ`αυτούς να παραμένουν στην Ειδομένη. Δευτέρα 2 Μαϊου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος.

Το Κρούσμα που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό δεν είναι ζήτημα που πρέπει να “περνάει στα ψιλά” λόγω τουριστικής σεζόν.

Δείχνει αρχικά την έλλειψη οργάνωσης και την απουσία τεστ σε δομές φιλοξενίας που ομολογουμένως είναι ζώνες υψηλού κινδύνου λόγω περισσότερο της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι δομές-αφημένες στην τύχη τους πραγματικά- και ταυτόχρονα στην έλλειψη τήρησης μέτρων πρόληψης απο την πλειονότητα.

Είμαστε έτοιμοι για “μαζικό τουρισμό” με ανοιχτά σύνορα και χωρίς ελέγχους;

Η απάντηση είναι ένα περίτρανο ΟΧΙ. Η Ελλάδα δεν ήταν θωρακισμένη όπως έλεγε ο Κικίλιας στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού στην Ελλάδα. Δεν ήμασταν ποτέ έτοιμοι να αντέξουμε μία πανδημία. Με ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ το εθνικό σύστημα υγείας υποβιβάστηκε τα προηγούμενα χρόνια φτάνοντας στα όρια της εξαθλίωσης. Δεν θα αντέξουμε ένα μεγάλο κύμα τουριστών. Δεν θα αντέξει η κοινωνία και η οικονομία ένα νέο “lockdown” και όλα αυτά για “να σωθεί η τουριστική σεζόν”.

Βλέπουμε το δέντρο κύριοι. Χάνουμε το δάσος με αυτόν τον τρόπο σκέψης. Ναι θα σωθεί η σεζόν όπως σωθεί για κάποιους. Αλλά μακροπρόθεσμα δεν θα μπορέσουμε να “σηκώσουμε κεφάλι” από ένα νέο lockdown…

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν τεστ ανίχνευσης του ιού σε 500 άτομα μετά το θετικό δείγμα σε έγκυο που βρίσκεται στη δομή στη Νέα Καβάλα

Συναγερμός έχει σημάνει στη Νέα Καβάλα του δήμου Παιονίας στο Κιλκίς, μετά τον εντοπισμό θετικού δείγματος σε έγκυο γυναίκα που διαμένει στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ήδη, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην περιοχή και έχει πάρει δείγμα για τεστ σε 500 άτομα. Σύμφωνα με το voria.gr, άμεσα έκλεισαν έξι σχολεία, στα οποία πηγαίνουν προσφυγόπουλα, ενώ η δομή, στην οποία φιλοξενούνται 1.550 άτομα έχει τεθεί σε καραντίνα από το βράδυ της Τετάρτης και φυλάσσεται από την Αστυνομία.

Τα τεστ θα γίνουν στο 30% του πληθυσμού της δομής

Τα συνεργεία του ΕΟΔΥ παίρνουν δείγματα για να ελέγξουν την επέκταση του κορωνοϊού. Ανάλογοι έλεγχοι έγιναν και στο παρελθόν, όμως τα τεστ αφορούσαν το 5% του πληθυσμού της δομής. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ελεγχθεί το 30% του πληθυσμού, δηλαδή σε περίπου 500 άτομα.

Σε συναγερμό ετέθη και ο τοπικός δήμος Παιονίας από την πρώτη στιγμή εντοπισμού του κρούσματος.

Απολυμάνσεις στα σχολεία

O δήμαρχος Παιονίας  Κώστας Σιωνίδης δήλωσε στο voria.gr: «Αποφασίσαμε να κλείσουμε άμεσα έξι σχολικές μονάδες, στις οποίες πηγαίνουν σχολείο προσφυγόπουλα από τη δομή κυρίως στην απογευματινή βάρδια, ενώ ορισμένα και στην πρωινή. Σήμερα και αύριο κάνουμε απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των σχολείων, ενώ μεσολαβεί και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οπότε από την ερχόμενη Τρίτη οι μαθητές θα επιστρέψουν ασφαλείς στα μαθήματά τους».

Τα σχολεία που έκλεισαν είναι το Δημοτικό Γοργόπης, το 2ο Δημοτικό Πολυκάστρου, το 2ο Δημοτικό Αξιούπολης, το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Αξιούπολης.

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Σιωνίδης, «προχωρήσαμε σε απολυμάνσεις σε κοινόχρηστους χώρους και ειδικά στην πλατεία του Πολυκάστρου, όπου συνηθίζουν να συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες. Και παράλληλα, από πολύ νωρίς σήμερα το πρωί, προτού αρχίσουν οι συναλλαγές, απολυμάναμε τους χώρους των τεσσάρων ΑΤΜ, όπου συγκεντρώνονται πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες στις αρχές κάθε μήνα για να αναλάβουν τα επιδόματά τους. Θα συνεχίσουμε όπου χρειάζεται να κάνουμε απολυμάνσεις, προκειμένου να προστατευτεί η περιοχή».