Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ανδρουλάκης: “Άλλος ο ρόλος της Εκκλησίας και άλλος της Πολιτείας και του Κοινοβουλίου”

Published

on

Στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του συνέντευξης στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ News με τον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης στηλίτευσε τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

«Όταν θες να διαπαιδαγωγήσεις μια κοινωνία στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να δίνεις περιθώριο στη συνωμοσιολογία και στα άκρα, -ιδιαίτερα σε μια περίοδο πριν τις ευρωεκλογές που διακυβεύονται πολλά για το μέλλον της Ευρώπης-, ανοίγεις τον διάλογο ώριμα, ουσιαστικά, με επιχειρηματολογία, πρώτα μέσα στο κόμμα σου και μετά στην κοινωνία. Έγινε διάλογος για να καταλάβουν οι πολίτες ότι νομοθετούμε δικαιώματα του παιδιού;» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Αύριο θα πω στους βουλευτές μου να συμπεριφερθούν ως ένα νομοθετικό σώμα και όχι σαν σχολιαστές. Η Βουλή είναι ένα σώμα, το οποίο νομοθετεί και πρέπει να δίνει προτεραιότητα στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αντιτίθεται σε λογικές «να “παραγγέλνει” κάποιος ένα παιδί. Εάν ετίθετο κάτι τέτοιο, δεν θα το ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Ο κ. Μητσοτάκης πουλά υπευθυνότητα από τότε που έπιασε το τιμόνι της εξουσίας. Όσο ήταν στην αντιπολίτευση ο ίδιος και το κόμμα του επέλεγαν τον ακραίο λαϊκισμό σε πολλά θέματα. Για να μην θυμηθούμε τα παλιότερα με τις ταυτότητες, τις υπογραφές Καραμανλή και πως σημερινοί Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας χειρίστηκαν θέματα που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ως προς την τοποθέτηση της Ιεραρχίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «η Εκκλησία έχει την άποψή της, αλλά η Βουλή νομοθετεί. Ο μόνος υπεύθυνος να νομοθετεί και να υπερασπίζεται με αυτόν τον τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι η Πολιτεία. Ακούω τις απόψεις της Εκκλησίας. Άλλος όμως ο ρόλος της Εκκλησίας και άλλος της Πολιτείας και του Κοινοβουλίου».

«*Δεν έχει ξανασυμβεί κυβέρνηση να θέλει να αλλάξει εκλογικό νόμο με εκπρόθεσμη τροπολογία8» σχολίασε για τους αντιθεσμικούς τακτικισμούς της Κυβέρνησης με την *τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές* και στηλιτεύοντας την περιφρόνηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Σχετικά με την ακρίβεια και τις κυβερνητικές επιλογές, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι είναι «Πολύ λίγα, πάρα πολύ αργά. Στις τράπεζες, επιβλήθηκε πρόστιμο 41 εκατ. για τις υπέρογκες τραπεζικές χρεώσεις, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κερδίσει 7,5 δισεκατομμύρια και από αυτά τα 3 δισεκατομμύρια μόνο από τις χρεώσεις. Τα σούπερ μάρκετ το τελευταίο δεκάμηνο του 2023 είχαν 646 εκατ. παραπάνω κέρδη σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο της προηγούμενης χρονιάς, ενώ στο δωδεκάμηνο του 2022 τα επιπλέον κέρδη τους ήταν 1 δισεκατομμύριο σε σχέση με το δωδεκάμηνο του 2021. Μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν θα έλεγε επί δυόμισι χρόνια ότι η αγορά αυτορυθμίζεται ως ακραίος οπαδός του νεοφιλελευθερισμού, όπως ο κ. Μητσοτάκης. Θα έλεγε ότι σε καταστάσεις κρίσεων και διεθνών αναταράξεων, η αγορά δεν αυτορυθμίζεται, αλλά ρέπει στην κερδοσκοπία. Εξαρχής θα ενισχύαμε τη ΔΙ.Μ.Ε.Α. και την Επιτροπή Ανταγωνισμού».
Ερωτηθείς για τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «εμείς είμαστε θετικοί στο να υπάρξουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, αλλά με ποιότητα σπουδών και με γεωγραφικά κριτήρια, ώστε τα όποια οικονομικά οφέλη να κατανέμονται σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί για παράδειγμα να ιδρυθούν όλα στην Αθήνα».
«Σε όλη την Ευρώπη τι συμβαίνει; 85% με 95% των φοιτητών είναι σε δημόσια πανεπιστήμια. Άρα, προτεραιότητα ενός προοδευτικού κόμματος είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Θα βάλουμε αντίβαρο την ισχυρή ενδυνάμωση με πόρους, διαδικασίες, υποδομή του δημόσιου πανεπιστημίου» συμπλήρωσε αναδεικνύοντας ότι δεν προηγήθηκε της μεταρρύθμισης διάλογος αλλά ασκείται πολιτική μέσω non paper.
Στον απόηχο των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι «η τριμελής επιτροπή, που όρισε η Νέα Δημοκρατία για την τραγωδία των Τεμπών, είπε ότι αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, αυτοί οι άνθρωποι θα ζούσαν. Έρχεται, λοιπόν, το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα για τη μη εγκατάσταση τηλεδιοίκησης μολονότι είχαν δοθεί ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 54 εκατομμυρίων. Το πόρισμα έχει συγκεκριμένα ονόματα, που στελέχωσαν τους επίμαχους οργανισμούς και πολιτικά πρόσωπα. Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ βάσει του εν λόγω πορίσματος καταθέτει αίτημα σύστασης προανακριτικής για να διερευνηθούν οι ευθύνες των υπουργών, η Νέα Δημοκρατία κρύβεται πίσω απ’ το ΚΚΕ και ψηφίζει εξεταστική απ’ το 1997 μέχρι σήμερα».

Σχολιάζοντας την αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη εναντίον δημοσιογράφων ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την αντίστιξη: «Αντιμετώπισα θεσμικά το παρακράτος του διαδικτύου της Νέας Δημοκρατίας, τις ομάδες … ψέματος που έχουν στήσει με τους φόρους του ελληνικού λαού. Δέκα μήνες μετά και ενώ με “έκοβαν φέτες”, παρουσιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης στο debate των πολιτικών αρχηγών και είπε: “συγγνώμη, δεν ήταν εθνικός κίνδυνος”. Ο ανιψιός του Πρωθυπουργού, ο κ. Δημητριάδης, αντί να περιμένει τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης για αυτό το σκάνδαλο το οποίο έχει αποδειχθεί, επιτίθεται σε εκείνους που έριξαν φως σε αυτή την υπόθεση»

Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε η ΕΡΤ να οργανώσει debate των πολιτικών αρχηγών πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές για τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης.
«Δεν μπορούμε να πάμε σε ευρωπαϊκές εκλογές, με τον κ. Μητσοτάκη να τις μετατρέπει σε ένα πολιτικό παιχνίδι για να μην απολογηθεί για τις πολιτικές επιλογές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και από την άλλη, έχουμε τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος πραγματικά δεν ξέρω αν γνωρίζει τι σημαίνουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και πως πρέπει τα κόμματά μας να υπηρετήσουν ένα σχέδιο που θα κάνει την Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη και όχι κομπάρσο επιλογών» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Θα αγωνιστούμε να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα στις ευρωεκλογές για να είμαστε ισχυρή δύναμη και προσωπικά θα αναλάβω όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προγραμματικού περιεχομένου και σε επίπεδο κοινωνίας, για να υπάρχει μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές, ώστε να αντιμετωπίσει την υπεροψία και την αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας. Θα ανοίξουμε μία προγραμματική συζήτηση, ώστε να υπάρχουν πολιτικές συγκλίσεις. Θεωρώ ότι η κεντροαριστερά δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά μέσα από μεταγραφολογία και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, αλλά στην κοινωνία με πολιτικές, αγώνες, προσπάθεια και λύσεις» τόνισε αναφορικά με τον στόχο των ευρωεκλογών και τις πρωτοβουλίες του για την κεντροαριστερά.

Advertisement

Σχετικά με την πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί το κόμμα τους στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε ότι «τα κόμματα δεν είναι βαλιτσάκια που τα παίρνεις από εδώ και τα πας παρακάτω. Τα κόμματα που έχουν βαθιές κοινωνικές ρίζες, έχουν αρχές και ιστορία. Απάντησε για αυτό και η Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ότι το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ και αυτό που επιδιώκουν και εκείνοι είναι το κόμμα μας να έχει πολύ μεγάλα ποσοστά στις ευρωπαϊκές εκλογές».

«Εξαρχής αντιμετώπισα τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με ευγένεια και πολιτικό πολιτισμό. Δεν είχε ανάλογη συμπεριφορά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, κάτι που θεωρώ ότι ήταν λανθασμένο γι’ αυτό και του απάντησα με ανάλογο ύφος. Αντίπαλός μας είναι η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε έναν συγκεκριμένο δρόμο. Καλό του ταξίδι. Εμείς έχουμε πάρει έναν άλλο δρόμο. Ο δρόμος αυτός -και το έχω πει από πριν εκλεγώ Πρόεδρος-, είναι να υπάρξει ξανά ισχυρή κεντροαριστερά, προοδευτική, ποιοτική, με ένα σύγχρονο πολιτικό προσωπικό. Εγώ όταν μίλησα για ανανέωση, δεν πήρα παλιούς πρωταγωνιστές από τον ΣΥΡΙΖΑ να τους φέρω δίπλα μου. Με μεγάλη προσπάθεια, με επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, έφερα στην πρωτοπορία πάρα πολλά νέα πρόσωπα» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.