ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νίκος Ανδρουλάκης: Θα συνεχίσει η ΕΕ να χρηματοδοτεί την Τουρκική προκλητικότητα;
Επίκαιρη ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη στο ευρωκοινοβούλιο
Συνέχεια στο ζήτημα της αγοράς μέσων από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ή Σώματα Ασφαλείας χρησιμοποιώντας προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.
Μετά την ερώτηση που είχε καταθέσει τον Μάρτιο του 2018 για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων του Τουρκικού Στρατού μέσω του Ταμείου Προενταξιακής Βοήθειας, ο Ευρωβουλευτής επανέρχεται στο θέμα αυτό για προγράμματα που αφορούν τον εξοπλισμό της Τουρκικής ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, μετά τα δύο περιστατικά επικίνδυνων ελιγμών από πλοία της Τουρκικής Ακτοφυλακής σε πλοία του Λιμενικού Σώματος, το ένα εκ των οποίων κατέληξε στον εμβολισμό του Ελληνικού πλοίου εντός των χωρικών υδάτων, ο Ευρωβουλευτής έθεσε το ζήτημα της παροχής Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την αγορά πλοίων και άλλων μέσων από την Τουρκία.
Ο κ. Ανδρουλάκης αφού επισήμανε τα πρόσφατα περιστατικά και τη γενικότερη τουρκική προκλητικότητα, ζητάει να μάθει από την Επιτροπή αν σκοπεύει να συνεχίσει συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την αγορά 4 σκαφών μεγέθους 9 με 11 μέτρα από την Τουρκική Ακτοφυλακή με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και πως θα διασφαλίσει ότι αυτά τα μέσα δε θα χρησιμοποιηθούν σε δράσεις κατά της Ελλάδος.
Τέλος, ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιοποιήσει κάθε πρόγραμμα που προβλέπει την αγορά με Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση μέσων για τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου 2020 ένα πλοίο της Τουρκικής ακτοφυλακής πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς εμβόλισε σκοπίμως περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, προκαλώντας του υλικές ζημιές. Το περιστατικό αυτό έρχεται σε συνέχεια παρενόχλησης άλλου σκάφους του Λιμενικού Σώματος από Τουρκική ακταιωρό. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι στις 13 Φεβρουαρίου 2018, ένα πλοίο της Τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε πλοίο του Λιμενικού Σώματος με στόχο να το βυθίσει. Το Ελληνικό πλοίο μάλιστα είχε συγχρηματοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, που υποδεικνύουν μία όλο και αυξανόμενη Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της καλής γειτονίας, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Θεωρεί σκόπιμη την υλοποίηση της δράσης IPA 2019/42258 σύμφωνα με την οποία θα συγχρηματοδοτηθεί η αγορά 4 σκαφών της Τουρκικής ακτοφυλακής, μεγέθους 9 με 11 μέτρων, μέγιστη ταχύτητα 35 κόμβων και εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, με βάση τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας;
Καθώς η δράση αυτή θα υλοποιηθεί μέσω έμμεσης διαχείρισης από την Τουρκική Κυβέρνηση, πως θα διασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη σωστή διαχείριση των Ευρωπαϊκών χρημάτων και ότι τα μέσα αυτά δε θα χρησιμοποιηθούν τελικά για δράσεις κατά Κρατών Μελών όπως της Ελλάδας;
Υπάρχουν και άλλες δράσεις μέσω του Ταμείου για την Προενταξιακή Βοήθεια για την αγορά μέσων για τις Τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις ή Σώματα Ασφαλείας;