Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ανδρουλάκης – 8 χρόνια στην Ευρωβουλή με γνώμονα το εθνικό συμφέρον

Δημοσιεύτηκε

στις

Επιμέλεια: Καραγεωργίου Μπάμπης – Γαβρής Άγγελος

Σήμερα έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες η τελευταία τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ευρωκοινοβούλιο.8 χρόνια παρεμβάσεων, 8 χρόνια διαρκούς αγώνα προάσπισης των εθνικών συμφερόντων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απο το 2014 όπου βρίσκεται με την ψήφο εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου έχει δείξει μία πάγια εθνική και όχι προσωποκεντρική στρατηγική, με προτάσεις που έχουν στο επίκεντρο την Ελλάδα και τον άνθρωπο.

O ίδιος εισηγητής του rescEU, του Ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ο οποίος ενδυνάμωσε ουσιαστικά το υφιστάμενο πλαίσιο για την πρόληψη με την δημιουργία μίας λίστας διασυνοριακών κινδύνων , όπως η πανδημίες και τα πυρηνικά ατυχήματα και έδωσε την δυνατότητα για σημαντική χρηματοδότηση για αγορά και συντήρηση πυροσβεστικών αεροπλάνων.Κάτι που με τις εικόνες που βλέπουμε κάθε καλοκαίρι είναι ολοφάνερο ότι αφορά σημαντικά την χώρα μας.

Παράλληλα ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει σταθερά στην επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στην Τουρκία του Ερντογάν.

«Ένα καθεστώς, που καταπατά το διεθνές δίκαιο, ένα καθεστώς που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της Τουρκίας και προκαλεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Άρα η πολιτική του εμπάργκο όπλων πρέπει να είναι μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα υπογραμμίζει την άμυνα και την ασφάλεια. Ειδικά την ασφάλεια που τόσο ανάγκη έχουν όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί από την Εσθονία και την Φινλανδία μέχρι την Κύπρο και την Ελλάδα» είχε πεί σε δήλωση του από την Κάλυμνο πριν λίγους μήνες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Εκτός του εμπάργκο ο κ.Ανδρουλάκης ασκεί συνεχή κριτική απο το βήμα της Ευρωβουλής στο καθεστώς Ερντογάν , αλλά και μέσω επαφών με δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις.

Διαφήμιση

Μάλιστα ο κ.Ανδρουλάκης στήριξε ξεκάθαρα τον φυλακισμένο Ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών της Τουρκίας Σ.Ντεμιρτάς ,μιλώντας για ομηρία του Κούρδου πολιτικού απο το καθεστώς Ερντογάν.

Μετά το ξέσπασμα των υποκλοπών ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε με τον θεσμικό του ρόλο την αυταρχικότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με συνεχείς παρεμβάσεις.

Δείτε την κατάθεση του στην Επιτροπή PEGA:

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε χθες την τελευταία του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανήρτησε μάλιστα στο twitter με τα λόγια «last dance» την τελευταία του ομιλία.

Στις δυο θητείες του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έδωσε πολλές και δύσκολες μάχες για τα εθνικά συμφέροντα.

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεσπόζει η Τροπολογία που υιοθετήθηκε από το ΕΚ με πρωτοβουλία του, για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Συχνά με παρεμβάσεις του ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο , την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ρόλου του αλλά και των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και η Μονή της Χώρας, η Παναγία Σουμελά στον Πόντο και η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα.

Το 2018 συμμετείχε ως εισηγητής για τους Σοσιαλιστές στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με την ίδρυση του rescEU, μίας πανευρωπαϊκής δεξαμενής μέσων, μεταξύ αυτών και εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης.

Διαφήμιση

Η πρώτη ενεργοποίηση του rescEU έγινε από την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2020 στις πυρκαγιές στην Εύβοια. Επίσης χάρη στο rescEU μπόρεσε και έγινε η αγορά ιατροφαρκευτικού εξοπλισμού όπως στολές, γάντια και αναπνευστήρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Το 2020 στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο πέτυχε ο προϋπολογισμός να αυξηθεί στα 3 δισεκ. ευρώ από 450 εκατομμύριανα αυξηθεί το ποσοστό συγχρηματοδότησης για την αγορά των πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων από το rescEU στο 100% καθώς και ενίσχυση της πρόληψης με την υιοθέτηση των πανευρωπαϊκών στόχων ανθεκτικότητας.

 Με επιστολές του στον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι είχε θέσει το θέμα του καταδικασμένου χρυσαυγίτη, Ι. Λαγού ώστε να μην μπορεί να λαμβάνει το λόγο μέχρι να αρθεί η ασυλία του.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων με τροπολογία που είχε καταθέσει ο ίδιος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε καταφέρει ώστε να μπει η Ελλάδα στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού και να πάρει ευρωπαϊκά χρήματα, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου.

Από τις πιο φορτισμένες συγκινησιακά στιγμές ήταν τα εγκαίνια της Αίθουσας «Ανδρέας Παπανδρέου» στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο φέτος το καλοκαίρι.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία του παρέβαση αναφέρθηκε στο κράτος δικαίου στην χώρα μας και τόνισε πως θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις “οι παράνομες υποκλοπές, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης να αποτελέσουν σύντομα μια κακή ανάμνηση.”

Αναλυτικά η τοποθέτηση του:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαφήμιση

με θλίβει, που η τελευταία μου παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται με θέμα το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Όπως και η προκλητική στάση της κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που απέφυγε να συναντήσει την επιτροπή ατομικών ελευθεριών, προσβάλλοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα τον ελληνικό λαό.

Γι’ αυτό δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις ώστε οι παράνομες υποκλοπές, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης να αποτελέσουν σύντομα μια κακή ανάμνηση.

Πιστεύω ότι το κράτος δικαίου είναι η πρώτη και κύρια προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών.

Αποχαιρετώντας σας, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, που συνεργαστήκαμε για μία Ένωση αλληλεγγύης και προοπτικής.

Για μία δημοκρατική και αυτοδύναμη Ευρώπη, που βρίσκεται στην πρωτοπορία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.

Έχουμε όλοι χρέος να αγωνιστούμε για την Ευρώπη των λαών ώστε να προσπεράσουμε κάθε εμπόδιο ισχυρών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, που θέλουν την Ευρώπη αδύναμη και διαχειρίσιμη.

Διαφήμιση

Με την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχτηκε πισώπλατα χτυπήματα για την παραμονή του στην θέση του ευρωβουλευτή και την μη ολική ενασχόληση του με την εσωτερική πολιτική σκηνή.

Τα θέματα όμως που ανέδειξε ήταν πολλά.Τώρα ενόψει των εθνικών εκλογών θα δώσει την μάχη με τους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος για την μεγάλη Δημοκρατική Ανατροπή που έχει ανάγκη ο τόπος!

Κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις του στην Ευρωβουλή (VIDEO):