Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Νεολαία ΠΑΣΟΚ” – Από το 2013 οι τελευταίες εκλογές νέων της Δημοκρατικής Παράταξης

Published

on

Ρεπορτάζ: Γαβρής Άγγελος

 Το ΠΑΣΟΚ δίνει την δική του μάχη για την ολική επαναφορά. Η μεθοδική άνοδος των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ ωστόσο, δεν είναι κάτι το οποίο “συμπαρασύρει” τον κόσμο και δυστυχώς, αυτό αποτυπώνεται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις με αρκετές έρευνες να δείχνουν τουλάχιστον, πως χρειάζεται να αλλάξει τακτική η ηγεσία. Δεν είναι “σκάκι” η πολιτική σκηνή του τόπου. Όχι μόνο. Χρειάζεται γρήγορα και δημοκρατικά αντανακλαστικά και δυναμικές παρεμβάσεις την στιγμή που πρέπει και καλά δομημένο κυβερνητικό σχέδιο. Τι άλλο χρειάζεται; Μα φυσικά, οργανωμένη και εκλεγμένη από συνέδρους, νεολαία! Δεν νοείται να υπάρχει παράταξη στην Ελλάδα και οποιαδήποτε χώρα, που διεκδικεί να γίνει κυβερνητικός πόλος εξουσίας ΔΙΧΩΣ να έχει ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑ με εκλογή από ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, εκπροσώπους εκλεγμένους από νεολαίους . Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχει να κάνει εκλογές ανάδειξης νεολαίας ΑΠΟ ΤΟ 2013(!) με τελευταίο ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ Γραμματέα τον Βουλευτή – πλέον – Νότιας Αθήνας, Παύλο Χρηστίδη . Ενώ θυμόμαστε τις καίριες παρεμβάσεις της Νεολαίας σε καιρούς κρίσης και δη του τότε Γραμματέα Νεολαίας απέναντι σε “Βορίδηδες” κλπ..

Δίχως την οργανωμένη εκλεγμένη δημοκρατικά νεολαία, το ΠΑΣΟΚ αναπόφευκτα, θα έχει πρόβλημα στο να περάσει πλατιά ο λόγος και οι θέσεις του στην κοινωνία, τους φοιτητές μέσα από ένα καλά οργανωμένο δίκτυο ΠΑΣΠ και όχι με σκόρπιες εκδηλώσεις και φωτογραφίες σε 2-3 πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη τη χώρα και φυσικά του νέους και τους μαθητές – με δικαίωμα ψήφου από τα 17 πλέον στην Ελλάδα – και αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται με “τηλέφωνα” με “αρεστούς” και “έχοντες άκρες” στην ηγεσία του κόμματος νέους σε όλη την επικράτεια. Η συμμετοχή νέων στην ημερίδα για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια πριν λίγο διάστημα, είναι ενθαρρυντική, ωστόσο κανείς εξ αυτών των νέων δεν βρέθηκε εκεί ως μέλος καμίας νεολαίας ΠΑΣΟΚ καμίας ΠΑΣΠ που ανήκει σε ένα ευρύτερα οργανωμένο δίκτυο νεολαίας παρά μετά από καλέσματα φίλων, γνωστών και όλα εκπορευόμενα από φίλους στις οργανωτικές δομές του κόμματος. Άλλο πράγμα οι θεσμοί (με αρχές και αξίες ) και άλλο πράγμα οι “σεμποζίτας” (ref σε σειρά των αρχών του 2000 στην ΕΡΤ) της κάθε διοίκησης κάθε κόμματος…

Τι ορίζει το καταστατικό του κόμματος;

Άρθρο  29 Νεολαία

  1. Η Νεολαία είναι αυτοτελής οργάνωση του Κινήματος Αλλαγής.
  2. Μέλη και φίλοι της Νεολαίας μπορούν να γίνουν Έλληνες πολίτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αλλοδαποί πολίτες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους και δεν ξεπερνούν το  30ο έτος και εκφράζονται από την Ιδρυτική διακήρυξη και τις θέσεις του φορέα.
  3. Τα μέλη της Νεολαίας που είναι άνω των 16 ετών είναι αυτοδίκαια μέλη του φορέα. Εφόσον το επιθυμούν, συμμετέχουν στις Τοπικές Οργανώσεις, είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Μελών και συμμετέχουν ισότιμα στο Συνέδριο και τις συλλογικές λειτουργίες του φορέα.
  4. Τα μέλη της Νεολαίας εκλέγουν δικό τους εκπρόσωπο στις Νομαρχιακές Επιτροπές.
  5. Ο Γραμματέας της Νεολαίας σε επίπεδο Νομού συμμετέχει με δικαίωμα λόγου στις συνεδριάσεις της αντίστοιχης Νομαρχιακής Επιτροπής.
  6. Η Νεολαία διεξάγει δικό της Συνέδριο, στο οποίο ρυθμίζονται όλα τα οργανωτικά ζητήματα μέσα στο πλαίσιο των αξιών, στόχων και διατάξεων του παρόντος καταστατικού.

Ως εκ τούτου, ο ορισμός κάποιου ως Συντονιστή αποτελεί ένα “παραθυράκι” καθότι ο υπάρχων συντονιστής του “Δικτύου Νεολαίας” αυτή τη στιγμή είναι 2 έτη μεγαλύτερος από το ανώτερο όριο που έχει οριστεί δημοκρατικά στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ αλλά εφόσον δεν έχει προκύψει η σύσταση της νεολαίας δημοκρατικά και από συνέδριο νεολαίας, τότε μιλάμε για “κουρέλιασμα” του καταστατικού. Θυμίζουμε πως ο ορισμός νέων και η δημιουργία της νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής έγινε εν μέσω πανδημίας από την τότε Πρόεδρο, Φώφη Γεννηματά. Θα περίμενε κανείς πως από τα πρωταρχικά ζητήματα δημοκρατικής διαδικασίας που θα έφερνε η νέα ηγεσία, μεταξύ άλλων, να ήταν και η προκήρυξη συνεδρίου νεολαίας, όλα αυτά σχεδόν 1.5 έτος πριν την λήξη της θητείας της νυν ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και εν μέσω κινητοποιήσεων άλλων κομμάτων με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή για την υπόθεση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια..

Κρίνεται ως αναγκαία μια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ για εκλογή νεολαίας με προκήρυξη συνεδρίου νεολαίας το συντομότερο, οργάνωση των φοιτητικών παρατάξεων εκ του συστάδην και όχι με όρους “συντονισμού” με απευθείας προσωπική επικοινωνία με την κάθε ηγεσία, είναι χρέος στο ιστορικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, με αξίες, αρχές σοσιαλδημοκρατίας και συμμετοχής με δημοκρατικό τρόπο στα κοινά. Άλλωστε.. 11 χρόνια είναι πολλά… το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, το ίδιο πρέπει να συμβεί και με την νεολαία του!